Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Πρόληψη πυρκαγιών χωρίς προσωπικό και με την αντιπυρική περίοδο να έχει ξεκινήσει‏


της Λ. Σταυρογιάννη


Με την αντιπυρική περίοδο να έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου, το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί εκ των υστέρων να “κάνει” πρόληψη με ψιχία και χωρίς ενιαίο φορέα δασοπυροπροστασίας, με τις ευθύνες φέτος να διαχέονται σε περισσότερους αρμοδίους σε σχέση με το παρελθόν.
Το σκορποχώρι… καταγράφεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ. Αυτό έχει την ευθύνη “για τη χάραξη της πολιτικής, που αφορά την ετοιμότητα των εποπτευόμενων φορέων για πρόληψη και την αποκατάσταση τον φυσικού περιβάλλοντος, μετά την εκδήλωση πυρκαγιών. Τα έργα πρόληψης υλοποιούνται κατ’ αρχάς από τα κατά τόπους δασαρχεία, τα οποία υπάγονται διοικητικά στις περιφέρειες. Για την πρόληψη το ΥΠΕΚΑ συνεργάζεται με το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς οι ΟΤΑ, που εκτελούν μικρά έργα δασικής προστασίας, τελούν υπό την εποπτεία του, ενώ οι κατανομές των ποσών που απευθύνονται στους ΟΤΑ πραγματοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που υπάγεται πλέον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο ίδιο υπουργείο υπάγεται και η Πυροσβεστική, που έχει ως αρμοδιότητα την καταστολή των δασικών πυρκαγιών”. Εμπλέκεται, όμως, και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς θα αντληθούν πόροι 190 εκατ. ευρώ από το δικό του πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-20013″!
Τις αυτονόητες ενέργειες (συντήρηση δασικών δρόμων, υδατοδεξαμενών, καθαρισμός δασών, κλαδέματα, αραίωση), το ΥΠΕΚΑ τις βαφτίζει μέτρα δασικής προστασίας, για τις οποίες θα διατεθεί το αστρονομικό ποσό των 6 εκατ. ευρώ εκτός των παραπάνω… Όπως προκύπτει από τον σχετικό κατάλογο, οι διαδικασίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού τρίμηνης και οκτάμηνης διάρκειας, 766 τον αριθμό, για τον καθαρισμό των δασών δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ούτε επίσης έχουν ενταχθεί ακόμη οι 1.000 και πλέον αγροφύλακες στο σύστημα προστασίας. Η επιφυλακή των υποστελεχωμένων περιφερειακών Δασικών υπηρεσιών τώρα ονομάζεται λειτουργία κατά τις απογευματινές ώρες και τις μη εργάσιμες μέρες. Δύο εκατ. ευρώ έχουν δοθεί σε δασαρχεία για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, χωρίς να αναφέρεται αν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, ενώ άλλα τόσα περίπου θα δοθούν… εν καιρώ για τον ίδιο σκοπό, αλλά και για καθαρισμό. Πιλοτικά έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός μέσω δασικών συναιτερισμών, ενώ “εξετάζονται τρόποι χρηματοδότησης για να ενταχθούν κι άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου με ιδιάζουσες συνθήκες. Επιλέχθηκαν: Αττική, Εύβοια, Κόρινθος, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική. Η διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Μαΐου για την έναρξη εργασιών”!

Δεν υπάρχουν σχόλια: