Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2008

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ Κ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008

Η ΣΤΑΣΗ μας, παρά τις αδυναμίες, αλλάζει, μέσα σε ένα κόσμο που αλλάζει .

Στους πέντε μήνες που ακολούθησαν την προηγούμενη οργανωτική συνέλευσή μας ζούμε μια βάθεια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος . Η κρίση είναι τόσο έντονη που οδηγεί λαούς και κυβερνήσεις στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης». Ο νεοφιλελευθερισμός μετατράπηκε απο όνειρο σε εφιάλτη και όλοι αναφωνούν « που είναι το κράτος.»
Αέρας, επερχόμενης αλλαγής στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, άρχισε να γίνεται αντιληπτός. Ενδειξη αυτής της προσδοκόμενης αλλαγής είναι η εντυπωσιακή εκλογή του πρώτου έγχρωμου προέδρου στη ιστορία των ΗΠΑ .
Στην ευρωπαική ένωση οι αρχηγοί των κρατών μελών ανακαλύπτουν ξανά το παρεμβατικό κράτος .Η Ελληνική κυβέρνηση ανακάλυψε όψιμα τα πραγματικά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και σκέφτεται να εξαγγείλει μέτρα υπέρ των πραγματικά αδυνάτων.
Αναζητούν όλοι τον ρόλο του κράτους ως εγγυητή . Αναγκάζονται να γλείφουν εκεί που πριν έφτυναν.
Μέσα σε αυτές τις ρευστές πολιτικές εξελίξεις διεξάγουμε σήμερα την συνέλευση.
Το πρώτο θέμα θα εισηγηθώ : Ενημέρωση επι των Δημοτικών εξελίξεων.
Παρακολουθούμε απο πολύ κοντά τις δραστηριότητες της Δημοτικής αρχής με διαλεκτικό πνεύμα και προσήλωση στο συμφέρον των δημοτών . Η Δημοτική αρχή εξακολουθεί να υποβαθμίζει το Δημοτικό συμβούλιο αφού κανένα μεγάλο θέμα δεν απασχολεί τις συνεδριάσεις του . Η Πρωτοβουλία μας για να αντιμετωπίσει αυτή την πολιτική της Δημοτικής Αρχής έχει υιοθετήσει την εξής τακτική . Καταγγέλει ανελλιπώς την υποβάθμιση του δημοτικού Συμβουλίου αλλά ταυτόχρονα διεκδικεί την άμεση ενημέρωσης της για όλα τα θέματα από την Δημοτική Αρχή .
Φέτος για πρώτη φορά στην εξάχρονη θητεία της δημοτικής αρχής πραγματοποιήθηκαν πετυχημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις στις Γειτονιές του Βύρωνα .Η πρωτοβουλία μας επιδοκίμασε αυτή την αξιολόγη προσπάθεια και ζήτησε απο την Δημοτική Αρχή να καταστούν ετήσιος θεσμός διευρύνοντας την θεματική τους και στην ερασιτεχνική δημιουργία. Πιστεύουμε ότι η απόφαση της Δημοτικής Αρχής εκμαιεύτηκε και απο δύο γεγονότα . Τις πετυχημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας μας και την έντονη κριτική που ασκήσαμε για το κόστος και τον προσανατολισμό του Φεστιβάλ Βράχων.
Η Δημοτική αρχή διοργάνωσε και το πρώτο μεταναστευτικό φεστιβάλ . Αποτελεί μια αξιόλογη πρωτοβουλία την οποία στηρίξαμε .Ζητήσαμε εγκαίρως απο την Δημοτική αρχή να συμμετέχουμε στην διοργάνωση του φεστιβάλ με την εγκατάσταση περιπτέρου, αίτημα το οποίο απέκλεισε η δημοτική αρχή. Παρόλα αυτά η πρωτοβουλία μας συμμετείχε προσπαθώντας να καταθέσει τις απόψεις της για την μετανάστευση και τα δικαιώματα των μεταναστών .Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Δημάρχου να εγγράψει στα βιβλία του Δήμου τα παιδιά των μεταναστών και θα ελέγχουμε την τήρηση αυτής της υπόσχεσης.
Μέσα στο καλοκαίρι προχώρησαν και τα έργα του υπέργειου πάργκιγκ . Αρχικώς η πολεοδομία εξέδοσε διακοπή εργασιών . Η διακοπή εργασιών ίσχυσε για ένα Σαββατοκύριακο. Την Δευτέρα με γνωμάτευση νομικού συμβούλου της Νομαρχίας (που είναι η προιστάμενη αρχή της πολεοδομίας) εκδόθηκε απο την πολεοδομία νέα απόφαση συνέχισης εργασιών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι η προσφυγή των κατοίκων ήταν εκπρόθεσμη και για αυτό τον λόγο δεν εξέτασε την ουσία των παρανομιών της δημοτικής αρχής. Αν η προσφυγή γινόταν απο τον Μάιο του 2006 έως τον Δεκέμβριο του 2006 το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης και κατ’ επέκταση του έργου θα ήταν διαφορετικό. Εμείς επιμένουμε στο παράνομο της διαδικασίας αλλά και της επιλογής του έργου που υιοθέτησε η δημοτική αρχή. Το Δημοτικό συμβουλίο την δεκαετία του 1990 αγόρασε τα οικόπεδα της Ευαγγελικής Σχολής και της Βουντζά, με τα χρήματα του λαού του Βύρωνα για να δημιουργήσουμε στους χώρους πλατείες και υπόγεια πάργκιγκ . Το συμβόλαιο της αγοράς των οικοπέδων περιέγραφε απόλυτως τον ανωτέρω σκοπό του Δήμου. Μετά την αλλαγή Διοίκησης ο κύριος Χαρδαλιάς και η Δημοτική αρχή, χωρίς να σεβασθούν την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, η οποία ισχύει μέχρι σήμερα και χωρίς να την αλλάξουν, την «παρέκαμψαν» και χάρισαν για 25 χρόνια τα οικόπεδα στα ιδιωτικά συμφέροντα να το εκμεταλεύονται ως υπέργεια εξαόροφα πάρκιγκ 100 θέσεων. Ταυτόχρονα στέρησαν απο τους βυρωνιώτες πλατείες ενός στρέμματος η κάθε μία και υπόγεια πάργκιγκ 100 θέσεων . Το επιχείρημα της Δημοτικής αρχής απλό «το κέντρο του Βύρωνα έχει πλατείες και δεν χρειάζεται περισσότερες». ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΕ ΠΟΙΑ ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΑΦΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Σε αυτό το ερώτημα δεν απάντησαν ούτε τα δικαστήρια .Εγινε και στο Βύρωνα μια προσπάθεια να μας παρουσιάσουν «το νόμιμο ως ηθικό» .Εμείς ως Πρωτοβουλία προσπαθήσαμε μαζί με άλλες παρατάξεις και πρωτοβουλίες πολιτών και ξεσκεπάσαμε τα παράνομα σχέδια της Δημοτικής αρχής. Οι Βυρωνιώτες ξέρουν ότι αυτά τα έργα αποτελούν «υφαρπαγή» των δικαιωμάτων τους. Αυτή η αυταρχική πολιτική του Δημάρχου κυρίου Χαρδαλιά που υποβαθμίζει την καθημερινότητά μας είχε και ένα καλό, ένωσε διαφορετικές παρατάξεις ,πρωτοβουλίες πολιτών και αντιλήψεις σε ένα κοινό αγώνα . Τεράστια παρακαταθήκη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 19.9.2008 αποφάσισε κατά πλειοψηφία σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων στην Δημοτική επιχείρηση του Δήμου Βύρωνα. Η απόφαση αναφέρει ότι απο τους 191 εργαζομένους της Δημοτικής Επιχείρησης, 105 εργαζόμενοι μεταφέρονται στις υπηρεσίες του Δήμου. 21 εργαζόμενοι θα στελεχώσουν την νέα Δημοτική επιχείρηση, η οποία θα μετατραπεί σε ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ του Δήμου, όταν ολοκληρωθούν οι νομικές ερμηνείες για τις αρμοδιότητές της. 65 εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε θέσεις του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην περιφέρεια Αθηνών.
. Ο Δήμαρχος, καταγγέλθηκε από την «Στάση Βύρωνα» ότι αντιμετώπισε μέχρι την τελευταία στιγμή την υπόθεση ως «παρτίδα πόκερ», κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του και όμηρους τους εργαζόμενους . Στην δευτερολογία του, κάτω απο την πίεση των παραγόντων της συνεδρίασης, κατέθεσε διαφορετική πρόταση απο την εισήγησή του, η οποία ψηφίσθηκε απο την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και ικανοποιεί τις θέσεις της «ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ». Μετά το πέρας της συνεδρίασης αμήχανοι ήταν όσοι υιοθετούν την κυβερνητική πολιτική που δεν υπερασπίζεται τον Δημόσιο Χαρακτήρα της τοπικής Αυτοδιοίκησης, προωθούν την παραχώρηση αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα ιδιωτικά συμφέροντα και διαλύουν μεγάλες επιχειρήσεις του Δημοσίου .
Η Δημοτική αρχή τον Μάρτιο του 2007 κάτω απο τη πίεση της αντιπολίτευσης απέσυρε άρον άρον το πρόγραμμα για την παράδοση της ανακύκλωσης σε φορείς εκτός του Δήμου. Εναν χρόνο μετά παρουσίασε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης που θα εκτελεστεί απο τον Δήμο. Πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια και να αναδείξουμε την ανάγκη διαπαιδαγώγησης των νέων στην ανακύκλωση μέσα απο την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση .
Ο Δήμαρχος εξήγγειλε την δημιουργία πράσινης διαδρομής για την οποία έχουμε ενημερωθεί, με δική μας πρωτοβουλία και θα διαβουλευθούμε για αυτήν σε επόμενη συνεδρίαση .
Ο Δήμαρχος εξήγγειλε δέσμη προτάσεων για την προστασία του Υμηττού .
-Δημιουργία δασαρχείου Υμηττού.
-Επέκταση της Α’ ζώνης προστασίας σε όλο τον Υμηττό.
-Κήρυξη του Υμηττού σε «Εθνικό Πάρκο» .
Ο Δήμαρχος πλειοδότησε με τις προτάσεις του σε ενδιαφέρον και ευαισθησία για τον Υμηττό και το περιαστικό πράσινο.
Φυσικά η πρόταση για την δημιουργία Δασαρχείου Υμηττού (ώστε να μην υπάγεται στο Δασαρχείο Πεντέλης) είναι μια παλιά εύλογη και σωστή πρόταση που αφορά την γραφειοκρατική διάρθρωση του κράτους. Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να υλοποιήσει αυτή την παλιά πρόταση, που επαναλαμβάνει, ο Δήμαρχος αμέσως αν είχε την ελάχιστη ορθολογική σχεδίαση.
Πάντως η ύπαρξη Δασαρχείου Πεντέλης δεν απέτρεψε από το να καεί και να δομηθεί η Πεντέλη.
Η πρόταση για την επέκταση της Α’ζώνης προστασίας Υμηττού σε όλο τον Υμηττό είναι μια σωστή και παλιά πρόταση που σκοντάφτει όμως στις πολλές χρήσεις που υπάρχουν στον Υμηττό: Στρατόπεδα, επιδιώξεις ιεραρχίας της Εκκλησίας παράνομες οικίες, επιχειρήσεις, Δημοτικοί σταθμοί μεταφόρτωσης σκουπιδιών, λατομεία κλπ.
Στον τομέα της προστασίας του Υμηττού απο χρήσεις που δεν ταιριάζουν με το βουνό ο Δήμαρχος δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα αυτόβουλη πρωτοβουλία .
Και φυσικά θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι η στροφή του Δημάρχου προς την πλειοδοσία προτάσεων υπέρ του Υμηττού αποτελεί διαλεκτικό αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των λανθασμένων θέσεων που είχε για το βουνό ύστερα απο τις ισχυρές επικρίσεις που δέχθηκε .
Και αν ισχύει αυτό, παρ όλες μας τις επιφυλάξεις, αυτή η πλειοδοσία προτάσεων του Δημάρχου και Προέδρου του ΣΠΑΥ θα είναι ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα με μια όμως προυπόθεση. Να συνοδευτούν και απο ξεκάθαρη θέση αντίθεσης στην επέκταση της Δυτικής περιφερειακής στον Υμηττό.
Διότι πως είναι δυνατόν την ίδια στιγμή να είσαι υπέρ της δημιουργίας της Δυτικής Περιφερειακής και ταυτόχρονα, να ζητάς να κηρυχθεί όλος ο Υμηττός σε Α’ ζώνη Προστασίας. Η περιφερειακή ένας δρόμος που θα χρησιμοποιείται απο όλη την Αθήνα και θα περνάει μέσα πάνω ή κάτω απο τον Υμηττό, θα εξερεθεί απο τις απαγορευμένες χρήσεις της Α’ Ζώνης Προστασίας.
Και είναι δυνατόν μέσα ή κάτω απο το εθνικό πάρκο που ζητά ο Δήμαρχος,να περνά ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που θα εξυπηρετεί καθημερινά όλη την Αττική .
Δήλαδή θα ήταν θεμιτό, λογικό και θα εναρμονιζόταν με τον χαρακτήρα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, αν κατασκευάζαμε μία περιφερειακή οδό μέσα ή κάτω απο αυτόν η οποία θα χρησιμοποιούντα απο όλη την Αττική .
Τέλος θα αναδασώσουμε την 30 Νοεμβρίου 2008 τον χώρο του Κουταλά για να βρούν δένδρα να ξεριζόσουν οι μπουλτόζες που θα φτιάξουν τον κόμβο του Σακέττα.
Πως μπορούν να συνδιασθούν τα ακριβώς αντίθετα, ή θα προστατεύσεις τον Υμηττό διότι θεωρείς ότι έχει ιστορική αρχαιολογική και οικολογική αξία ή θα φτιάξεις σήραγγες και δρόμους πάνω ή κάτω απο αυτόν διότι τον θεωρείς φυσικό εμπόδιο προς τα Μεσόγεια . Και τα δύο δεν γίνονται.
Η μήπως γίνονται, ως πολιτική που πλειοδοτεί σε προτάσεις «άσφαιρες» για να μειοδοτήσει στην ουσιαστική υποβάθμιση της πόλης και του Υμηττού δεχόμενη την δημιουργία της επέκτασης της δυτικής περιφερειακής πάνω ή κάτω απο τον Υμηττό .
Ο χρόνος θα μας δώσει την απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: