Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Δημοτική Πρωτοβουλία "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ": ΑΝΑΦΟΡΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 31/10/2013 ΓΙΑ ΤΟ "ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΒΥΡΩΝΑ"

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31/10/2013 διαβάστηκε μεταξύ άλλων και η παρακάτω αναφορά της Δημοτικής Πρωτοβουλίας "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ" για το "Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα":

Α Ν Α Φ Ο Ρ Α

Π Ρ Ο Σ
1.       Την Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου κ. Π. Αληφραγκή
2.       Τον Δήμαρχο κ. Ν. Χαρδαλιά
ΚΟΙΝ.:  Δημοτικό Συμβούλιο
Αξιότιμοι κύριοι,

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 μετά από δημόσιο ανοιχτό κάλεσμα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία μιας ομάδας συμπολιτών μας. στο Άλσος Αγίας Τριάδας.
Εκεί διατυπώθηκαν οι βασικές αρχές λειτουργίας του, δηλαδή ότι το Δίκτυο εφαρμόζει την έμπρακτη αλληλεγγύη ως μέσο ενεργοποίησης των πολιτών και όχι ως «ελεημοσύνη» που οδηγεί στην αδράνεια, παρέχει βοήθεια σε όποιους έχουν ανάγκη χωρίς αποκλεισμούς και ως όργανο λήψης αποφάσεων έχει τη συνέλευση των ανθρώπων που συμμετέχουν και σηκώνουν το βάρος των πρακτικών αναγκών.
Σταδιακά σχηματοποιήθηκε το περιεχόμενο των δράσεών του και αναπτύχθηκε και το δίκτυο εθελοντών που στηρίζουν τη λειτουργία του.
Η Δημοτική Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα» από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στο Δίκτυο Αλληλεγγύης παραχωρώντας το χώρο της για τη στέγασή του.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα στηρίζει 404 οικογένειες σε τακτική βάση προσφέροντας τρόφιμα, ενώ έχουν περάσει από το δίκτυο και έχουν πάρει τρόφιμα από τον Σεπτέμβριο του 2012, 544 οικογένειες.
Τα τρόφιμα που διανέμονται  συντηρούν περίπου 1250 άτομα, δεδομένου ότι από τις 404 οικογένειες, οι 63 έχουν 5 άτομα και πάνω,
  • οι 104 έχουν 4 άτομα,
  • οι 81 έχουν 3 άτομα,
  • οι 84 έχουν 2 άτομα,
  • οι 61 έχουν 1 άτομο.
Από τις παραπάνω οικογένειες οι 125, δηλαδή ποσοστό 30,94% είναι υπήκοοι άλλων χωρών:
  • 99 της Αλβανίας,
  • 17 της Βουλγαρίας και
  • 9 άλλων χωρών (Αρμενία, Ρουμανία, Συρία, Μολδαβία, Ιράν)

Ανήλικα παιδιά έχουν 187 οικογένειες, δηλαδή ποσοστό 46, 29%.
Οι 265 δηλώνουν ότι τα ενήλικα άτομα της οικογένειας είναι είτε άνεργα ή περιστασιακά
εργαζόμενα.
Οι 67 δηλώνουν ως εισόδημα της οικογένειας σύνταξη με την οποία είτε δεν τα βγάζουν
πέρα, είτε βοηθούν τα παιδιά τους.
Άλλοι 30 παρότι έχουν ηλικία άνω των 65 ή είναι ανάπηροι, δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία
σύνταξη.
Σε 5 οικογένειες υπάρχει ένα άτομο με σταθερή δουλειά αλλά δεν μπορούν να τα βγάλουν
πέρα (δάνεια κατοικίας κλπ)
Σε άλλες 5 οι ενήλικοι δεν μπορούν να εργαστούν, λόγω ψυχολογικών ή άλλων
προβλημάτων υγείας.
Στις δραστηριότητες συλλογής και διανομής πακέτων τροφίμων συμμετέχουν περίπου 20 εθελοντές που υποστηρίζουν το δίκτυο χωρίς να παίρνουν τρόφιμα καθώς και άλλοι περίπου 75 εθελοντές που στηρίζονται από το δίκτυο.
Επιμένουμε στα στατιστικά στοιχεία γιατί δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει χτυπήσει την χώρα αλλά και την πόλη μας τον Βύρωνα, μέσα από τις εφαρμογές των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας. Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα έχει σταθεί στο πλευρό πολλών συμπολιτών μας δίνοντας πραγματικό χέρι βοήθειας κάνοντας πράξη «το κανένας μόνος του στην κρίση».
Μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο, πέρα από την ανά δεκαπενθήμερο σαββατιάτικη συλλογή τροφίμων που προσφέρουν οι συμπολίτες μας έξω από όλα σχεδόν τα σουπερ μάρκετ του Βύρωνα, έχουν διοργανωθεί συναυλίες και πάρτι αλληλεγγύης με προσφορά τροφίμων, 7 ανταλλακτικά παζάρια ρούχων, βιβλίων, παιχνιδιών, έχουν γίνει συζητήσεις για συντονισμό και ανταλλαγή εμπειριών με άλλα γειτονικά δίκτυα κλπ.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι σε μια πόλη που σφύζει από προσπάθειες αλληλεγγύης (κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό ωδείο, χωρίς μεσάζοντες, μαθήματα αλληλεγγύης, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις συλλογικοτήτων κλπ) ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή «λάμπει» πραγματικά δια της απουσίας της.
Προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο:
α) Να δίνονται τρόφιμα από τους παραγωγούς και στο δίκτυο και όχι μόνο στην εκκλησία
β) Να εξαιρεθούν από την επιβολή δημοτικών τελών τα γραφεία της Στάσης Βύρωνα Χρ. Σμύρνης 143-151
γ) Να δίνεται, με δαπάνες του Δήμου και σε συνεργασία με όλα τα σχολεία, καθημερινά κάποιο μικρό γεύμα από τις καντίνες των σχολείων σε μαθητές που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Τέλος ζητάμε αναλυτική ενημέρωση για την δραστηριότητα του Δήμου σε σχέση με το χωριό παραγωγών (επιλογή παραγωγών, συμφωνίες κλπ). 

Ο δήμαρχος δεν δέχτηκε να γίνει θέμα και να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και αντί αυτού πρότεινε να γίνει μέσα στον μήνα Νοέμβριο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τις δομές αλληλεγγύης που υπάρχουν στον Βύρωνα. 

Ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα αυτή η υπόσχεση του κ. Χαρδαλιά και να πραγματοποιηθεί αυτό το δημοτικό συμβούλιο διότι ακόμα περιμένουμε την έγγραφη ενημέρωση που μας υποσχέθηκε στην τελευταία συνάντηση του με τον κ. Κατωπόδη και  τον κ. Βλαντή και αφορούσε ερωτήματα της "ΣΤΑΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ" σχετικά με τους "Παιδικούς Σταθμούς" 

Πηγή: Δημοτική Πρωτοβουλία "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ"
Ημερομηνία: 31/10/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: