Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Δημοτική Πρωτοβουλία "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ": ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Η΄ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ - Ανακοίνωση με αφορμή την ανακοίνωση της Δημ. Αρχής για την νέα σχολική χρονιά

Σε ανακοίνωση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή, ισχυρίζεται ότι «η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς βασικά προβλήματα, αφού έχουν παραληφθεί ήδη τα σχολικά βιβλία και τα σχολεία της πόλης μας δεν αντιμετωπίζουν βασικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, ενώ προχωρούν και οι απαραίτητες διαδικασίες για την τοποθέτηση δύο αιθουσών στα σχολεία της Αγίας Τριάδας». 
Μην ανησυχείτε λοιπόν γονείς – μαθητές – καθηγητές. Η μνημονιακή κυβέρνηση και ο κ. Χαρδαλιάς φρόντισαν να είναι όλα εντάξει στα σχολεία.

Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε η σχολική χρονιά.

Ξεκίνησε με μία μεγάλη απεργία  που έγραψε μεγάλα  ποσοστά της τάξης του 80-90% πρωτοφανέρωτα στη σημερινή  εποχή. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κινητοποίησης ήταν η μεγάλη στήριξη της από την πλειοψηφία των γονέων και του Ελληνικού λαού που κατανόησε ότι αυτή η μεγάλη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών ήταν ένας αγώνας για μία καλύτερη παιδεία, ένας αγώνας στον οποίο η δημοτική αρχή ήταν απούσα.  

Στην ανακοίνωσή της η Δημ. Αρχή Καμαρώνει ότι «η συγχώνευση των 4ου και 5ου Γυμνασίου καθώς και του 4ου και 5ου Λυκείου συμβάλλει στο να προχωρήσει το σχέδιο της δημοτικής αρχής, να έχει το κάθε Γυμνάσιο και το κάθε Λύκειο δικό του κτήριο, με προφανή πλεονεκτήματα για τα παιδιά του Γυμνασίου σε σχέση με αυτά του Λυκείου. Κάτι που αποτελεί πραγματικότητα για τρία Γυμνάσια (4ο, 3ο, Καρέα) και τρία Λύκεια (5ο, 3ο, Καρέα) της πόλης μας».
Να της θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο ψήφιζε στο Δημοτικό Συμβούλιο, απόφαση να μην γίνει καμμία συγχώνευση σχολείων στο Βύρωνα. Τόσο απλά. 

Τελικά πιο το αποτέλεσμα της συγχώνευσης?
Τέσσερα τμήματα χάθηκαν από το 4ο – 5ο Γυμνάσιο με την συγχώνευση, δηλαδή 140 διδακτικές ώρες, δηλαδή 7 καθηγητές ; Ας πάνε στον Καιάδα, ας μετακομίσουν αυτοί ή κάποιοι άλλοι στη Θήβα ή στη Λαμία ή οπουδήποτε αλλού, άλλωστε η  κινητικότητα δεν είναι η μοντέρνα λέξη που επαναλαμβάνουν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και η τρόικα σε κάθε τόνο και από ότι φαίνεται έχει αρχίσει να την συμμερίζεται και η δημοτική αρχή;

Αλλά μήπως οι καθηγητές είναι όλοι στις θέσεις τους; 
Κάθε άλλο καθώς σε όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχουν πολλές ακόμη ελλείψεις, ακόμη και στις βασικές ειδικότητες φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών κλπ. 
Όποιος είναι γονιός καταλαβαίνει πολύ καλά τι λέμε καθώς οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων  ακόμη δεν έχουν πλήρες πρόγραμμα. Και η κατάσταση δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί πριν τις 15 Οκτώβρη, οπότε θα έχει ήδη χαθεί ήδη ένας  μήνας μαθημάτων.
Η κατάσταση στα δημοτικά δεν είναι καλύτερη καθώς τα παιδιά δεν έχουν ακόμη πλήρες πρόγραμμα, λόγω έλλειψης  δασκάλων, τα ολοήμερα υπολειτουργούν διότι λείπουν ειδικότητες μουσικής και ξένων γλωσσών, κατάργησαν την ενισχυτική και αποδυναμώνουν τα τμήματα ένταξης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Η έλλειψη δασκάλων είναι έντονη καθώς δεν πρόκειται να προσλάβουν αναπληρωτές, αλλά συμβασιούχους του ΕΣΠΑ με εξευτελιστικόύς μισθούς.
Η Δημοτική Αρχή προσπερνά τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα με ένα πλάγιο τρόπο, κάνοντας αναφορά μόνο στην τοποθέτηση 2 αιθουσών – κοντέινερ στα σχολεία της Αγ. Τριάδας. Από τον Μάιο είχαν ζητήσει το 2ο και 3ο Δημοτικό της Αγ.Τριάδας 2 αίθουσες διότι αυξήθηκαν τα τμήματα τους. 
Γνωρίζετε πότε τοποθετήθηκαν; Μόλις προχθές 2/10, δηλαδή 20 μέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και τα παιδιά αυτά στοιβάχτηκαν σε τμήματα των 40 παιδιών. Αλήθεια τι έκανε η Δημ.Αρχή από τον Μάιο; 
Ταυτόχρονα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο σχολικό συγκρότημα της Αγ. Τριάδας υπάρχουν 9 αίθουσες – κοντέινερ που στεγάζουν μαθητές του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού και απαιτείται λύση είτε με την μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου σε νέο κτίριο είτε η κατασκευή νέας πτέρυγας μέσα στο χώρο του συγκροτήματος.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε στην ανακοίνωση αυτή «ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συγχώνευση των 4ου και 5ου Γυμνασίων και Λυκείων, αντίστοιχα, τονίζοντας: «Χάρη στη σκληρή δουλειά και τις προσπάθειες που καταβάλαμε με τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, η συγχώνευση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας βελτιώνει την εικόνα στα σχολεία μας προς όφελος των παιδιών» και προσέθεσε: «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και την παντελή έλλειψη κονδυλίων για τη συντήρηση των σχολείων, με την οποία έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι, εργαζόμαστε καθημερινά για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, για να προσφέρουμε στα παιδιά μας την παιδεία που τους αξίζει»
Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει.

Στα σχολικά συγκροτήματα της Ταταούλων οι καθυστερήσεις βγάζουν μάτια. Αλλάζει η αρχική απόφαση να μείνει το 4ο -5ο Γυμνάσιο στο κτίριο του 5ου, κατόπιν πιέσεων κάποιων γονέων και αποφασίζεται μέσα στο καλοκαίρι να στεγασθούν: Το 4ο – 5ο Λύκειο στο κτίριο του 5ου, το 4ο – 5ο Γυμνάσιο στο νέο κτίριο, το 3Ο Λύκειο στο κτίριο του 4ου και το 3ο Γυμνάσιο να παραμείνει στο χώρο του. 
Αποφασίσθηκε δε να προηγηθούν εργασίες στο νέο κτίριο καθώς είχε σπασμένα τζάμια και τουαλέτες, χρειάζονται κάγκελα σε κάποια παράθυρα και ένα βάψιμο και αφού φύγει το 4ο – 5ο Γυμνάσιο να ετοιμασθεί το κτίριο του 4ου για να υποδεχθεί το 3ο Λύκειο, υποσχέθηκαν δε ότι οι εργασίες αυτές θα τελειώσουν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη. 
Και ενώ θα περίμενε κανείς να σημάνει συναγερμός από τη Δημ.Αρχή και να ετοιμάσουν έγκαιρα τα νέα κτίρια στη διάρκεια του καλοκαιριού, 2 μήνες μετά δεν έχει γίνει κυριολεκτικά τίποτα. Τι περιμένουν; Να έρθει ο Μάης για να κόψουν κορδέλες εν όψει των Δημοτικών εκλογών;

Η κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο Χαραλαμπόπουλου που στεγάζεται το 4ο - 12ο δημοτικό είναι τραγική. 
Παλιότερα έγιναν προσπάθειες από πολίτες να κριθεί διατηρητέο ώστε κρατώντας την εξωτερική εικόνα, εσωτερικά να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σχολείο, όπως γίνεται σε όλα τα προηγμένα μέρη του κόσμου. Αυτό συνάντησε την άρνηση της δημοτικής αρχής που εκδικητικά αρνήθηκε όλα αυτά τα χρόνια να το συντηρήσει με αποτέλεσμα να είναι σήμερα σε άθλια κατάσταση. Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν για την οικονομική στήριξη για την κατασκευή ενός νέου σχολείου και την χρηματοδότηση της ανακατασκευής του κτιρίου του Αθήναιον από τον ΟΣΚ τίποτε δεν έχει προχωρήσει.

Να το πούμε ξεκάθαρα. Η προσπάθεια  της δημοτικής αρχής να  εξωραΐσει τη δική της πολιτική  στα σχολεία, βγάζει λάδι και την πολιτική της κυβέρνησης που μειώνει δραματικά τις λειτουργικές δαπάνες, τη ΣΑΤΑ σχολείων και όχι μόνο. 

Συγχαρητήρια κ. Δήμαρχε για την αντιμνημονιακή σας πολιτική. Το είπαμε και το ξαναλέμε. Ο κ. Χαρδαλιάς είναι τόσο αντιμνημονιακός, όσο χρειάζεται για να περνάνε οι μνημονιακές πολιτικές της Σαμαροβενιζελικής κυβέρνησης.Πηγή: Δημοτική Πρωτοβουλία "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ"
Ημερομηνία: 06/10/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: