Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου : προβολή της τανίας "Το αλάτι της γης"

Η κινηματογραφική ομάδα της Στάση Βύρωνα 
εγκαινιάζει τη νέα σεζόν προβολών με την ταινία 

"Το αλάτι της γης" , 

που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 
στα γραφεία της, Χρυσ. Σμύρνης 141 -153 ,
Στον "Πολυχώρο Ζωή Ποδήλατο", στις 8.00 το βράδυ .
Σας περιμένουμε με χαρά ! 
(Οι προβολές μας, όπως πάντα, είναι δωρεάν) 


Σκηνοθεσία : Χέρμπερτ Μπίντερμαν
Σενάριο : Χέρμπερτ Μπίντερμαν, Μάικλ Γουίλσον
Πρωταγωνιστούν : Χουάν Σακόν, Ροζάουρα Ρεβουέλτας, Γουίλ Γκιρ, Μέρβιν Γουίλιαμς, Ντέιβιντ Γουλφ, Ντέιβιντ Σάρβις, Ε.Α. Ρόκγουελ, Ενριέτα Γουίλιαμς

Έτος παραγωγής : 1954
Χώρα παραγωγής : ΗΠΑ

Μια ταινία που προασπίζεται τα δικαιώματα των εργατών, των γυναικών, των μεταναστών. Μια από τις πιο τολμηρές πολιτικές ταινίες στην ιστορία του αμερικανικού σινεμά, Το Αλάτι της Γης/ Salt of the Earth είναι βασισμένη σε μια πραγματική απεργία, και χρησιμοποιεί ως ηθοποιούς εργάτες του ορυχείου. Αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα αμερικανικής ταινίας που προωθεί τον κοινωνικό ρεαλισμό.
Η ταινία αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής της Μεξικανο-αμερικανικής κοινότητας και την σκληρή εκμετάλλευση των κατοίκων από τους λευκούς (Αγγλο- Αμερικάνους,όπως αποκαλούνται) βιομηχάνους.
Κάποτε η γη ανήκε στην κοινότητα, η Εταιρεία Ψευδαργύρου, όμως, ήρθε ξαφνικά, ανέλαβε την εκμετάλλευσή της κι άφησε στους κατοίκους την «επιλογή» είτε να φύγουν ή να δεχτούν να εργαστούν με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς κι άθλιες συνθήκες.
Αναγκάζονται να ζουν σε σπίτια που ανήκουν στη διεύθυνση, να ψωνίζουν σε καταστήματα που ανήκουν στη διεύθυνση. Τα σπίτια είναι καλύβες ανθυγιεινές και χωρίς υδραυλικά. Τα καταστήματα πουλούν τα προϊόντα τους σε πολύ υψηλές τιμές, πράγμα που αναγκάζει τους εργάτες να ζουν χρεωμένοι. Οι συνθήκες ασφαλείας για τους εργάτες είναι ανύπαρκτες, ειδικά αν συγκριθούν μ' αυτές των ορυχείων όπου εργάζονταν λευκοί. Ενώ στους λευκούς επιτρέπεται να δουλεύουν σε ζευγάρια, οι Μεξικάνοι αναγκάζονται να διεκπεραιώνουν τις πιο επικίνδυνες εργασίες μόνοι, κι όταν διαμαρτύρονται, η διεύθυνση τους απειλεί με απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: