Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

8 ΜΑΡΤΗ : ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Ανάμεσα μας είναι η Ελένη που φροντίζει τον κατάκοιτο άντρα της τα τελευταία 15 χρόνια, η Μαρία νέα επιστήμονας με ένα δίχρονο μωρό και ένα καινούριο στην κοιλιά της, η Ντιάνα που κάνει την ίδια δουλειά με τους συναδέλφους της μηχανικούς αλλά ο μισθός της μειώθηκε κατά 50% ενώ των ανδρών κατά 40%, η Νατάσσα από την Βουλγαρία που καθαρίζει κάθε μέρα σπίτια και στέλνει το σύνολο των χρημάτων της στη μάνα της και στο παιδί της, η Κατερίνα που μαγειρεύει κάθε Πέμπτη για τους αστέγους του Πεδίου του Άρεως, η Αντωνία, η Θάλεια, η Στέλλα…Χιλιάδες γυναίκες που παλεύουν καθημερινά στην πόλη μας και στην Ελλάδα που βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις για να επιβιώσουν και να κρατήσουν την αξιοπρέπεια τους. Μια μέρα είναι απλά η αφορμή για να χαιρετήσουμε τις αγόγγυστες προσπάθειες των γυναικών που βρίσκουν χρόνο και τρόπο για να τα προλάβουν όλα. Μια μέρα που είναι απλά η αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε πως η οικονομική κρίση πλήττει πρώτα από όλα τις γυναίκες αφού διαλύονται όλες οι δομές κοινωνικής πολιτικής. Μια μέρα είναι απλά η αφορμή για να σκεφτούμε, να ξανασυζητήσουμε και να δράσουμε διεκδικώντας κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα στην εργασία, κοινωνική αλληλεγγύη και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλους τους χώρους..

Ιστορικό της 8ης Μάρτη

Καθώς τραβάμε εμπρός, εμπρός στην ομορφιά της μέρας

Χιλιάδες σκοτεινές κουζίνες, χιλιάδες μαύρες φάμπρικες

Γεμίζουν ξάφνου με του ήλιου τη λαμπράδα

Γιατί ο κόσμος μας ακούει να τραγουδάμε 'ψωμί και τριαντάφυλλα, ψωμί και τριαντάφυλλα'"

Τζέιμς Όπενχαϊμ, Ψωμί και τριαντάφυλλα, 1911

* 8 Μάρτη 1857. Οι εργάτριες της βιομηχανίας υφασμάτων κατεβαίνουν σε μαζική απεργία στη Νέα Υόρκη, διεκδικώντας μείωση των ωρών εργασίας από τις 14 στις 8 ώρες, για καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η αστυνομία χτύπησε και έδωσε αιματηρό τέλος στη διαδήλωση. Πολλές γυναίκες συνελήφθησαν και κάποιες δολοφονήθηκαν.

* Το 1909 οι γυναίκες της βιομηχανίας πουκαμίσων κατέβηκαν πάλι σε μαζική απεργία που είναι γνωστή ως η εξέγερση των 20.000 γυναικών. Η απεργία άρχισε στη βιομηχανία υποκαμίσων με την επωνυμία «Τρίγωνο» (Triangle Shirtwaist Company) των Μαξ Μπλανκ και Ισαάκ Χάρις στην Νέα Υόρκη στην πλατεία Ουάσιγκτον.

* 8 Μάρτη 1910. Στην Κοπεγχάγη, στην Παγκόσμια Διάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών, η Κλάρα Τσέτκιν, πρότεινε την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Ημέρα της Γυναίκας.

* Στις 25 Μάρτη 1911 το παραπάνω εργοστάσιο παίρνει φωτιά, αλλά οι πόρτες ήταν κλειδωμένες για να μην μπουν οι συνδικαλίστριες. Γι' αυτό δεν υπήρχε καμία διέξοδος και οι εργάτριες πηδούσαν φλεγόμενες από τον 9ο όροφο ή στο φρεάτιο του ασανσέρ. Κάηκαν 146 γυναίκες, οι περισσότερες έφηβες.

* 8 Μάρτη 1945. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης για γυναίκες στο Ράβενσμπρουκ της Γερμανίας, οι κρατούμενες γιόρτασαν την Ημέρα της Γυναίκας.

* Το 1977, ο ΟΗΕ αναγνώρισε επίσημα την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Δεν υπάρχουν σχόλια: