Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ


Με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ» Άκης Κατωπόδης έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

1.
Η συζήτηση πάνω στον προϋπολογισμό του Νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών για να είναι επιτυχημένη θα έπρεπε να έχει δύο πράγματα: καταρχήν να δίνεται έγκαιρα η εισήγηση και δεύτερον να συνοδεύεται από μία εισηγητική έκθεση η οποία να θέτει τα κύρια προβλήματα, να βάζει τις προτεραιότητες και ο καθένας να τοποθετείται πάνω σε στόχους και πολιτικές. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στην τοποθέτηση μας, αναδεικνύοντας τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νομικό πρόσωπο.

2.
Το κύριο ζήτημα που υπάρχει είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς 200-300 παιδιά, που με δεδομένη την οικονομική κρίση δεν μπορούν πλέον να πάνε σε ιδιωτικό σταθμό. Για να φοιτήσουν όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση, χρειάζεται τόσο σημαντική οικονομική επιχορήγηση αλλά και περισσότερες προσλήψεις σε παιδαγωγικό και λοιπό προσωπικό. Και αυτό για να γίνει χρειάζεται διεκδίκηση, στάση που είναι άγνωστη στη σημερινή δημοτική αρχή. Πάρτε παράδειγμα τον Καρέα. Νοικιάστηκε χώρος στην Π.Μελά, ανακατασκευάσθηκε με χρήματα του Δήμου και επειδή δεν προσλήφθηκε προσωπικό ο σταθμός δεν λειτουργεί ενώ ο Δήμος συνεχίζει να πληρώνει τα ενοίκια.

3.
Ο Δήμος πήρε φέτος επιπλέον χρήματα από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ ¨Εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής¨ που εμφανίζεται και στον προϋπολογισμό και θα είναι συνολικά για τη φετινή σχολική χρονιά της τάξης των 700.000 ευρώ περίπου. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος μας πήρε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο ήταν μία από τις προτάσεις που η παράταξη μας κατέθεσε πέρυσι.

4.
Οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών είναι υψηλού επιπέδου και προσφέρουν ένα αξιόλογο παιδαγωγικό έργο. Φυσικά ζουν και αυτοί τις τεράστιες περικοπές των μισθών τους, την ανασφάλεια λόγω των απολύσεων στο Δημόσιο που έρχονται. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά είδαν να αυξάνεται πέρυσι το ωράριο τους κατά 2 ώρες. Επειδή το παιδαγωγικό ωράριο είναι ιδιαίτερα εξοντωτικό, ζητήσαμε τη μείωση του κατά μία τουλάχιστον ώρα. Προκειμένου να προσφέρονται σωστές υπηρεσίες στα παιδιά.

5.
Επαναφέραμε το θέμα της πρόσληψης των 2 γιατρών που ενώ έχουν εγκριθεί για γραφειοκρατικούς λόγους ακόμη δεν εργάζονται. Να σημειώσουμε εδώ ότι με έγγραφο μας που είχε αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας, ζητούσαμε από την Δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει για τις ενέργειες της για την πρόσληψη των 2 γιατρών.

6.
Απαιτήσαμε την λύση του προβλήματος στον 9ο Παιδικό σταθμό, μετά την απόσπαση μίας βρεφονηπιοκόμου από ένα τμήμα και που τώρα λειτουργεί προσωρινά όχι με τον καλύτερο τρόπο. Λύση θα είναι η πρόσληψη νέου υπαλλήλου και αυτό τονίσαμε ότι είναι καθήκον της Δημοτικής Αρχής να το επιλύσει.

7.
Σε κάθε περίπτωση η παράταξη μας, όπως μέχρι σήμερα έχει κάνει θα είναι δίπλα στους παιδικούς σταθμούς, στους εργαζόμενους και στους γονείς, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που τα μνημόνια και οι δανειστές μας απειλούν να κλείσουν κάθε κοινωνική δομή, προτείνουμε την αγωνιστική διεκδίκηση από την πολιτεία, φτιάχνοντας μία συμμαχία μεταξύ των γονέων, των παιδαγωγών και του Δήμου που πρέπει να κάνει δική της υπόθεση την λειτουργία των παιδικών σταθμών, προστατεύοντας ότι έχει κερδηθεί μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: