Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Η Στάση Βύρωνα καταδικάζει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα


Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή Μνημόνιο Νο 2, το οποίο βυθίζει ακόμα πιο πολύ την κοινωνία, τα φτωχά και μεσαία στρώματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση, τη χώρα ακόμα πιο δέσμια συις επιταγές της τρόϊκα.

Tο σχέδιο είναι εξοντωτικό. Φέρνει μέτρα ύψους 78,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. ευρώ από ξεπούλημα κρατικής περιουσίας και τα 28,3 δισ. ευρώ από λιτότητα και φόρους. Εξαπολύουν φορολογικό πογκρόμ επώδυνο, παρατεταμένο και άδικο. Το επώδυνο (κοινωνικά και οικονομικά) τεκμαίρεται λ.χ. από την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί ακόμη και σε εισοδήματα των 570 ευρώ μηνιαίως (αν τεθεί πλαφόν επθιβολής το εισόδημα των 8.000 ετησίως, διαφορετικά, αν ανέβει στα 12.000 ευρώ, πρόκειται για μηνιαίες απολαβές περί τα 800 ευρώ), το παρατεταμένο από τη δέσμευση της χώρας να μαζεύει αυξημένα έσοδα αδιακρίτως του αν επιτυγχάνονται ή όχι οι επιμέρους στόχοι των εσόδων για τα επόμενα πέντε χρόνια ή να χαρακτηρίζεται ένας φόρος που προβλέπεται να ισχύσει για τουλάχιστον 4 χρόνια ως... "έκτακτος" και το άδικο από το ότι αυξάνεται σταδιακά ώς το 2015 ο λόγος των έμμεσων προς τους άμεσους φόρους (από το 1,49:1 στο 1,51:1, λόγος που όλοι προβλέπουν ότι θα αυξάνεται όσο παρουσιάζονται αστοχίες στα έσοδα) ή το ότι (τουλάχιστον προς το παρόν) δεν έχουν απαλλαγεί από την έκτακτη εισφορά οι αδύναμοι. Και βέβαια ουδείς γνώστης της ελληνικής οικονομικής κατάστασης αμφιβάλλει πως θα έλθουν και πρόσθετα μέτρα με την πιθανότατη αστοχία πολλών από τους στόχους του Σχεδίου.

Στο σχέδιο προβλέπεται μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων μέσω μείωσης αριθμού συμβασιούχων ώς το 2015 και εφαρμογής σημαντικών περιορισμών στις προσλήψεις. Συγκεκριμένα, θα ισχύσει κανόνας 1:10 στις προλήψεις το 2011 και 1:5 τα επόμενα χρόνια. Προβλέπεται ακόμη εξίσωση μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το αδιέξοδο της μνημονιακής πολιτικής και το ατελέσφορο του συνεχούς δανεισμού για την εξυπηρέτηση του χρέους, ο οποίος έχει καταντήσει βρόχος, για την οικονομία, κατοπτρίζεται ανάγλυφα και στο ότι οι τόκοι που θα πρέπει να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο από το 29,3% των καθαρών τακτικών εσόδων εφέτος ή 16.002 εκατ. ευρώ (8,1% του ΑΕΠ) προβλέπεται να ανέλθουν (εάν και εφόσον αυξηθούν τα έσοδα με την καρποφορία των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, διαφορετικά θα... ληφθούν και νέα μέτρα) στο 38,2% ή 23.400 εκατ. ευρώ (9,8% του ΑΕΠ) το 2015!

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Στάση Βύρωνα χαρακτηρίζει σαν απαράδεκτο το σχέδιο αυτό, συμπαραστέκεται και συμμετέχει στις λαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον του.

Βύρωνας, 14-6-11

Δεν υπάρχουν σχόλια: