Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Οι Δημαιρεσίες στο Δήμο Βύρωνα


Διεξήχθησαν την Κυριακή 2/1/11 οι Δημαιρεσίες και η εκλογή της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής.

Γιά το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέχθηκαν οι : Αλιφραγκή Καλλιόπη-πρόεδρος, Χαλικιάς Χριστόφορος-αντιπρόεδρος, Σμπόνια Αγνή-γραμματέας.

Γιά την Οικονομική επιτροπή, που αποτελεί συνέχεια της δημαρχιακής επιτροπής και που είναι εννεαμελής εκτός του Δημάρχου εκλέχθηκαν 8 μέλη. 5 από την συμπολίτευση οι: Ανδρίτσος Γεώργιος, Βώβος Διονύσιος, Καρατζάς Φίλιππος, Μαργαρίτης Χαράλαμπος, Παυλάκου Ευγενία και 3 από την αντιπολίτευση οι: Τριανταφύλλου Ελευθέριος, Κόνσουλας Παναγιώτης, Βαλμάς Ηλίας όλοι από την παράταξη του κ. Κόνσουλα. Η παράταξη μας πρότεινε τον Άκη Κατωπόδη ο οποίος δεν εκλέχθηκε. Εκλέχθηκαν ακόμη 5 αναπληρωματικά μέλη 3 από την παράταξη του κ.Χαρδαλιά (Μακράκης Ευάγγελος-Μπαντής Μιλτιάδης-Υφαντή Σωτηρούλα) και 2 από την παράταξη του κ.Κόνσουλα (Διονυσίου Στυλιανός-Σμπόνια Αγνή) .

Γιά την Επιτροπή ποιότητας ζωής που είναι ένας νέος θεσμός και αποτελείται από 9 μέλη, εκτός του Δημάρχου εκλέχθηκαν 8 μέλη: 5 από την συμπολίτευση οι: Αντωνίου Πολύκαρπος , Καπάνταης Αντώνιος, Κιούπη Ιουλία, Κριατσιώτης Γεώργιος, Ρεϊζίδης Μενέλαος και 3 από την αντιπολίτευση οι: Σωτηρόπουλος Αλέξιος, Χίνη Σταυρούλα, Κόνσουλας Παναγιώτης όλοι από την παράταξη του κ. Κόνσουλα. Η παράταξη μας πρότεινε την Ελένη Βασιλοπούλου η οποία δεν εκλέχθηκε. Εκλέχθηκαν επίσης 5 αναπληρωματικά μέλη, 3 από την παράταξη του κ. Χαρδαλιά (Αδαμοπούλου Μαριάνθη –Γερασιμίδου Ελένη-Ράμμος Θεόδωρος) και 2 από την παράταξη του κ. Κόνσουλα (Δάρρα Ισαβέλλα,Ζούκα Αικατερίνη).

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα μέλος από τις παρατάξεις της Αριστεράς (Στάση Βύρωνα-Λαϊκή Συσπείρωση-Αριστερή Παρέμβαση), που σημειωτέον έλαβαν συνολικά ποσοστό 29% στις εκλογές, δεν εκλέχθηκε στις 2 αυτές σημαντικές επιτροπές. Και αυτό διότι ο Καλλικράτης από την μια δίνει υπερβολική πλειοψηφία στην Δημοτική Αρχή ώστε να έχει 6 μέλη από τα 9 και από την άλλη τσουβαλιάζει όλη την αντιπολίτευση μαζί και της δίνει τη δυνατότητα να εκλέξει μόνο 3 μέλη σε κάθε επιτροπή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δίνει και το δικαίωμα στην μείζονα αντιπολίτευση, να εκλέξει αν θέλει και τα τρία μέλη σε κάθε επιτροπή.

Την αντιδημοκρατική αυτή διάταξη του Νόμου, εκμεταλλεύτηκε η παράταξη του κ. Κόνσουλα, με αποτέλεσμα να πάρει και τα 6 μέλη (3+3) από τις 2 επιτροπές. Τις προτάσεις των τριών παρατάξεων της Αριστεράς, για συμμετοχή τους αναλογικά στις 2 αυτές επιτροπές, ο κ. Κόνσουλας και η παράταξη του αρνήθηκαν πεισματικά να τις υιοθετήσουν. Η πρόταση που έκανε να παραχωρήσει τις 4 θέσεις των αναπληρωματικών και με το αστείο επιχείρημα, ότι θα είχαμε δικαίωμα ψήφου όταν κάποιος από τα τακτικά μέλη θα απουσίαζε, απορρίφθηκε σαν αντιδημοκρατική και απαξιωτική.

Με βάση αυτό, φάνηκε το πώς αντιλαμβάνεται ο κ. Κόνσουλας τη Δημοκρατία, την αντιπροσωπευτικότητα, αλλά και τις σχέσεις του με την Αριστερά. Όποτε χρειάζεται ψήφους ανήκουμε στην «Δημοκρατική παράταξη». Σε άλλη περίπτωση το 29% του Βυρωνιώτικου λαού δεν πρέπει να εκπροσωπηθεί στα όργανα του Δήμου.

Τελειώνοντας να σημειώσουμε ότι ο κ. Δήμαρχος αποδέχθηκε πρόταση να καλούνται στις συνεδριάσεις των επιτροπών οι παρατάξεις που δεν έχουν εκλεγεί. Με βάση αυτό και την εκφρασμένη θέση μας, η ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ θα κάνει ότι είναι δυνατό να συμμετέχει στις επιτροπές, να ελέγχει την Δημοτική αρχή και να παρεμβαίνει για τα συμφέροντα του Δημότη.

2 σχόλια:

Εμείς δηλώνουμε αστείοι είπε...

Μια απορια μια και δεν ειναι σαφες στην ανακοινωση.
Εγινε μια κοινη προταση απ' ολες τις παραταξεις ή καθε παραταξη της αριστερας ειχε τη δικη της?
Μηπως μπορουμε να εχουμε μια αναλυτικη παρουσιαση, ωστε να μπορεσουμε να κρινουμε καλυτερα?

Δημοτική Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ είπε...

Βάσει του Καλλικράτη, όλη η αντιπολίτευση κάνει ξεχωριστή ανοιχτή διαβούλευση και προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο τους εκπροσώπους της στα όργανα. Είναι όμως τόσο στενά τα πλαίσια, που στην ουσία ΄τους παραχωρεί όλους στην αξιωματική αντιπολίτευση . Εμείς ζητήσαμε την υπέρβαση του αντιδημοκρατικού Καλλικράτη και την τήρηση της αναλογικότητας, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό από την παράταξη του κ. Κόνσουλα.