Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του Άκη Κατωπόδη στον ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


Ο επικεφαλής της ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ

και υποψήφιος Δήμαρχος Άκης Κατωπόδης,

παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη

στην διαδικτυακή φοιτητική εφημερίδα

"ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ"


1.Ποιο το έργο της "Στάσης Βύρωνα" την 4ετία που μας πέρασε;

Τέσσερα χρόνια δουλέψαμε καθημερινά για να υπερασπιστούμε τις κοινωνικές υπηρεσίες και την ποιότητα ζωής, την καθημερινή δημοκρατία στην πόλη, τους ελεύθερους χώρους, τον Υμηττό, τον πολιτισμό που απευθύνεται στους πολλούς. Μένω στα κυριότερα παραδείγματα, ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα:


i) Στηρίξαμε εξαρχής την κινητοποίηση των κατοίκων για να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας, που εξυπηρετεί καθημερινά δεκάδες Βυρωνιώτες όλων των ηλικιών. Πιέσαμε τον δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του και σήμερα το Κέντρο Υγείας λειτουργεί.

ii) Με δική μας πρωτοβουλία συγκροτήθηκε ομάδα εθελοντών εκπαιδευτικών για να προσφέρει φέτος δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές που, λόγω της οικονομικής κρίσης, δυσκολεύονται να πάνε στο φροντιστήριο.

iii) Πιέσαμε να μην μείνουν εκτός παιδικών σταθμών όσα παιδιά δεν μπορούν, λόγω της κρίσης, να συνεχίσουν να πηγαίνουν σε ιδιωτικούς σταθμούς.

iv) Καταθέσαμε προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο για την ενίσχυση των ηλικιωμένων και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας και πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν: λύθηκαν προβλήματα.

v) Μαζί με τα κινήματα της πόλης μας δουλέψαμε για τη διάσωση του Υμηττού, όχι μόνο συμμετέχοντας σε δενδροφυτεύσεις, αλλά και διαμαρτυρόμενοι για τις βλέψεις εργολάβων, εκκλησίας και κράτους που απειλούν -με «έργα»- να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε από το βουνό.

vi) Κινητοποιηθήκαμε για να σωθούν οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι.

vii) Στηρίξαμε τις κινήσεις πολιτών για να πάρει πίσω ο δήμαρχος το φορολογικό «χαράτσι» -και τα καταφέραμε.

viii) Δείξαμε επανειλημμένα την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στο Δήμο –ειδικά στους συμβασιούχους, που είναι οι νεότεροι και οι πιο ανασφαλείς, λόγω των περιορισμένων εργασιακών δικαιωμάτων που προβλέπει η σύμβασή τους.

ix) Πήραμε μέρος σε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις και στηρίξαμε το ετήσιο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

x) Συγκεντρώσαμε φάρμακα για την Παλαιστίνη, τις μέρες που την ισοπέδωνε ο ισραηλινός στρατός.

xi) Ενημερώνουμε καθημερινά τους πολίτες του Βύρωνα για ζητήματα που αφορούν τη ζωή στην πόλη, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, μέσω του stasivyrona.gr και με την εφημερίδα «Στάση στο Βύρωνα»: η δημοκρατία είναι αδύνατο να λειτουργήσει χωρίς ενημερωμένους πολίτες.

xii) Οργανώσαμε, τέλος, δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Στέκι μας «Ζωή Ποδήλατο», επιμένοντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι υπόθεση μόνο για όσους έχουν χρήματα.

Δικαιούμαστε, νομίζω, να είμαστε περήφανοι για όλα αυτά, ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως, μέχρι σήμερα, ήμασταν απλά μια δύναμη της αντιπολίτευσης.

2.Τι δεν καταφέρατε και γιατί;

Δεν έχουμε καταφέρει ως τώρα να εμποδίσουμε την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και γενικά των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου στην πόλη μας: δεν γίνεται οι άνεργοι να πληρώνουν 20 ευρώ για μια συναυλία στο Θέατρο Βράχων ή οι νέοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη για το 5 Χ 5, για μια ώρα ποδόσφαιρο. Δεν έχουμε καταφέρει να σταματήσουν να σπάνε τα νεύρα χιλιάδων Βυρωνιωτών, που καθημερινά διασχίζουν με λεωφορείο την «πηγμένη» Φορμίωνος ή τη Χρ. Σμύρνης, βρίζοντας για την ταλαιπωρία τους. Δεν έχουμε καταφέρει, τέλος, να λειτουργούν καθημερινά τα σχολεία ως ανοιχτά πολιτιστικά κέντρα για όλες τις ηλικίες, με ευθύνη των κατοίκων κάθε γειτονιάς. Για κάποια από αυτά φταίει μια κουλτούρα ανάθεσης που ως τώρα κέρδιζε έδαφος («κάντε το εσείς και θα επωφεληθούμε ολοι»). Για άλλα φταίει η αδιαφορία της τοπικής και της κεντρικής εξουσίας. Δεν παραιτούμαστε, όμως, από την προσπάθεια και δεν θα μείνουμε στην άκρη, περιμένοντας όλα αυτά να γίνουν «κάποτε», «από κάποιους», χωρίς εμάς.


3.Τι σκοπεύετε να κάνετε αν εκλεγεί δήμαρχος ο κύριος Κατωπόδης δεδομένων των συνθηκών που δημιουργεί τόσο ο Καλλικράτης όσο και το Μνημόνιο για τον δήμο σας;


Ο Καλλικράτης, που προβλέπεται ρητά από το Μνημόνιο, στερεί από τις τοπικές κοινωνίες όχι μόνο τους αναγκαίους πόρους για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία, καταργώντας ουσιαστικά την δυνατότητά τους να αποφασίζουν. Δεν το λέμε εμείς αυτό: το ζητάει η προβλεπόμενη «εξοικονόμηση» 1.5 δις ευρώ που απαιτεί το Μνημόνιο, αλλά και ο ίδιος ο Καλλικράτης, που δίνει απόλυτη εξουσία στο κράτος και τον δήμαρχο, ακόμα κι αν είναι δήμαρχος μειοψηφίας. Εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι «αναγκαίο κακό»: είναι απλά απαράδεκτο. Αν εκλεγούμε, έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, ώστε οι πολίτες να αποφασίζουν με συνελεύσεις και αντιπροσώπους για το πού θα κατανέμονται οι πόροι. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Ασφαλώς και μπορούμε. Υπό έναν όρο: οι πολίτες που θα μας εμπιστευτούν την διοίκηση, να είναι δίπλα μας και την επομένη των εκλογών. Τώρα που είναι πια φανερό ότι το Μνημόνιο, όχι μόνο δεν μας «σώζει από την καταστροφή», αλλά μας αλλάζει τη ζωή προς το πολύ χειρότερο και για πολλά χρόνια (όχι βέβαια σε όλους: κάποιοι θα κερδίσουν…), νομίζω ότι είναι η ευκαιρία να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού.

4.Έχετε λάβει επίσημη υποστήριξη από κάποιο κόμμα;

Τα κόμματα έχουν παίξει σπουδαίο ρόλο στον εκδημοκρατισμό της χώρας μας, ιδίως μεταπολιτευτικά: θα ήμουν, λοιπόν, ο τελευταίος που θα τα «ξόρκιζε». Η Στάση Βύρωνα, όμως, είναι μια αυτόνομη δημοτική κίνηση: δεν μας αρέσουν τα χρίσματα και τα «δαχτυλίδια». Τις αποφάσεις που αφορούν τη Στάση Βύρωνα τις παίρνουμε σε τακτικές γενικές συνελεύσεις και, μεταξύ των συνελεύσεων, στο Συντονιστικό της «Στάσης». Την ίδια στιγμή, έχουμε σαφές πολιτικό στίγμα: δεν είμαστε «η παράταξη του δημάρχου». Δεν απευθυνόμαστε αποκλειστικά σε κάποιους Βυρωνιώτες: απευθυνόμαστε σε όλους. Όμως, οι προτάσεις και η πολιτική μας εμπνέονται από την αλληλεγγύη και την δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα, τις αξίες δηλαδή που υπερασπιζόταν πάντα η αριστερά, είτε οργανωμένη σε κόμματα, είτε ως κοινωνική και πολιτισμική δύναμη.

5. Ποια η άποψή σας για το κόμμα που σας στηρίζει;

Πώς μπορώ να μιλήσω για το «κόμμα που μας στηρίζει», όταν πολλά από τα μέλη και τους υποψηφίους της Στάσης Βύρωνα δεν συμμετέχουν σε κανένα κόμμα και ούτε το σκέφτονται προς το παρόν;

6.Πως θα επηρεάσει ο Καλλικράτης την τοπική αυτοδιοίκηση και την ζωή των δημοτών κάθε πόλης;

Το σχέδιο Καλλικράτης με το οποίο είμαστε αντίθετοι θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη ζωή των δημοτών κάθε πόλης.

Πρώτα από όλα να πούμε ότι δημιουργήθηκε για δημοσιονομικούς λόγους και ότι αποτελεί μέρος του Μνημονίου με το ΔΝΤ. Περιλαμβάνει μεγάλη μείωση στα οικονομικά των δήμων: για παράδειγμα, φέτος μειώθηκε κατά 40% η επιδότηση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων του Βύρωνα. Το αποτέλεσμα θα είναι οι δήμοι να βάλουν το χέρι στις άδειες τσέπες των πολιτών, βάζοντας τοπική φορολογία.

Από την άλλη, οι 50.000 απολύσεις που πρόκειται να προκαλέσει θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δημοτών και στις κοινωνικές δομές των δήμων. Ήδη δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς και στο χώρο της καθαριότητας.

Ταυτόχρονα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν προωθεί μία δημοκρατική αποκέντρωση, αλλά μία θεσμική ασφυξία, καθώς απορρίπτει την απλή Αναλογική, διατηρεί και φτάνει στα άκρα το δημαρχοκεντρκό μοντέλο.

7.Τι έχετε να πείτε για εκείνους που ισχυρίζονται ότι ακολουθείται ένα γενικότερο σχέδιο ιδιωτικοποιήσης του κοινωνικού κράτους, το οποίο υπηρετεί ο Καλλικράτης;

Έχουν δίκιο. Και θα έπρεπε να το σκεφτούν καλά οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Κόνσουλας που τον υποστηρίζουν. Όταν ο Δήμος και το κράτος δεν παρέχουν τα αναγκαία στους πολίτες, αυτοί (ή, σωστότερα, όσοι μπορούν) στρέφονται στους ιδιώτες.Ταυτόχρονα ο Καλλικράτης δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες χρησιμοποιώντας επιχορηγήσεις να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις των δήμων να προσφέρουν αυτοί υπηρεσίες βγάζοντας μεγάλο κέρδος. Αυτού του είδους την ανάπτυξη προσπαθούν να επιβάλουν, την ίδια δηλαδή που μας οδήγησε στην κρίση. Θέλω όμως να τονίσω κάτι: δεν φτάνει μόνο η καταγγελία του Καλλικράτη. Ο Καλλικράτης μας χωρίζει από τον κ. Κόνσουλα και τον κ. Χαρδαλιά, ταυτόχρονα όμως έχουμε απογοητευτεί από δυνάμεις που καταλαβαίνουν τα προβλήματα, αλλά αρκούνται στο …να τα αποκαλύπτουν. Έχουμε προτείνει τον συμμετοχικό προϋπολογισμό και θα επιδιώξουμε να συγκροτήσουμε δίκτυα αλληλοβοήθειας, ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατό οι βασικές ανάγκες που δεν καλύπτει το κουρσουρεμένο κράτος πρόνοιας. Δεν φτάνει μόνο η προπαγάνδα, λοιπόν: χρειάζεται και πολιτική.

8.Θεωρείτε ότι είναι λογικό οι μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας να έχουν τόσο μεγάλα χρέη; Που οφείλονται όλα αυτά κατά την γνώμη σας;

Το κράτος δεν αποδίδει φόρους, οι περισσότεροι δήμαρχοι δεν τους διεκδικούν (τυχαίο; Δε νομίζω, αφού οι ίδιοι στηρίζονται από τα κόμματα εξουσίας) και, το χειρότερο, οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν καμιά ενημέρωση για όλα αυτά, ούτε συμμετέχουν στις αποφάσεις. Μέχρι τώρα, λοιπόν, είχαμε ήδη «κουτσουρεμένη» αυτοδιοίκηση: σήμερα έρχονται αυτοί που ευθύνονται για το αδιέξοδο να το παίξουν «δυνάμεις της εξυγίανσης»: ό,τι έγινε έγινε –μας λένε-, τώρα το κράτος απαιτεί και οι Δήμοι πρέπει υπακούσουν: να πληρώνουν οι πολίτες. Δεν είναι προκλητικό;

9.Είστε υπέρ της αύξησης των δημοτικών τελών για την επίτευξη μιας πιο ανθρώπινης πόλης ή θα εξαντλήσετε τις πιθανότητες χρηματοδότησης των προγραμμάτων σας από την Ε.Ε.;

Όταν οι μισθοί και οι συντάξεις πέφτουν και όλα ακριβαίνουν, δεν μπορεί να λέει σοβαρά κάποιος όταν θα αυξήσει τα τέλη. Ποιοι θα πληρώνουν; Το πρόγραμμά μας θα στηριχτεί α) στη διεκδίκηση των οφειλόμενων από το κράτος, β) στην δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, που θα αξιολογεί τις ανάγκες, γ) στη θεσμοθέτηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν και να αποφασίζουν ποια έργα είναι επείγοντα και αναγκαία, καθώς και γιατί δεν έχουν γίνει ως τώρα και δ) στην δημιουργία δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, για να περιοριστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη ζωή των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων είναι αναγκαία, αρκεί να γίνεται με βασικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον.

10.Τι εννοεί κατά την γνώμη σας ο Πρωθυπουργός όταν δηλώνει ότι οι εκλογές αυτές έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα; Πώς πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες;

Αν θυμάστε, στην αρχή έλεγε ότι μετρούν μόνο οι τοπικές ιδιαιτερότητες και τα πρόσωπα. Σήμερα λέει ότι θέλει δημοψήφισμα υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό που εννοεί είναι ότι θέλει την επιβράβευση για την πρόσκληση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και την επιβολή του αυταρχικού Καλλικράτη, για την αύξηση της ανεργίας και το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων, αλλά και για την αύξηση του δημόσιου χρέους στο 150% του ΑΕΠ μέσα στους επόμενους μήνες. Όχι μόνο αυτό: θέλει και την έγκριση των πολιτών για να προχωρήσει στη νέα φάση του Μνημονίου, που την αφήνει για μετά τις εκλογές. Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν μαζικά «Όχι στο Μνημόνιο και τον Καλλικράτη», να ψηφίσουν υπέρ του συμμετοχικού προϋπολογισμού, της έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας στην πόλη που εξαφανίζει ο Καλλικράτης –υπέρ μιας ποιότητας ζωής που κάθε άλλο παρά εγγυάται η κυβερνητική πολιτική. Οι κ.κ. Κόνσουλας και Χαρδαλιάς στηρίζουν ουσιαστικά την κυβέρνηση και δεν αξίζουν την δική μας στήριξη. Όποιος σκεφτεί ότι «όλοι είναι ίδιοι», άρα ότι εμείς μοιάζουμε μ’αυτούς, θα τους έχει κάνει ένα μεγάλο δώρο που δεν αξίζουν.

11.Αν μέσα στην 4ετία που έρχεται ο Βύρωνας γίνει γκέτο λαθρομεταναστών, παρόμοιο με αυτό που υπάρχει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, τι στάση θα τηρήσετε και πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Ως εκπαιδευτικός γνωρίζω ότι η γλώσσα δεν είναι αθώα. Η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» επικρίνεται από σοβαρούς πανεπιστημιακούς (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=130569) και δικαίως θεωρείται προβληματική: κανένας άνθρωπος δεν είναι «λαθραίος», κανένας μετανάστης δεν επιλέγει να μην έχει χαρτιά και κανένας δεν μπορεί να λύσει προβλήματα γκετοποίησης υποκαθιστώντας τις υπηρεσίες πρόνοιας με αστυνομικούς που θα κυνηγάνε έλληνες ή μετανάστες φτωχούς. Γκετοποίηση σημαίνει απαξίωση μιας περιοχής, εξαφάνιση από την περιοχή αυτή των υπηρεσιών του Δήμου και του κράτους πρόνοιας: Σημαίνει άνθρωποι –έλληνες και μετανάστες- αφημένοι στην τύχη τους από τους υπεύθυνους. Κι αυτά δημιουργούν ανθρώπους που φοβούνται (έλληνες και μετανάστες), αλλά και πολιτικούς που εκμεταλλεύονται το φόβο. Διαβάζω από την είδηση που δημοσιεύσατε στις 19 Σεπτεμβρίου στον «Φοιτητικό Παλμό», με τίτλο ‘Οι ανελέητοι του Αγ. Παντελεήμονα: «Το θέμα των ημερών είναι η επέλαση του ρατσισμού. Το ζήτημα επανέφερε στην επικαιρότητα η δολοφονική επίθεση 20 αγνώστων ενάντια σε ένα μετανάστη στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αττικής πριν λίγες ημέρες. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι το θύμα, που εργάζεται για τους "Γιατρούς του Κόσμου", δέχτηκε επίθεση παρότι φορούσε τα διακριτικά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (!)». Σας απαντάω, λοιπόν: η γκετοποίηση αντιμετωπίζεται με ανάπλαση των γειτονιών, με υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, με συνεργεία καθαρισμού, με ελεύθερους χώρους για να συναντιούνται οι άνθρωποι και να καταρρίπτονται φόβοι και προκαταλήψεις. Με δυο λόγια: με κονωνική αλληλεγγύη.

12.Ποια η γνώμη σας για πρωτοβουλίες σαν αυτή του Φοιτητικού Παλμούhttp://www.facebook.com/l/957f8Dqsnss1WXKx9uh28kiPwkQ;foititikospalmos.blogspot.com/); (

Θα ήθελα κατ’αρχάς να σας ευχαριστήσω για τις ερωτήσεις και τη συνέντευξη. Συνηθίζεται να λέμε καλά λόγια στον οικοδεσπότη, αλλά στην περίπτωση του «Φοιτητικού Παλμού» τα συγχαρητήρια δεν είναι για λόγους ευγένειας. Κάνετε μια συλλογική προσπάθεια σε μια εποχή που φαίνεται ξεκάθαρα η αποτυχία των ατομικών και μοναχικών δρόμων και προσπαθείτε να σταθείτε σ’ένα τοπίο όπου κυριαρχεί ο καριερισμός και η ομοιομορφία. Δεν είναι ενδιαφέρον –αλλά και ανησυχητικός- ο συνδυασμός ‘όλο και περισσότερα μέσα επικοινωνίας διαθέσιμα – όλο και λιγότεροι ακούγονται – όλο και πιο ίδιες μοιάζουν οι ιδέες που διακινούνται’; Χάρηκα ειλικρινά για τη γνωριμία: τώρα που γνωριστήκαμε, μπορούμε να βρισκόμαστε και συχνότερα, άλλοτε στον «Παλμό», άλλοτε στη «Στάση στο Βύρωνα», τη διμηνιαία μας εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: