Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Αποδόμηση ή νομιμοποίηση;

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή από φίλο της Στάση Βύρωνα,
ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Διάβασα με προσοχή και ενδιαφέρον το σημείωμα του Δημοσθένη Παπαδάτου - Αναγνωστόπουλου με τίτλο " Ο δημοφιλής κ. Δήμαρχος", και με το οποίο συμφωνώ απόλυτα και γι' αυτό θέλω να συμπληρώσω ορισμένες σκέψεις. Κι αυτό, γιατί στην οκταετία της διοίκησης Χαρδαλιά, κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι και ο κάθε νηφάλια σκεπτόμενος πολίτης πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Οι λόγοι για τους οποίους ο νυν Δήμαρχος εκλέχθηκε προ οκταετίας, αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο του φίλτατου Δημοσθένη. Θα ήθελα όμως να σταθώ στο δήθεν "απολιτίκ" και "υπερκομματικό" προφίλ που πρόβαλε και εξακολουθεί να προβάλει, βάσει του οποίου θέλει να τα έχει καλά με όλους, καταρρίπτεται όμως από την άλλη, όταν έρχεται αντιμέτωπο με σοβαρά και κυρίαρχα ζητήματα για τα οποία καλείται να πάρει θέση. Θέση, η οποία αποδεικνύει την πολιτική του καταβολή και που είναι καθαρόαιμα νεοφιλελεύθερη.
Ποιός μπορεί να ξεχάσει άραγε την περίφημη θέση του για τους "ανθρωποφύλακες". Το έγκλημα καθοσιώσεως με την παραχώρηση δημοτικής περιουσίας σε ιδιώτη για να φτιάξει, σε τσάμπα έκταση, και να εκμεταλλευτεί για 25 (!) χρόνια εξαώροφο υπέργειο πάρκιν. Την απαξίωση των υπηρεσιών και του προσωπικού του Δήμου παραχωρώντας την όποια εκτέλεση έργου σε ιδιώτες. Την άρνησή του να έρθει αντιμέτωπος (πέρα από ανώδυνες ανακοινώσεις) με κυβερνητικές επιλογές που απαγορεύουν την πρόσληψη προσωπικού, οδηγώντας υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιωτικοποίηση, με επώδυνες συνέπειες στη φορολόγηση των πολιτών. Ποιός μπορεί να ξεχάσει την φορομπηχτική του πολιτική με το περίφημο "χαράτσι" στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το οποίο εν αρχή δικαιολογήθηκε με το πρόσχημα της συγκέντρωσης ποσού για απαλλοτριώσεις που δεν έγιναν και κατέληξε για την εκπλήρωση λειτουργικών δαπανών τομέων του Δήμου !!!... Φυσικά ούτε λόγος για διεκδίκηση των οφειλόμενων πόρων από την κεντρική εξουσία...
Να λησμονήσουμε άραγε την θετική, έστω και με προϋποθέσεις , τοποθέτησή του για την κατασκευή της περιφεριακής Υμηττού με τον τεράστιο , καταστροφικό για το περιβάλλον, κόμβο του Σακέτα;
Η αποδοχή του Καλλικράτη εκ μέρους του , με επιμέρους ανώδυνες επιφυλάξεις, ενός θεσμού που υλοποιεί τις υποδείξεις του ΔΝΤ και του μνημόνιου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , ο οποίος περικόπτει κονωνικές και λειτουργικές δαπάνες, με άμεσες συνέπειες στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, του Κέντρου Υγείας, των ΚΑΠΗ, της "Βοήθειας στο σπίτι" κ.λ.π., είναι η πιό πρόσφατη και ίσως πιό κραυγαλέα θέση του υπέρ των νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών πολιτικών ( Το κλείσιμο μιας ημέρας του Δήμου, αποδείχθηκε πυροτέχνημα χωρίς συνέχεια...).
Αυτά και άλλα πολλά , καταδεικνύουν το υποκριτικό προφίλ που οικοδόμησε, βασιζόμενος, είναι γεγονός, στις άριστες δημόσιες σχέσεις του με ΜΜΕ, τοπικό εξαρτώμενο και διαπλεκόμενο τύπο, στις διασυνδέσεις και γνωριμίες του με κρατικούς μηχανισμούς, επιχειρηματίες κ.λ.π.
Αναρωτιέται όμως κανείς , αν φτάνουν μόνο οι "ικανότητες" αυτές του Δημάρχου, ή συνέβαλαν κι άλλοι παράγοντες στην ανάδειξή του κι αν αυτό τελικά είναι που έχουν ανάγκη οι συνδημότες μας.
Για να γίνω πιό σαφής.
Η κατάρρευση του "υπαρκτού" είχε σαν αποτέλεσμα , εκτός των άλλων την ανάδειξη και αποδοχή νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων περί "του τέλους της ιστορίας", της "κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών', βάσει των οποίων, όλοι μαζί, "μικροί και "μεγάλοι", γινόμαστε "ένα", με σκοπό το καλό ενός κράτους και ενός πολιτικού συστήματος εξουσίας, το οποίο , για τα δεδομένα της Ελλάδας, αποδείχθηκε σαθρό, σάπιο, σκανδαλοθηρικό, ρουσφετολογικό, πελατειακό, διαπλεκόμενο με άνομα συμφέροντα, βαθιά ταξικό.
Μεταφέρετε αυτή την εικόνα στο Δήμο και οι ομοιότητες είναι διακριτές .
Ό,τι αντιδραστικό δεν κατορθώθηκε να υλοποηθεί από τον κ. Χαρδαλιά, δεν οφείλεται στις καλές προθέσεις του, αλλά στις αντιστάσεις που επέδειξαν διάφορες συλλογικότητες, όπως το σωματείο εργαζομένων στο Δήμο, δημοτικές παρατάξεις (κατά βάση της Αριστεράς), φορείς της πόλης και ενεργοί πολίτες.
Ακριβώς εδώ, διακινδυνεύοντας ίσως και μια πρόβλεψη, θα έθελα να επισημάνω ότι μια πιθανή επανεκλογή του, μετά την διακηρυγμένη απόφασή του να μη συμμετάσχει άλλη φορά σε δημοτικές εκλογές, τον καθιστά ίσως πιό επικίνδυνο. Και αυτό γιατί, αν μέχρι σήμερα είχε κάποιες αναστολές , φοβούμενος να μη θιγεί το πρεστίζ του και μη θέλοντας να θέσει σε κίνδυνο την επανεκλογή του, τότε πιθανόν να μη διστάσει να υλοποιήσει αυτά που δεν μπόρεσε τόσα χρόνια, μιας και δεν θα έχει τίποτα να χάσει. Εδώ βέβαια, όπως και πριν, καταλυτικός θα είναι ο ρόλος των κοινωνικών αντιστάσεων που μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν και η δημιουργία ενός ενωτικού κινήματος για τα γενικότερα και τοπικά ζητήματα.
Μέσα σε όλο αυτό το περίγραμμα που επιχείρησα να παρουσιάσω, υπάρχει ένας παράγοντας που συνέβαλε και νομιμοποίησε τη δημιουργία αυτού του πλαστού προφίλ του κ. Χαρδαλιά. Μιλώ για όλους όσους με την ενεργή παρουσία τους είτε στα ψηφοδέλτια είτε στο μηχανισμό της παράταξής του, προσέφεραν "αριστερό" άλλοθι σε αυτή την εικόνα, ρίχνοντας εκ των πραγμάτων νερό στο μύλο αντιλαϊκών επιλογών. Κι αν κάποιοι μπορεί να λάθεψαν στις επιλογές τους, επιρρεαζόμενοι από το γενικότερο και τοπικό κλίμα της εποχής, σήμερα γίνονται συνένοχοι, δίνοντας το δικαίωμα στον καθένα να μιλήσει ακόμα και για περίεργα παιχνίδια προσωπικών συμφερόντων, διαπλοκής και συναλλαγής. Σήμερα πιά, δεν υπάρχει καμμιά δικαιολογία και είναι καταδικαστέοι, γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός μας, "το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού" ή ... "τα στερνά τιμούν τα πρώτα" !!!..
Η Αριστερά, πέρα από τα προβλήματά της και τις αδυναμίες της, πλάθει και διαπαιδαγωγεί ανθρώπους με ανιδιοτέλεια,΄ήθος, διάθεση προσφοράς για το κοινό καλό. Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής !
Το δε επιχείρημα που λέει "άλλο ο Δήμος, άλλο κεντρική πολιτική", εκτός του ότι είναι σχιζοφρενικό, απευθύνεται σε αφελείς και σήμερα μοιάζει σαν ένα κρύο ανέκδοτο...
Αυτή η ιδιότυπη "ασυλία" πρέπει να σταματήσει!!!
Εδώ είναι και η ευθύνη της "Στάση Βύρωνα", η οποία έχει να επιδείξει πληθώρα στελεχών , με προεξάρχοντα και πρώτο μεταξύ ίσων τον επικεφαλής της Άκη Κατωπόδη, περισσότερο ή λιγότερο αναγνωρίσιμα, τα οποία διακρίνονται για την εντιμότητά τους, το ήθος τους, την ανιδιοτέλειά τους, την αλληλεγγύη τους αλλά και τη φαντασία και τις ιδέες τους για ένα καλύτερο Βύρωνα, με το λαό συμμέτοχο, συνυπεύθυνο και πρωταγωνιστή στην εποχή του μνημονίου και του Καλλικράτη.
Ευθύνη που πηγάζει από τις ανάγκες της εποχής, από το έργο της, τις πρωτοβουλίες, τη δράση και τις προτάσεις της μέχρι σήμερα.
Ευθύνη συλλογική και ατομική.
Ευθύνη που θα εκφραστεί και από το ψηφοδέλτιό της στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Γιατί της αξίζει, αλλά αξίζει και στο Βύρωνα ένα καλύτερο αύριο!!!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια ανυπόγραφη άποψη, ακόμα κι αν είναι έγκυρη, χάνει σε κύρος όσο μένει ανυπόγραφη.

Δημοτική Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ είπε...

Τα στοιχεία του επιστολογράφου, μας είναι γνωστά. Σεβαστήκαμε την επιθυμία του για διατήρηση της ανωνυμίας του. Επί της ουσίας, το κείμενο μας καλύπτει απόλυτα.