Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Επίσκεψη της Στάση Βύρωνα στα σχολεία


Σήμερα το πρωί, εμείς τα μέλη της Στάσης Βύρωνα ξεχυθήκαμε στα σχολεία με μοναδικό όπλο τη φωνή μας για να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης.

Σε μια περίοδο που η εκπαίδευση...είναι προνόμιο των λίγων, διαλέγουμε στρατόπεδο.

Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, μοιράσαμε την παρακάτω ανακοίνωση:

Τα σχολεία άνοιξαν, η κυβέρνηση απειλεί να τα κλείσει

Το σχολικό έτος 2010-2011 χαρακτηρίζεται ως το χειρότερο από την Μεταπολίτευση, και μάλιστα ο χαρακτηρισμός προέρχεται από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη: αυτά της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου.

Μετά την μαζική έξοδο στη σύνταξη 11.500 εκπαιδευτικών, λόγω των μέτρων της κυβέρνησης, και τον διορισμό μόνο 2.800 (!) σε αντικατάστασή τους, εμφανίζονται χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό δυναμικό, που πρόκειται να καλυφθούν -αν καλυφθούν- με αναπληρωτές περιορισμένου ωραρίου.

* Υποστηρίζουμε το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για διορισμό μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλα τα κενά.

Οι περικοπές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση του Μνημονίου, οδηγεί παράλληλα στην αύξηση των μαθητών ανά τμήμα από 25 σε 28 παιδιά, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 22 παιδιά ανά τμήμα.

* Η ποιότητα της παρεχόμενης μόρφωσης είναι στενά συνδεδεμένη με τον αριθμό των μαθητών στην τάξη. Ζητάμε να μην αυξηθούν οι μαθητές ανά τάξη.

Σημαντικά μειωμένη είναι η χρηματοδότηση για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας των σχολείων: ενώ το 2008 δόθηκαν στα σχολεία του Βύρωνα 551.556 ευρώ και το 2009 510.780 ευρώ, το 2010 έχουν δοθεί 2 δόσεις συνολικού ύψους 177.449 ευρώ!

* Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων και Καθηγητών να αγωνιστούν για περισσότερα κονδύλια στην εκπαίδευση, για καλύτερη ποιότητα στη μόρφωση, για στήριξη του δημόσιου σχολείου που απειλείται από την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να θεωρείται «αναγκαίο κακό» μια πολιτική που κάνει μόνο κακό –και μάλιστα ανεπανόρθωτο.

H οικονομική κρίση κάνει επιτακτική την ανάγκη για δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου αλληλεγγύης, ξεκινώντας από την ενίσχυση μαθητών που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα.

* Διατυπώνουμε δημόσια την πρόταση, για μια πλατιά σύσκεψη όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας στο Δήμο μας με στόχο την εύρεση τρόπων οργάνωσης του συγκεκριμένου δικτύου.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ, που μέχρι σήμερα έχει συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων και στα σχολεία, θα συνεχίσει με όλες της τις δυνάμεις, με τις προτάσεις και τις ιδέες της, να προσφέρει στην υπόθεση της εκπαίδευσης.9-9-10

Δεν υπάρχουν σχόλια: