Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010

Δημοτικές κινήσεις και δήμοι ενάντια στην οικονομική κρίση


Τη στιγμή που η κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρή αντικοινωνική πολιτική υπό τις επιταγές της τρόικας, ολοένα και πληθαίνουν οι δημοτικές κινήσεις, αλλά και οι δημοτικές αρχές, που σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης προτείνουν μέτρα με στόχο τη δημιουργία πλέγματος κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους πολίτες. Η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, η ίδρυση κοινωνικών παντοπωλείων και παιδικών σταθμών και η κατάργηση των τροφείων σε αυτούς, είναι μερικά από τα κοινά σημεία στις προτάσεις των κινήσεων, με στόχο τη χειραφετητική και οικολογική κατεύθυνση. Η "Αυγή" της Κυριακής μίλησε με εκπροσώπους κινήσεων και παρουσιάζει ορισμένες περιπτώσεις στην Αττική:

Αθήνα

"Ανοιχτή Πόλη"

“Ο δήμος Αθηναίων εν μέσω οικονομικής κρίσης οφείλει να υψώσει ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλους τους κατοίκους, τόσο αυτούς που βιώνουν τον ακραίο κοινωνικό αποκλεισμό όσο και όλους αυτούς που εξαιτίας των μέτρων κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας βλέπουν την ποιότητα ζωής τους να υποβαθμίζεται δραματικά” δηλώνει κατηγορηματικά η Ελθήνα Αγγελοπούλου, δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων.

“Στην Αθήνα σήμερα, που τα φαινόμενα υποβάθμισης απλώνονται στις γειτονιές, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής της πόλης αποτελεί ένα από τα ζητούμενα για την επόμενη περίοδο. Ωστόσο είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με τα επικοινωνιακά προγράμματα μικρής κλίμακας της σημερινής δημοτικής αρχής ούτε βέβαια με την κατασπατάληση των οικονομικών πόρων του δήμου και των ικανοτήτων των εργαζομένων, άθλημα στο οποίο διακρίνεται η διοίκηση Κακλαμάνη”, τονίζει.

Σε ένα εκτενές προγραμματικό σχέδιο, η "Ανοιχτή Πόλη" προτείνει μεταξύ άλλων την εφαρμογή αναδιανεμητικού συστήματος δημοτικών τελών και περικοπή των δαπανών που δεν επιφέρουν κοινωνική ανταποδοτικότητα, όπως οι εκδηλώσεις βιτρίνας, αναδιοργανώνοντας τις υπηρεσίες του δήμου, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων, σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, υποστήριξη των μικροεπαγγελματιών και προστασία των καταναλωτών μέσω παρατηρητηρίου ποιότητας και τιμών βασικών ειδών.

Νέα Ιωνία

"Αριστερή Όχθη"

“Η 'Αριστερή όχθη' προτείνει μια αλλαγή προοπτικής με νέες, ριζοσπαστικές μορφές οργάνωσης της ζωής μας, πιο αλληλέγγυες, πιο δημοκρατικές και πιο οικολογικές. Σε συνθήκες κρίσης ιεραρχούμε ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και των κατοίκων που πλήττονται περισσότερο, στην κατεύθυνση της οικολογικής ανασυγκρότησης της πόλης, της αυτοοργάνωσης και της συμμετοχής”, υπογραμμίζει μιλώντας στην “Αυγή” της Κυριακής ο Γιάννης Κολμανιώτης, υποψήφιος δήμαρχος.

Μεταξύ άλλων, η "Αριστερή Όχθη" ζητεί να διευρυνθεί το πρόγραμμα παιδικών σταθμών και βρεφονηπιακής μέριμνας -που αφήνει κάθε χρόνο απ' έξω 1 στα 4 παιδιά- με πρόσθετες υποδομές και προσωπικό. Επίσης, ενίσχυση του δημοτικού ιατρείου, της βοήθειας στο σπίτι, ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου και του κυριακάτικου σχολείου μεταναστών. Ιδιαίτερα στέκεται και στην “ανάδειξη της πόλης σε υπερτοπικό κέντρο ενεργειακής εξοικονόμησης με τη δημιουργία έως 2.000 κλιματικών θέσεων εργασίας”, καθώς και στην “απομεγέθυνση και αλλαγή καταναλωτικών προτύπων με τη στροφή από τα ενεργοβόρα Mall στις τοπικές αγορές”.

Μαρούσι

"Κόντρα στον Καιρό"

“Η φιλοσοφία μας είναι ότι, ανεξάρτητα από τον γενικότερο αγώνα των εργαζομένων ενάντια στα μέτρα, δεν είναι δυνατόν η Τ.Α. να παρακολουθεί την κατάσταση απαθής. Γι' αυτό και επανειλημμένως ζητούμε από τη διοίκηση να συζητήσει στο Δ.Σ. και να υλοποιήσει 12 μέτρα, χωρίς ωστόσο να έχουμε καμία ανταπόκριση. Καλούμε και πάλι τον δήμαρχο μέσω της εφημερίδας να φέρει τα μέτρα στο Δ.Σ.”, δηλώνει ο Λευτέρης Μαγιάκης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Κόντρα στον Καιρό”.

Μερικά από τα μέτρα είναι η απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη, η ανάπτυξη προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης, έκδοση “Κάρτας Κοινωνικής Συμπαράστασης”, στελέχωση γραφείου ανέργων και διευκόλυνσή τους όταν χάνουν το δικαίωμα περίθαλψης, καθώς και η ενίσχυση ανταλλακτικών μορφών οικονομίας, όπως τα ανοιχτά παζάρια, και στήριξη της τοπικής αγοράς.

Καισαριανή

Δημοτική Αρχή

Ο Σπύρος Τζόκας, δήμαρχος του πρώτου δήμου που έλαβε ποτέ μέτρα οικονομικής και κοινωνικής ανακούφισης, σημειώνει ότι “έχουμε καθήκον να συμβάλουμε στην ανακούφιση του εργαζόμενου λαού. Οι δυνατότητές μας είναι δυστυχώς μικρές, αλλά πιστεύουμε ότι οι ενέργειές μας και τα μέτρα που λάβαμε, πέραν της πρακτικής αξίας τους, έχουν και συμβολική αξία έμπρακτης παρέμβασης μιας λαϊκής εξουσίας. Αναδεικνύουν την έννοια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συντροφικότητας”.

Η μείωση κατά 10% στις τιμές των κοινωφελών επιχειρήσεων του Δήμου και του Γυμναστηρίου και κατά 20% στο εισιτήριο του Δημοτικού Κινηματογράφου. Η μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη και η διατήρηση της δωρεάν παροχής υπηρεσιών στο Πνευματικό Κέντρο, είναι ορισμένα από τα μέτρα που έλαβε ο Δήμος για το 2010.

Πετρούπολη

Δημοτική Αρχή

Ο δήμαρχος της Πετρούπολης, Στέφανος Βλάχος, στη διακήρυξή του, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Αρωγής, καθώς και στην κατάθεση του 20% της μηνιαίας αποζημίωσης των αιρετών στο Ταμείο, ενώ υποστηρίζει και τη διατήρηση της μηδενικής αύξησης των δημοτικών τελών.

“Πιστεύουμε ότι δημιουργούνται καινούργια κοινωνικά στρώματα, που ξεπερνούν το όριο της φτώχειας, κατάσταση που θα ενταθεί μετά το καλοκαίρι. Ο κόσμος εναγωνίως ζητά στήριγμα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βάση της αρχής της εγγύτητας βρίσκεται κοντά στους πολίτες και οφείλει να έχει ανθρωπιστική τοποθέτηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά στην “Αυγή” της Κυριακής.

"Ανήσυχη Πόλη"

“Με τα μέτρα που προτείνουμε δεν θεωρούμε ότι θα σώσουμε την κατάσταση, αλλά σίγουρα θα βάλουμε ένα λιθαράκι σε αυτό που οραματιζόμαστε. Με όλα αυτά θέλουμε να ενεργοποιηθεί ο κόσμος που έχει παγώσει, να μη θεωρεί την κατάσταση μη αναστρέψιμη”, δηλώνει μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής η Τασία Τσέκου, μέλος Συντονιστικού "Ανήσυχης Πόλης" και αντιπρόεδρος στο ΚΑΠΗ.

Ορισμένα από τα μέτρα που προτείνει η "Aνήσυχη Πόλη" είναι η εφαρμογή του συμμετοχικού προϋπολογισμού, η ίδρυση νέων παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, η διατήρηση της πολιτικής του δήμου για μηδενική αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη και η ενίσχυση της τοπικής αγοράς.

Άγιοι Ανάργυροι

"Αλληλεγγύη"

Η “Αλληλεγγύη” μας προτείνει σειρά από μέτρα, όπως η άμεση κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, η ενίσχυση και δημιουργία δομών κοινωνικής προστασίας, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων και η άμεση πρόσβαση στην Α'βάθμια υγεία των ανέργων.

“Το επόμενο διάστημα οι γειτονιές και δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν αποφασιστικά στην κάλυψη ζωτικών καθημερινών αναγκών των πολιτών που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα που επιβάλλουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Ας βάλουμε στο λεξιλόγιο και στη ζωή μας λέξεις και αξίες λίγο ξεχασμένες, είναι η αλήθεια, για να πορευτούμε νικηφόρα απέναντι σ’ αυτούς που κλέβουν τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας με χίλιους δυο τρόπους”, υποστηρίζει ο Αλέκος Λύτρας, μέλος της δημοτικής κίνησης και τονίζει: “Η 'Αλληλεγγύη' είναι η δύναμή μας και στόχος μας να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στην κρίση και μέσα από τον θεσμό της Τ.Α.”.

Αιγάλεω

"Ανάπλαση Αιγάλεω"

“Κεντρικός άξονας του προγράμματος που προτείνουμε είναι, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, η κοινωνική αλληλεγγύη”, μας λένε τα μέλη της δημοτικής κίνησης “Ανάπλαση Αιγάλεω” και τονίζουν την αναγκαιότητα “σύναψης τοπικού κοινωνικού συμβολαίου”. Έτσι, προτείνουν την επαναφορά του τέλους περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που μπορεί να αποφέρει πόρους 2-3.000.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, την απαλλαγή από οικονομική συνεισφορά των απόρων και ανέργων, σε δράσεις και υπηρεσίες του Δήμου και αναβάθμιση των δημοτικών ιατρείων. Επιπλέον, την ίδρυση ξενώνα φύλαξης αστέγων και ενίσχυση της δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας με οικολογικά οχήματα, συμβατά με υπερήλικες και ΑΜΕΑ.

Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας

“Η ραγδαία αυξανόμενη φτώχεια στην πόλη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κλασικά μέτρα δημοτικής φιλανθρωπίας, αλλά με ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, με αλλαγή των προτεραιοτήτων του δήμου” δηλώνει στην "Αυγή" της Κυριακής ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δημοτικός σύμβουλος της “Θεσσαλονίκης των Πολιτών της Οικολογίας”. Αυτό “πρέπει να εκφράζεται και στο επίπεδο της αλλαγής του προϋπολογισμού αλλά και με την εγκατάλειψη της πολιτικής του 'άρτος και θεάματα' που έχει μετατραπεί μόνο σε θεάματα”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοτική κίνηση προτείνει έντεκα μέτρα για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ορισμένα εκ των οποίων είναι τα ακόλουθα: Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη και κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα ΝΠΔΔ. Επίσης, προώθηση - ενίσχυση εναλλακτικών μορφών οικονομίας, όπως τα ανταλλακτικά παζάρια, και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με στόχο τη διευκόλυνση των ανέργων και των απόρων. Η διεύρυνση των σημερινών δομών και δημιουργία νέων, δηλαδή κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου και συσσιτίων για απόρους, αποτελούν αιχμές στο πρόγραμμα της Κίνησης. Επιπλέον, η Κίνηση προτείνει την αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- των ανέργων και απόρων που δηλώνουν αδυναμία εξόφλησής τους, καθώς και απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τρία χρόνια των νέων επιχειρήσεων που θα έχουν ως έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αναγκαίο μέτρο θεωρεί και την έκδοση “Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης”, με δικαιούχους τους: συνταξιούχους του ΟΓΑ, δικαιούχους του ΕΚΑΣ, Απόρους της Πρόνοιας, τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑΜΕΑ. Τέλος, προτείνει τη σύσταση γραφείου ανέργων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, καμία απόλυση εργαζομένου από τον δήμο και δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ΙΚΑ και ΕΣΥ.

Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων

“Η οικονομική κρίση είναι εδώ και μας αφορά όλους” τονίζει η “Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων”, προτείνοντας πλήθος μέτρων για τη δημιουργία “δικτύου προστασίας των πολιτών που πλήττονται από την κρίση”. Έτσι, προτείνει την περικοπή των μη αναγκαίων δαπανών στις εκδηλώσεις, στα προεκλογικά έργα, στις αμοιβές προέδρων και αντιπροέδρων των Νομικών Προσώπων και Οργανισμών του δήμου. Επίσης, η οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων “Βοήθεια στο σπίτι” και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και η δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικής αγοράς και κοινωνικού φαρμακείου σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο προς την κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Παράλληλα προτείνει την αύξηση του αριθμού των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τη δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης. Η ενίσχυση της δημοτικής - αστικής συγκοινωνίας και η σύσταση ενός κοινωνικού Ταμείου, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου για τη στέγαση των αστέγων και η υλοποίηση προγραμμάτων παροχής δωρεάν ιατρικής φροντίδας σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα στα παιδιά που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα υγείας, αποτελούν μερικά μόνο από τα μέτρα που προτείνει ακόμη η Κίνηση.

“Ο εξορθολογισμός και ο αναπροσανατολισμός των δαπανών προς αυτές τις κατευθύνσεις απαιτούν την κατάλληλη πολιτική βούληση, που διαθέτουν δημοτικές παρατάξεις με την κοινωνική πολιτική υψηλά στην πολιτική τους ατζέντα” μας λέει ο Χαράλαμπος Κασίμης, υποψήφιος δήμαρχος με την Κίνηση και επισημαίνει: “Οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να επιλέξουν αυτούς που χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και πελατειακές δεσμεύσεις δίνουν στην πράξη τη μάχη της ανεξάρτητης Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.


Δημοτική Αλλαγή Άρτας

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως θεσμός με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, οφείλει να σταθεί δίπλα στους πολίτες που πλήττονται σε αυτήν την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία για τη χώρα. Η κίνησή μας συμμετέχει με όλες της τις δυνάμεις στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και οικοδομεί το απαραίτητο συστατικό αυτής της περιόδου, που δεν είναι άλλο από την αλληλεγγύη σε όλες της τις εκφάνσεις, από τη γειτονιά μέχρι τους μετανάστες” δηλώνει εμφατικά μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής η Όλγα Γεροβασίλη. “Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου και η δημιουργία νέων που θα προκύπτουν ως ανάγκη, όσο η κρίση θα βαθαίνει. Οποιαδήποτε προσπάθεια κοινωνικών παροχών” επισημαίνει “δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν διεκδικήσουμε παραγωγικές επενδύσεις που θα προσφέρουν δουλειά και εισόδημα στην κοινωνία”.


Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς Ελλάδας - Ευβοίας

Σε μια αυτοδιοίκηση με πρωταγωνιστές τους πολίτες στοχεύει το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς Ελλάδας - Ευβοίας”, μία κίνηση που συσπειρώνει δυνάμεις από όλο το φάσμα της αριστεράς, υποστηρίζοντας “την άμεση δημοκρατική λειτουργία και τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων. Θεωρούμε ότι τα επαχθή κυβερνητικά μέτρα, εκτός από τη διάλυση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, θα κλυδωνίσουν σοβαρά την ίδια την υπόσταση των νέων δήμων και της Περιφέρειας” επισημαίνει η Δέσποινα Σπανούδη, επικεφαλής της παράταξης και τονίζει: “Επιδιώκουμε μια αυτοδιοίκηση της περιφέρειας δημοκρατική, με τους πολίτες πρωταγωνιστές, με ανεξαρτησία και αυτοτέλεια από την κεντρική διοίκηση. Θέλουμε μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση που να σέβεται και να αξιοποιεί τους πόρους και τα πλεονεκτήματα της περιφέρειας με κοινωνικό σχεδιασμό και φροντίδα για την προστασία του περιβάλλοντος”. Τέλος, υπογραμμίζει ότι “διεκδικούμε ανάπτυξη που να διαχέει τα οφέλη σε όλη την κοινωνία, να μην εξαντλεί τα φυσικά αποθέματα, να αντιστρέφει το μοντέλο της ατομικής κατανάλωσης προς όφελος συλλογικών αγαθών”.

3 σχόλια:

κοντρα στο ρευμα είπε...

Και η δημοτική Κίνηση Πολιτών Νίκαιας " κόντρα στο ρεύμα "
http://kontrastoreymanikaia.blogspot.com/
έχει καταθέσει ανοιχτή επιστολή για μια λαική συσπείρωση ενάντια στα μέτρα
και μαζεύει υπογραφές στήριξης και ηλεκτρονικά
http://www.gopetition.com/petition/37930.html
Κώστας Παπαδόπουλος

ΕΛΕΟΣ!! είπε...

Γιατί δεν βάζετε και την κινηση πολιτών ρέντη με τον Ιωακειμίδη ;
Δεν είναι αυτός ενάντια στα μέτρα ;
Πώς δεν τον έχετε δεί σε όλες τις διαδηλώσεις ενάντια στο μνημόνιο και στα μέτρα πρώτος και καλλίτερος .
Τώρα που τα βρήκε και με την δεξιά και τον στηρίζει και ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ στο Ρέντη Σταματάτος και σημερινός γραμματέας του πολιτικού γραφείου του Τραγάκη είναιόλα τα λεφτά .
Πόσο απατεώνας μπορεί να ειναι κάποιος που θέλει να λέγετε και αριστερός ;

Δημοτική Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ είπε...

Βάλαμε ρεπορτάζ από όσες κινήσεις είχαμε νέα.