Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Πλησιάζει ο φθινοπωρινός βραχνάς


Ούτως ή άλλως, το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Το μυαλό μας, είτε πήγαμε, είτε θα πάμε, είτε δεν θα πάμε διακοπές, είναι στο φθινόπωρο και τα προεόρτια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η οικονομική στενότητα γίνεται βραχνάς και ο κλοιός σφίγγει από παντού.

Η δημόσια παιδεία διαλύθηκε


Έως και 40% έχουν αυξηθεί φέτος οι αιτήσεις προς τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, για εγγραφή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και οι θέσεις έχουν κλείσει ήδη από τα μέσα Ιουνίου. Περίπου 1.060 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός δημοτικών σταθμών και οι δήμαρχοι απεγνωσμένα αναζητούν χώρους για να καλύψουν τις ανάγκες. Τα τροφεία είναι τσουχτερά, με πρωταθλητή το δήμο Θεσσαλονίκης, όπου φτάνουν τα 1.600 ευρώ το χρόνο! Στους ιδιωτικούς σταθμούς ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ, φτάνοντας έως και τις 4.000 ευρώ.
Πολλοί γονείς χρωστάνε ακόμα τα δίδακτρα της περασμένης ακαδημαϊκής χρονιάς στα φροντιστήρια και το «φέσι» φτάνει έως και το 30%. Τα ίδια ισχύουν και στα ιδιωτικά σχολεία. Πάνω από 20%, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αυξήθηκαν οι εγγραφές παιδιών στα δημόσια σχολεία τον Ιούνιο και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση το Σεπτέμβριο.
Το ξεχασμένο αίτημα «Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές», έγινε ξανά επίκαιρο όσο ποτέ.

«Λουκέτο» στην πρόνοια

Τα κονδύλια από το Υπουργείο Υγείας έχουν περικοπεί από 10 έως 40% με άμεση επίπτωση στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας και γενικότερα των κοινωνικών παροχών.
Η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης είναι το πρώτο και μεγάλο θύμα αυτής της πολιτικής.

Ανεργία και πτώση τζίρου

Οι έμποροι, παρά τις μεγάλες εκπτώσεις –που έφτασαν έως και το 70%– παραπονιούνται ότι ο τζίρος τους έπεσε έως και 20%. Η αγορά της πόλης βογγάει. Ο Σεπτέμβρης θα φέρει νέα λουκέτα και άνεργους εμποροϋπαλλήλους.
Όσοι, χρόνια τώρα, έβγαζαν το χειμώνα με τα «καλοκαιρινά έσοδα», αγωνιούν πώς θα επιβιώσουν με δεδομένο ότι οι δουλειές το χειμώνα είναι δυσεύρετες.

Χρειάζονται πρωτοβουλίες

Οι εκλογές που έρχονται πρέπει να γίνουν αφορμή οργάνωσης των πολιτών κατά των μέτρων που μαυρίζουν τη ζωή μας. Οι δράσεις των επιτροπών Ακρίβεια-ΣΤΟΠ, των πολιτών κατά των διοδίων, οι πρωτοβουλίες για μείωση των τιμών στα σούπερ-μάρκετ, οι κινητοποιήσεις των καταστηματαρχών της Καισαριανής, έχουν δώσει τα πρώτα χαμόγελα. Η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αντίσταση είναι ο μόνος δρόμος για να αντεπεξέλθουμε στο θερμό χειμώνα που έρχεται!

Άνεργοι «κοινωνικοί επιχειρηματίες»!

Πρωτοφανή έκρηξη απολύσεων είχαμε τον Ιούνιο και ο ΟΑΕΔ κάνει ότι δεν βλέπει. Τις 31.296 απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου ή 22,9% περισσότερες από τον Μάιο ο ΟΑΕΔ τις καταγράφει ως 1% αύξηση της απασχόλησης τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο. Πώς γίνεται αυτό; Ο οργανισμός εμφανίζει ως άνεργους μόνο αυτούς που εμφανίζονται να αναζητούν εργασία!
Ειδικά ο Ιούνιος που είναι μήνας αύξησης της απασχόλησης, λόγω της εποχικής εργασίας είναι ενδεικτικός της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Ορισμένα στοιχεία είναι συνταρακτικά:
• Τον Ιούνιο έληξαν 53.256 συμβάσεις ορισμένου χρόνου (+125% από τον Μάιο).
• Το 33,54% των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι άνεργοι πάνω από 12 μήνες.
• Συνολικά ξεπέρασαν τις 659.000 οι άνεργοι και ο ΟΑΕΔ προσπαθεί να τους εμφανίσει 566.000.
Εκεί, βέβαια, που ο οργανισμός και το υπουργείο τηρούν σιγή ιχθύος είναι το καθεστώς εργασίας όσων προσλαμβάνονται. Δεν καταγράφονται πόσοι προσληφθέντες είναι για σταθερή απασχόληση και πόσοι εργάζονται με ευέλικτες μορφές.

Τι λύσεις, όμως, προτείνει η κυβέρνηση;


Επιδοτεί εξολοκλήρου τις ασφαλιστικές εισφορές για 20.000 εργαζόμενους στον τουρισμό για ένα μήνα (το Σεπτέμβριο). Δηλαδή, δίνει λεφτά στους ξενοδόχους για να κρατήσουν ένα μήνα ακόμη τους εργαζόμενους (που έτσι κι αλλιώς θα απολυθούν) και επαίρεται που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στην εποχική απασχόληση.
Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας ανακάλυψε τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και ετοιμάζει νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα θέσει σε διαβούλευση το τρίτο δεκαήμερο του... Αυγούστου. Δηλαδή, υπερθεματίζει ο κ. Λοβέρδος στην «κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις», οι οποίες -όπως αναγγέλθηκαν αυτή τη βδομάδα- αποτελούν από τη μια το τέλος της –έστω και υποτυπώδους- δημόσιας προνοιακής πολιτικής και από την άλλη, μια ακόμα προκλητική κίνηση μοιράσματος της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Είναι τουλάχιστον πρόκληση, την ώρα που η ανεργία καλπάζει και μπαίνει ταφόπλακα (και με τον Καλλικράτη) στις όποιες κοινωνικές δομές έχουν απομείνει, ο κ. Λοβέρδος να βαφτίζει τους άνεργους νέους «κοινωνικούς επιχειρηματίες», ώστε η «δημιουργική στατιστική» να κάνει για μια ακόμα φορά το θαύμα της.

Οι εκλογές του Νοεμβρίου επιβάλεται να γίνουν ένα ισχυρό ράπισμα εναντίον αυτής της πολιτικής και η αρχή ενός μεγάλου ενωτικού λαϊκού κινήματος ανατροπής της.

Η Στάση Βύρωνα θα πρωτοστατήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: