Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

Έκθεση του κ. Χαρδαλιά για το "δυνητικό" τέλος - σχόλια ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑΠαραθέτουμε το κείμενο της έκθεσης του κ. Χαρδαλιά, το οποίο και θέτουμε στην κρίση όλων

(σημείωση : κάντε κλικ επάνω σε κάθε σελίδα για μεγέθυνση και καλύτερη ανάγνωση)

ΣΧΟΛΙΑ "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ"

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2009, ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Χαρδαλιάς κοινοποίησε την παραπάνω έκθεση με την οποία απολογείται σχετικά με την είσπραξη και διάθεση των κονδυλίων από το περιβόητο "δυνητικό τέλος" ή σωστότερα, την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 78% που επέβαλε στους κατοίκους του Δήμου μας.
Η στιγμή κατά την οποία έκανε αυτή την κίνηση, έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε σε τοπικό επίπεδο, και σίγουρα δεν πρόκειται για κίνηση αβρότητας ή διαφάνειας που πιθανόν να επικαλεστεί.
Η στάση του εξάλλου κατά την τριετία στην οποία υπήρξε αυτό το χαράτσι, το εντελώς αντίθετο αποδεικνύει, όταν, σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου, κόμματα με ερωτήσεις τους στη Βουλή, κάτοικοι και φορείς, ο Συνήγορος του Πολίτη , με εμπεριστατωμένο τρόπο είχαν αποδείξει το παράνομο αλλά και το άδικο της απόφασης και η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον κ. Χαρδαλιά "περί άλλων ετύρβαζε" και κατάγγειλε όλους τους παραπάνω σαν παράνομους !!!
Ακόμα και η απόφασή του να καταργήσει αυτό το χαράτσι από 1-1-2010, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι είναι έτος δημοτικών εκλογών και ο κ. Δήμαρχος ελπίζει να δημιουργήσει ένα φιλολαϊκό προφίλ.
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του 2006, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει για τις προθέσεις του τον Βυρωνιώτικο λαό που τον εξέλεξε, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίζει να επιβάλλει δυνητικό τέλος στους κατοίκους του Βύρωνα και η είσπραξή του να γίνεται σαν τέτοιο μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτή ,δικαίως, απορρίπτει αυτό το αίτημα, ισχυριζόμενη ότι δεν έχει δικαίωμα, βάσει της νομοθεσίας για κάτι τέτοιο.
Το θέμα επανέρχεται τον Ιανουάριο του 2007 στο, νεοεκλεγέν πιά , Δημοτικό Συμβούλιο και λαμβάνεται νέα απόφαση από την πλειοψηφία, για αύξηση των δημοτικών τελών κατά 78% μέσο όρο, οπότε η ΔΕΗ θα είχε έτσι τη δυνατότητα είσπραξης και απόδοσης στο Δήμο.
Ο ισχυρισμός και η δικαιολογία για την απόφαση αυτή, ήταν η αναγκαιότητα πόρων για τη λειτουργία του Δήμου.
Σε όλο αυτό το διάστημα, αφού μεσολάβησαν και οι αντιδράσεις που προαναφέρθηκαν, ο κ. Δήμαρχος με δημόσιες τοποθετήσεις του σε τοπικά μέσα αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλάζει θέση και ισχυρίζεται ότι, προκειμένου να πάρει δάνεια για απαλλοτριώσεις και δημιουργία ελεύθερων χώρων, κάνει έναν "κουμπαρά" με αυτό τον τρόπο για να προβεί σε αυτές τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις.

Αυτά που θα θέλαμε να τονίσουμε σαν ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ είναι τα εξής :

1. Με κάθε τρόπο, αποδεικνύεται η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Χαρδαλιά και της παράταξής του, η οποία επιλέγει τον εύκολο δρόμο της επιβολής κι άλλων φόρων στους Βυρωνιώτες, όταν το ίδιο το κράτος δεν καταβάλλει τους νόμιμους και θεσμοθετημένους πόρους στην Τ.Α. και οι οποίοι ανέρχονται στα 4,5 δις ευρώ. Η λογική της διεκδίκησης αυτών των πόρων, είναι μακριά από τη σημερινή Δημοτική αρχή.

2. Επί της ουσίας και της διαδικασίας , η απόφαση αυτή έχει καταγγελθεί εκτενέστατα και με κάθε τρόπο με μεγάλη συμβολή και της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Στάση Βύρωνα.

3. Ακόμα και αν χαρακτηρίστηκε σαν δημοτικό τέλος το χαράτσι αυτό, βάσει του νόμου , τα ποσά των δημοτικών τελών διατίθενται αποκλειστικά για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης. Βάσει της έκθεσης του κ. Χαρδαλιά, διατέθηκαν οπουδήποτε αλλού, παρά στους συγκεκριμένους τομείς. Το γεγονός αυτό, αν δεν εγείρει και ποινικές ευθύνες, οπωσδήποτε περιέχει πρωτίστως πολιτικές ευθύνες εκ μέρους του.

4. Αν μείνουμε στις "υποσχέσεις" του για απαλλοτριώσεις, αποδεικνύεται ότι αυτή την τριετία δεν διατέθηκε ούτε ένα ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Το δικαίωμα των "χαμαιλεόντιων μεταλλάξεων" του κ. Χαρδαλιά θα μπορούσαμε να του το αναγνωρίσουμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.
Όταν πρόκειται όμως για τη διαχείρηση του δημόσιου χρήματος και για χρήματα των Βυρωνιωτών τα οποία διατείθενται με αδιαφανή τρόπο , θα είμαστε αμείλεικτοι απέναντί του.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα και από αυτό το γεγονός, η ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ, καλεί τους Βυρωνιώτες, τις Δημοτικές Παρατάξεις, τους φορείς, τους ενεργούς πολίτες και τις διάφορες συλλογικότητες του Δήμου μας να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο , μαχητικό, διεκδικητικό και αποτελεσματικό μέτωπο εναντίον αυτών των πολιτικών επιλογών, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, στο οποίο οι πολίτες θα είναι πρωταγωνιστές, θα προτείνουν, θα αποφασίζουν και θα ελέγχουν, μέσα από την διεύρυνση των υπαρχόντων θεσμών και δυνατοτήτων και τη δημιουργία νέων . Για ένα Βύρωνα αντάξιο της ιστορίας του.