Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Δημοτική Πρωτοβουλία "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ": Σκέψεις για την κοινωνική αλληλεγγύη στον Βύρωνα (Αναδημοσίευση)

Με αφορμή την συνεδρίαση της 02/12/2013 του δημοτικού συμβουλίου με θέμα: "Η Κοινωνική Πολιτική – Αλληλεγγύη: Το καθημερινό στοίχημα της Αυτοδιοίκησης στην εποχή των μνημονίων" όπου προκλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα αναφορά της "ΣΤΑΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ" στην συνεδρίαση της 31/10/2013 παραθέτουμε παρακάτω το άρθρο του επικεφαλής της παράταξης Άκη Κατωπόδη στην εφημερίδα "Ζω2" και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Τι σημαίνει, άραγε, κοινωνική αλληλεγγύη στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης; 
Τι μπορεί να περιμένει κανείς από τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, όταν είναι άνεργος, ανασφάλιστος και κινδυνεύει να του πάρουν και το σπίτι;
Θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις και προβληματισμούς που μας οδήγησαν να ζητήσουμε να συζητηθεί το θέμα της αλληλεγγύης και στο δημ. συμβούλιο του Βύρωνα. 

Ο Δήμαρχος έκανε αρχικά δεκτό το αίτημα και ανήγγειλε ότι θα διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση γι' αυτό.
Στην πορεία όμως, η πρόεδρος του δημ. συμβουλίου αναρωτιόταν για το αν φορείς, που δεν είναι σύλλογοι με καταστατικό κλπ, έχουν δικαίωμα να παρευρίσκονται και να παίρνουν το λόγο!
Επίσης διατύπωσε την άποψη που αντανακλά πλήρως τη λογική και τη φιλοσοφία αυτής της δημ. Αρχής: «αυτό που χρειάζεται είναι μία συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του δημ. συμβουλίου»! Προφανώς είναι πιο εύκολο, κατά τις συνήθειες του Δημάρχου και της Προέδρου, ο πολύωρος μονόλογος του κ. Χαρδαλιά να «καταπίνει» τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και να «τακτοποιεί» τα πάντα όπως τον βολεύει. Ειδικά όταν δεν μας ακούει ούτε ένας πολίτης το θέατρο του αλάνθαστου, υπερκομματικού, φιλολαϊκού, δημοκρατικού, αγωνιστή καπετάνιου , καταλήγει σε ντελίριο για γερά στομάχια. 

Άλλη μία συζήτηση μακριά από τον κόσμο του Βύρωνα, τι νόημα, αλήθεια, μπορεί να έχει; 

Στην προεκλογική μας εκστρατεία το 2010, το σύνθημά μας ήταν «κανένας μόνος του στην κρίση». Αυτή η στάση ακολουθείται αυτά τα δύο χρόνια από τη «Δημοτική Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ», ακριβώς γιατί σήμερα είναι, όσο ποτέ άλλοτε, ανάγκη η γειτονιά, τα σχολεία, οι σύλλογοι και οι συλλογικότητες να ενεργοποιηθούν, να στηρίξουν, να διεκδικήσουν, για λογαριασμό των πιο αδύνατων. Είναι λυπηρό η παραδοσιακή αριστερά να γυρίζει την πλάτη σε δομές αλληλεγγύης, να «σνομπάρει» πρωτοβουλίες και δράσεις , βαφτίζοντάς τες «φιλανθρωπίες». Τους υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ ήταν αυτό που στην κατοχή πρωτοστάτησε στα συσσίτια και σώθηκε ο κόσμος από την πείνα.
Ας δούμε τώρα τις βασικές θεσμικές δομές αλληλεγγύης στην πόλη μας. 

Σήμερα στον Βύρωνα, στο πλαίσιο του Δήμου, υπάρχει Κοινωνική Υπηρεσία, σχετικά αδύναμη λόγω έλλειψης προσωπικού και πρόσφατα λειτούργησε κάποιες ώρες στο ΚΑΠΗ Μεταμόρφωση κοινωνικό φαρμακείο για άπορους και ανασφάλιστους με εθελοντές γιατρούς.
Ο κοινωνικός ξενώνας στον Καρέα είναι δομή που ανήκει στο ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) όπου ο Δήμος μπορεί να εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες μετά από σχετικό αίτημα, μιας και δεν είναι καν στο διοικητικό συμβούλιο του Νομ. Προσώπου.

Μετά από επίσκεψη κλιμακίου της Παράταξης σε εκκλησίες της πόλης μας, πληροφορηθήκαμε ότι οι ενορίες της Αγ. Τριάδας, Μεταμόρφωσης, Αγ. Δημητρίου και Αγ. Γιώργη Καρέα, παρέχουν καθημερινά 200- 250 συσσίτια σε άπορους ( με όλα τα δικαιολογητικά απορίας). 
Στα σούπερ μάρκετ της πόλης υπάρχουν καλάθια αλληλεγγύης τα οποία συγκεντρώνει η αρχιεπισκοπή και τα προωθεί στη Μητροπόλεως. 

Ο Δήμος Βύρωνα λειτουργεί κάθε δεύτερη Κυριακή το λεγόμενο «χωριό των παραγωγών», με διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, δομή όμως για την οποία το Δημ. Συμβούλιο μέχρι τώρα δεν έχει καμία ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας, για το κόστος και για τα όποια οφέλη.
Από την άλλη μεριά έχουμε τις "άτυπες" αλλά πολύ αποτελεσματικές δομές αλληλεγγύης.

Σε επίσκεψή μας στο "Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα", στην οδό Ελλησπόντου, όπου μία ομάδα ενεργητικότατων πολιτών συγκεντρώνει φάρμακα και εξυπηρετεί ανέργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας εδώ και 1 χρόνο , μια εθελόντρια ρώτησε πώς έχουν αναπτυχθεί στον Βύρωνα τόσες πολλές δομές αλληλεγγύης από τους πολίτες, ενώ σε άλλες γειτονιές όχι.

Για μας δεν είναι παράδοξο κάτι τέτοιο. Η πόλη του Βύρωνα, η ιστορία της είναι γεμάτη από αγώνες για την επιβίωση, από τους μικρασιάτες, από αγώνες για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία από την κατοχή μέχρι σήμερα.

Έτσι λοιπόν, εκτός από το "Κοινωνικό Φαρμακείο", το "Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα", που φιλοξενείται στα γραφεία της «Στάσης Βύρωνα», μέσα σε 1,5 χρόνο τροφοδοτεί με τρόφιμα κάθε 15 μέρες, 450 οικογένειες, που έχουν 1200 μέλη στηριζόμενο σε ένα δίκτυο που αποτελείται από 30 εθελοντές. 
Τα τρόφιμα συγκεντρώνονται από εξορμήσεις στα σούπερ-μάρκετ και τα προσφέρουν οι Βυρωνιώτες, καθώς και με συνεχείς δράσεις, όπως συναυλίες, χαριστικά παζάρια ρούχων και σχολικά είδη σε μαθητές. 

Επίσης, το "Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα" στη Λαμπηδόνα αναπτύσσει εδώ και δύο χρόνια πολύπλευρες δράσεις όχι μόνο αλληλεγγύης (όπως συλλογική κουζίνα, δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών και χορού, προβολές, δημιουργική απασχόληση παιδιών, μαθήματα πολιτικής φιλοσοφίας και οικονομικών αρχών, δημιουργικής γραφής, συναυλίες κλπ) αλλά δίνει και ένα ζωντανό παράδειγμα κοινωνικής ενεργοποίησης και διεκδίκησης.

Οι "Πολίτες του Βύρωνα", πολύ πριν ξεκινήσει το λεγόμενο “χωριό των παραγωγών”, πήραν την πρωτοβουλία για "προϊόντα χωρίς μεσάζοντες" με μεγάλη επιτυχία και αποκλειστικά εθελοντική προσφορά.
 
Τέλος, η "Ανοιχτή Πρωτοβουλία Βύρωνα ενάντια στα Χαράτσια" ενεργοποιείται στην έμπρακτη στήριξη συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα χαράτσια (ΔΕΗ, πλειστηριασμοί κλπ) και τα κοινωνικά τους αποτελέσματα.
Συμπερασματικά:

Η συζήτηση είναι πάντα χρήσιμη όταν υπάρχει διάθεση για συνεργασία. Κάθε Δήμος, κάθε δημοτική αρχή που είναι κοντά στους δημότες, οφείλει να αγκαλιάζει τις πρωτοβουλίες των πολιτών και να ενισχύει τη δράση τους. Πώς όμως αντιμετωπίστηκε το αίτημα για την παροχή των βιβλιαρίων απορίας από τον Δήμο; Γιατί να μην διατεθούν ελεύθεροι χώροι σε δομές αλληλεγγύης;

Τα μέχρι τώρα όμως δεδομένα από τη δική μας δημοτική αρχή προς τις δομές που προαναφέραμε δεν είναι καθόλου μα καθόλου ενθαρρυντικά. Και εμείς δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό!

Άκης Κατωπόδης - Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα
Επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ
Πηγή: zo2.gr
Ημερομηνία: 01/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: