Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ": ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


Η Δημοτική Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ μαζί με την κριτική της στη Δημοτική Αρχή για την πολιτική της στο θέμα των πλατειών και των δημόσιων χώρων, καταθέτει και τις προτάσεις της οι οποίες ελπίζει ότι θα γίνουν αποδεκτές, από την Επιτροπή ποιότητας ζωής και το δημοτικό συμβούλιο.
Παρακάτω αναλυτικά η επιστολή που κατατέθηκε στην "Επιτροπής Ποιότητας Ζωής" για τον "ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ"
Κύριοι επίτροποι της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Κύριοι  Δημοτικοί Σύμβουλοι

Η δημοτική Αρχή φέρνει προς συζήτηση και ψήφιση ένα νέο κανονισμό παραχώρησης και χρήσης κοινόχρηστων χώρων και πλατειών του Δήμου μας, σε αντικατάσταση του προηγούμενου κανονισμού του 2003.
Έχουμε την εκτίμηση ότι αυτός αφορά την διαχείριση του δημόσιου χώρου που λέγονται πλατείες και πεζοδρόμια. Ο δημόσιος χώρος βρίσκεται υπό διωγμών και ξεπουλιέται όπως δείχνουν πολλά τελευταία γεγονότα με αποκορύφωμα το κλείσιμο της ΕΡΤ. Υπό αυτό το πρίσμα θα κάνουμε πρώτα κάποιες εκτιμήσεις και εν συνεχεία θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Α. Μερικές εισαγωγικές εκτιμήσεις και παρατηρήσεις

1. Το πρώτο θέμα που τίθεται εδώ είναι για ποιό λόγο προτείνεται η αλλαγή του κανονισμού του 2003.Από ότι γνωρίζουμε τέθηκε από τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης για πρώτη φορά τον Σεπτέμβρη του 2012 αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Γενάρη του 2013,με στόχο την εφαρμογή του κανονισμού ο οποίος καταστρατηγείται. Στο Δημοτικό Συμβούλιο κατατέθηκε επιστολή των καταστηματαρχών του Αγ. Λαζάρου που ζητούσαν περισσότερο χώρο και δικαιώματα και εν τέλει έθεταν θέμα αλλαγής του κανονισμού. Ανάμεσα δε σε αυτούς που υπέγραψαν την εν λόγω επιστολή είναι και η επιχείρηση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλιφραγκή. Σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος κ. Χαρδαλιάς δεσμεύτηκε να φέρει νέο κανονισμό μέχρι τέλος Μάρτη.
Αντί για αυτό ο κανονισμός ήρθε τέλος Μάη στην Επιτροπή ποιότητας Ζωής και η Επιτροπή αποφάσισε ότι επειδή η καλοκαιρινή περίοδος είχε ξεκινήσει και υπήρχε κίνδυνος να υπονομευθεί και να μην εφαρμοσθεί ο καινούριος κανονισμός, να τον φέρουμε τον Σεπτέμβρη ώστε και η αναγκαία διαβούλευση να γίνει  και οι καταστηματάρχες να έχουν το χρόνο να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα. Ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση της επιτροπής, διαφωνώντας και με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του που συμμετέχουν στην Επιτροπή ποιότητας ζωής. Εμείς παρότι εμμένουμε στη θέση για αναβολή θα διατυπώσουμε τις προτάσεις μας.

2. Για να δούμε πως θα προχωρήσουμε χρειάζεται να δούμε  και ποιά είναι τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
α) Γίνεται παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, πεζόδρομων, πεζοδρομίων και πλατειών, από τα καταστήματα χωρίς να ελέγχονται από κανέναν.
β) Η διάβαση πεζών, γονέων με καροτσάκια καθώς και ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι από δύσκολη έως αδύνατη, ειδικά στα πεζοδρόμια της Π. Τσαλδάρη και της πάνω πλευράς της Κωνσταντιλιέρη.
γ) Η προσπέλαση οχημάτων πρώτης ανάγκης, ασθενοφόρων, πυροσβεστικών κλπ είναι αδύνατη καθώς η ζώνη των 2,70 μέτρων στους πεζόδρομους δεν τηρείται.
δ) Οι κατασκευές που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικές μεταξύ τους  με αποτέλεσμα να έχουμε μία πολύ κακόγουστη εμφάνιση. Από ότι φαίνεται έχει χαθεί ο έλεγχος και χρειάζεται να επανεξετασθούν όλες οι άδειες για κατασκευές από την αρχή, σχετικά με το τι άδεια πήρε και τι κατασκεύασε. Παρακάτω δε στις προτάσεις μας θα κάνουμε και συγκεκριμένη πρόταση.
ε) Η όψη της πλατείας Αγ. Λαζάρου σε ότι αφορά το πράσινο δεν είναι καλή καθώς κόβονται δένδρα και στις καταγγελίες πολιτών δεν δίνονται απαντήσεις ,ενώ δεν γίνεται συντήρηση του πράσινου όπου αυτό καταστρέφεται. Η μόνιμη επωδός του Δημάρχου είναι ότι η πλατεία θα ανακατασκευασθεί όταν περάσει η πράσινη διαδρομή. Μόνο που χρόνια τώρα πράσινη διαδρομή ακούμε και πράσινη διαδρομή δεν βλέπουμε.
στ)  Ο έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία είναι ανύπαρκτος με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν πρέπει να ξεπερασθούν και η δημ. αστυνομία να είναι σε θέση να παίξει το ρόλο της και για τις παρανομίες που υπάρχουν στις πλατείες.
ζ) Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και για τις άλλες πλατείες αλλά και για τα περίπτερα τα οποία συνήθως παίρνουν χώρο περισσότερο από ότι προβλέπει η άδεια τους. Ορισμένα δε από αυτά νομίζεις ότι είναι σούπερ-μάρκετ.   

3. Χρειαζόμαστε μία εκτίμηση για το αν και πως εφαρμόσθηκε ο προηγούμενος κανονισμός. Η δημοτική αρχή δεν έχει κάποια εκτίμηση για αυτό επίσημα τουλάχιστον και διερωτόμαστε το γιατί. Η δική μας γνώμη ότι ο προηγούμενος κανονισμός δεν εφαρμόσθηκε με την ανοχή και την ευθύνη της δημοτικής αρχής. Τις περισσότερες δε φορές αυτό γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους και σκοπιμότητες. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται με αποφασιστικό τρόπο να εφαρμοσθεί ένας κανονισμός που θα είναι μία συμφωνία μεταξύ των επαγγελματιών και των κατοίκων ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα και των δύο μερών και ειδικά των κατοίκων που στην προκειμένη περίπτωση είναι το πιο αδύνατο μέρος.

4. Θέλουμε εδώ να δηλώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι επαγγελματίες δεν είναι οι εχθροί μας. Ειδικά τώρα που στη μεγάλη οικονομική κρίση μειώνεται ο τζίρος, που ο ΦΠΑ της εστίασης  παραμένει  στο ψηλό επίπεδο του 23%,που πληρώνουν υπέρογκους φόρους και χαράτσια και ταυτόχρονα δουλεύουν οι περισσότεροι εποχιακά κυρίως το καλοκαίρι. Τα προβλήματα αυτά όμως διεκδικούνται με συλλογικό τρόπο από την πολιτεία και σε κάθε περίπτωση όχι με ατομικό τρόπο και   εις βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων και πολιτών. Σε μία τέτοια προσπάθεια εμείς θα είμαστε δίπλα τους συμπαραστάτες και συναγωνιστές.

Β. Οι προτάσεις μας για το νέο κανονισμό.

Θέλουμε να πούμε ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν καρπό διαβούλευσης μεταξύ των μελών μας αλλά και συζήτησης με κόσμο που έτσι και αλλιώς έχει γνώμη για τα θέματα που απασχολούν. Γι’ αυτό και δεν καταλαβαίνουμε το γεγονός ότι η δημοτική αρχή έχει παραιτηθεί από την ανάγκη της  δημόσιας  διαβούλευσης  σε όλα τα θέματα και φυσικά και στο θέμα των κοινόχρηστων χώρων. Οι προτάσεις μας είναι:

1. Επιμένουμε στην πρόταση μας για απόσυρση τώρα και ψήφιση τον Σεπτέμβρη του νέου κανονισμού. Κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψει και διάλογο να κάνουμε αλλά και να δώσουμε χρόνο στους επαγγελματίες να προσαρμοσθούν στις όποιες αλλαγές που ευελπιστούμε ότι θα γίνουν από το νέο κανονισμό προς το καλύτερο φυσικά.

2. Η κάθε πλατεία να αποκτήσει το δικό της χρώμα όπως γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα μέρη του κόσμου, με σχέδια που θα εκπονήσει η τεχνική υπηρεσία, η οποία κατά τη γνώμη μας διαθέτει πλούσιο και εξειδικευμένο προσωπικό. Εδώ χρειάζονται επιλογές για το χρώμα, τα υλικά, τα τραπεζοκαθίσματα, όλα με βάση τα σχέδια της τεχνικής υπηρεσίας. Θα βοηθούσε εδώ ο διάλογος με τους πολίτες που χρησιμοποιούν κάθε πλατεία, τους καταστηματάρχες και τις συλλογικότητες που το επιθυμούν.

3. Να παρθούν έκτακτα μέτρα και να βελτιωθεί το πράσινο από την υπηρεσία πρασίνου για την πλατεία Αγ. Λαζάρου, χωρίς να περιμένουμε την πράσινη διαδρομή. 

4. Πρέπει να αλλάξει κατά τη γνώμη μας η εκτίμηση που υπάρχει σε πολλούς για την χρήση της πρασιάς. Η πρασιά κατά τη γνώμη μας είναι αυλή και οποιαδήποτε άλλη χρήση πρέπει να συνοδεύεται με την αλλαγή χρήσης.

5. Να αλλάξει η διατύπωση του άρθρου 3 παράγραφος 2 ώστε η αίτηση για χρήση τραπεζοκαθισμάτων κλπ να εξετάζεται από την Τεχν. Υπηρεσία και να εγκρίνεται από την Επιτροπή ποιότητας ζωής.

6. Στο άρθρο 3 παράγραφος 2 επίσης να φύγει η λέξη διάδρομοι κίνησης πεζών, διότι είναι εντελώς λάθος να γίνεται η κίνηση των πεζών σε διάδρομο. Το ίδιο να ισχύσει και στην κυκλοφορία οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, όπου σωστά προτείνεται το πλάτος 2,70 μέτρα. Υπό αυτήν την έννοια όλα τα τραπεζοκαθίσματα τραβιούνται προς το μέρος του καταστήματος και μένει ελεύθερος ο χώρος προς την πλατεία.

7. Είναι εντελώς ασαφές τι χώρο μπορεί να χρησιμοποιεί ο καταστηματάρχης και τι ο πεζός δημότης .Άρα στο άρθρο 3 παράγραφος 2 πάλι προτείνουμε ότι σε κάθε πεζόδρομο (αν δεν έχουν χαρακτηρισθεί στην πλατεία Αγ. Λαζάρου αυτό πρέπει να γίνει) και πεζοδρόμιο  να δίνεται προς εκμετάλλευση το 70% και το 30% στους πεζούς με ελάχιστο όριο το 1,50 μέτρο.

8. Στο άρθρο 6 που αναφέρεται στις κυρώσεις ,να αλλάξει η πρόταση και να διαμορφωθεί ως εξής: σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός γίνεται κατ’ αρχήν έγγραφη προειδοποίηση με την σύσταση να συμμορφωθεί σε ένα το πολύ μήνα. Σε περίπτωση που αυτός  δεν συμμορφώνεται ή υποτροπιάζει να επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 3πλάσιο του ετήσιου τέλους  χρήσης. Εάν πάλι δεν συμμορφωθεί , να αφαιρείται η άδεια  χρήσης.

9. Στο άρθρο 7, παράγραφος 2, που αναφέρεται στις μεταβατικές διατάξεις να αλλάξει η διατύπωση έτσι ώστε να απαιτείται και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

10. Η πρόταση μας με τα περίπτερα είναι ότι πρέπει με όλα να γίνει πραγματογνωμοσύνη, να ελεγχθούν για τους χώρους που χρησιμοποιούν και όπου υπάρχει παραβίαση  να ακολουθηθούν οι διαδικασίες επιβολής κυρώσεων, όπως προτείναμε για το άρθρο 6.

11. Το δημοτικό Συμβούλιο να ενημερώνεται και να ελέγχει την τήρηση του κανονισμού καθώς και τα χρέη από τα καταστήματα ανά 6μηνο με έκθεση που θα συντάσσει ο αντιδήμαρχος πόλης.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ μαζί με την κριτική της στη Δημοτική Αρχή για την πολιτική της στο θέμα των πλατειών και των δημόσιων χώρων, καταθέτει και τις προτάσεις της οι οποίες ελπίζει ότι θα γίνουν αποδεκτές, από την Επιτροπή ποιότητας ζωής και το δημοτικό συμβούλιο.

Ακης Κατωπόδης, επικεφαλής, δημοτικός σύμβουλος

Πηγή: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ"
Ημερομηνία: 16/06/2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια: