Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

Δημοτική Πρωτοβουλία "Στάση Βύρωνα: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ¨ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ ¨ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 17/6/13 ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


1. Η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, όπως και η χώρα είναι σε τροχιά διάλυσης. Μέσα σε 3 χρόνια μνημονιακών πολιτικών είδαμε να εξελίσσεται ένα σχέδιο συνολικής κατεδάφισης του δημόσιου σχολείου, ως συνέχεια πολιτικών προηγούμενων ετών.
Η δραματική μείωση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό έφερε μείωση μισθών, συγχωνεύσεις σχολείων, κατάργηση βασικών δομών (ενισχυτική, βιβλιοθήκες, Γρασέπ κλπ), κατάργηση των αναπληρωτών που φέρνουν υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις. Ταυτόχρονα μειώθηκαν κατά 60% τα έσοδα για τα λειτουργικά καθώς και η ΣΑΤΑ σχολείων.
Για τις πολιτικές αυτές υπάρχει ένοχος και είναι γνωστός ο φταίχτης. Είναι το μνημόνιο και οι πολιτικές που εκπορεύονται από την τρόικα και εφαρμόζουν 3 χρόνια  τώρα οι ντόπιες κυβερνήσεις.

2. Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα που χρονίζουν καιρό τώρα. Στο κτίριο του «Χαραλαμπόπουλου» που στεγάζεται το 4ο -12ο Δημοτικό σχολείο που συγχωνεύτηκαν  πρόσφατα, οι σοφάδες πέφτουν με τραυματισμούς παιδιών, ο αύλιος χώρος είναι πολύ ολισθηρός όταν βρέχει, όπως ολισθηροί είναι και οι εσωτερικοί διάδρομοι και οι τουαλέτες είναι λίγες για τον αριθμό των μαθητών.

Ο Σύλλογος Γονέων  κατέγραψε τα προβλήματα και ζήτησε τη λύση τους από την Τεχνική Υπηρεσία  και τον Δήμαρχο, προτείνοντας και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά ακόμη περιμένουν απάντηση και  ραντεβού από το Δήμαρχο. Ταυτόχρονα το κτίριο του Αθήναιον που αγοράσθηκε παραμένει ανενεργό και δεν έχει προχωρήσει η επιδιόρθωση του. Επειδή κανένα από τα δύο κτίρια δεν επαρκεί για τη φοίτηση όλων των μαθητών προτείνουμε τη δημιουργία 2 νέων σχολείων όπως ήταν πριν την συγχώνευση και την στέγαση του ενός σχολείου στο Αθήναιον και του άλλου στο υπάρχον κτίριο του «Χαραλαμπόπουλου».

Δεν έχει ακουσθεί μία πρόταση από τη Δημοτική Αρχή για το σχολείο της Εργάνη που παραμένει κλειστό μετά την αποχώρηση του Γυμνασίου Καρέα από αυτό το κτίριο. Η λύση που προτείνουμε είναι να μεταφερθεί εκεί το 3ο Γυμνάσιο ή το 3ο Λύκειο που είναι τα πιο φορτωμένα σε παιδιά σχολεία.
Μεγάλα προβλήματα  υλικοτεχνικών υποδομών υπάρχουν και σε πολλά άλλα σχολεία και απαιτείται η διεκδίκηση πόρων για την λύση τους.

3. Κυκλοφορεί ευρύτατα η φήμη για συγχώνευση των γυμνασίων και των λυκείων 4ου και 5ου .Οι απαντήσεις που πήραν οι καθηγητές και οι γονείς που επισκέφτηκαν τους διευθυντές Β΄βάθμιας κ. Σαββαίδη και Περιφέρειας  κ. Γκίνη δεν ήταν καθησυχαστικές. Ουδείς από τους δύο παραδέχθηκε ότι πρότεινε την συγχώνευση αλλά και κανένας δεν την διέψευσε. Προτείνουμε την έκδοση ενός ψηφίσματος που να καταδικάζει την συγχώνευση και την δημιουργία επιτροπής αγώνα που να διεκδικήσει να μην συγχωνευθούν αυτά τα σχολεία. Άλλωστε η εμπειρία που υπάρχει από την συγχώνευση του 1ου - 2ου Γυμνασίων και Λυκείων είναι άκρως αρνητική.

4. Καταθέτουμε εδώ σήμερα την πρόταση της αξιοποίησης των σχολικών αυλών με την δημιουργία  του ανοιχτού σχολείου της γειτονιάς που θα αναπτύσσει ποικίλες δραστηριότητες πολιτιστικές-αθλητικές-παιδαγωγικές-περιβαντολογικές με την συμμετοχή γονέων - καθηγητών και μαθητών  και θα λειτουργεί το απόγευμα.

5. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να υπερασπισθώ και να αναδείξω το ρόλο που ακόμη παίζει το δημόσιο σχολείο παρά τα χτυπήματα που δέχεται. Και αυτό οφείλεται στην προσπάθεια του ανθρώπινου δυναμικού των εκπαιδευτικών, δηλαδή, που κακοπληρωμένοι και κατασυκοφαντημένοι χωρίς την αναγκαία εκπαιδευτική βοήθεια από το ίδιο το κράτος έχουν πολύ υψηλή αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στα παιδιά που τους εμπιστεύεται η κοινωνία. Δεν υπάρχει σχολείο στο οποίο με την δουλειά των εκπαιδευτικών εκτός ωραρίου να μην έχει δημιουργήσει θεατρικά, χορευτικά και άλλες δράσεις πολιτισμού, που κάθε χρόνο εμφανίζονται στο παιδικό φεστιβάλ του Δήμου, αλλά και μαθημάτων και άλλων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης.

6. Είναι αναγκαίο ,κύριοι συνάδελφοι να δούμε το θέμα της παιδείας ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας. Το χρωστάμε στην κοινωνία του Βύρωνα, το χρωστάμε στους εαυτούς μας,το χρωστάμε όμως πρώτα από όλα στη νέα γενιά. Μία γενιά που έχει ένα υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης (πτυχία-μεταπτυχιακά-2 και 3 ξένες γλώσσες κλπ) και εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών βιώνει την ανεργία(60% έφτασε στους νέους) και παίρνει το δρόμο της ξενιτιάς, όπως οι παππούδες της τη δεκαετία του 60. Η γενιά αυτή θα μας λείψει σε όποια προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας στο μέλλον. Διότι το υψηλό της επίπεδο και η εργατικότητα της είναι αυτή που αναγκάζει τις Ελβετικές εφημερίδες της Γενεύης να γράφουν  ότι «τα φώτα από τα γραφεία των Ελλήνων που εργάζονται στο Cern είναι αυτά που κλείνουν τελευταία».  


Πηγή: Δημοτική Πρωτοβουλία "Στάση Βύρωνα
Ημερομηνία: 23/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: