Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

ΜΙΚΡΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Μια σημαντική πρωτοβουλία

ΜΙΚΡΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΙΛΙΑΔΟΣ & MORKENTAOY 2011-2012

Σειρά διαλέξεων, με αντίστοιχη παρουσίαση βιβλίων, ανάγνωση κειμένων και συζήτηση

Το Μικρό ανοιχτό πανεπιστήμιο των οδών Ιλιάδος και Μορκεντάου είναι μια δοκιμή, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, των δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών για πνευματική αντίσταση, αυτομόρφωση και συλλογική ζωή. 'Εμμεσα, ακόμη, αποτελεί μια δοκιμή εκπαίδευσης των φοιτητών και σπουδαστών, νέων δασκάλων, ηθοποιών, καλλιτεχνών κ.ά. στη θεωρητική γνώση και τον κοινωνικό στοίβο. Οργανώνεται από το βιβλιοπωλείο «η Γνώση» (Ιλιάδος 1-3)της Σουσάνας Χείλαρη και τη Δραματική σχολή Βεάκη (Εκφαντίδου 33) της Πάγιας Βεάκη, με την ευθύνη του Τάσου Πατρώνη, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Πρόκειται για κύκλους διαλέξεων και συζητήσεων, ελεύθερων στο κοινό, με αντίστοιχη παρουσίαση βιβλίων και ανάγνωση κειμένων από νέους ηθοποιούς, οι οποίες γίνονται στις 5μ.μ., απογεύματα Κυριακών, στο χώρο μαθημάτων της Σχολής Βεάκη στην οδό Μορκεντάου, αρ. 11 (κοντά στη στάση «Γέφυρα» όπου συνορεύουν ο Βύρωνας με Παγκράτι). Τη χρονιά 2011- 2012 γίνονται δύο κύκλοι διαλέξεων, ο πρώτος πάνω στη θεματική διασύνδεση Λογοτεχνία-Επιστήμη-Κοινωνία και ο δεύτερος σχετικά με το θέατρο και την Παιδαγωγική του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ΟΥ ΚΎΚΛΟΥ:

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

α. Εισαγωγή για την όλη προσπάθεια και συζήτηση με τους οργανωτές της.

β. Λογοτεχνία για προβληματισμό ή για διαφυγή: ένα ψευδο-δίλημμα; Η περίπτωση του αστυνομικού μυθιστορήματος. Θα διαβαστούν κείμενα των Γιάννη Μαρή και Ντάσιελ Χάμμετ. Εισήγηση Τάσου Πατρώνη και συζήτηση με το κοινό.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Κατά πόσο είναι δυνατή η αυτονόμηση της Λογοτεχνίας από την πραγματική ζωή; Οι περιπτώσεις της Ποίησης και της Λογοτεχνίας του Φανταστικού. Εισηγήσεις Φλώρας Ορφανουδάκη και Τάσου Πατρώνη. Συζήτηση με το κοινό.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Λογοτεχνία και Επιστήμη: βίοι παράλληλοι ή ασύμβατοι; Θα διαβαστούν κείμενα των Ε.Α.Πόε, Ι. Βερν, Φ. Ντοστογιέβσκι και Σ. Μπέρετ. Εισήγηση Τάσου Πατρώνη και συζήτηση με το κοινό.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Είναι δυνατή μια «αφήγηση» της επιστήμης και κατά πόσο συμβάλλει στην κατανόησή της;(Με αφορμή το βιβλίο των Α. Αϊνστάιν και Λ. Ίνφελντ «Η εξέλιξη των ιδεών στη Φυσική».) Εισήγηση Τάσου Πατρώνη και συζήτηση με το κοινό.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η προσωπική λογοτεχνική εξιστόρηση ως βιωμένη Ιστορία. Τα παραδείγματα του Στρατή Δούκα και της Γιολάντας Τερέντσιο. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα βιβλία «Η ιστορία ενός αιχμαλώτου» του Σ.Δούκα και «413 μέρες» της Γ.Τερέντσιο. Εισηγήσεις των Τάσου Πατρώνη και Σουζάνας Χείλαρη. Συζήτηση με το κοινό.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και Βίλχελμ Ράιχ: μια ιδιαίτερη συγγένεια σκέψης. Εισήγηση Κώστα Κοροντζή και συζήτηση με το κοινό.

Διευθύνσεις και τηλέφωνα για προφορική επικοινωνία:

1) Bιβλιοπωλείο «η Γνώση», Σουσάνας Χείλαρη, Ιλιάδος 1-3, Βύρωνας, (πλησίον πλατείας Μαρτάκη). Τηλ: 6989888591

2) Ανώτερη Δραματική Σχολή «Βεάκη», Πάγια Βεάκη, Εκφαντίδου 33, Παγκράτι. Τηλ: 210 7510855.

3) Tάσος Πατρώνης, Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Πάτρας, 26500 Ρίο - Πάτρα. Τηλ: 2610 997360.

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

valdemar@math.upatras.gr

rizos@master.math.upatras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: