Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Διαμαρτυρία για τις συγχωνεύσειςΑς μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας! Ο Βύρωνας δεν είναι χωριό για να συγχωνευτούν σχολεία - και μάλιστα τα πρώτα ιστορικά σχολεία της περιοχής για την δευτεροβάθμια , 1ο και 2ο.

Ζώντας στα όρια Βύρωνα- Καισαριανής, κάτοικος και ενεργός πολίτης, αλλά και επαγγελματίας, βίωσα τις τελευταίες δεκαετίες, αφότου αποφοίτησα από το ιστορικό 2ο, κάποιες μεθοδεύσεις θα έλεγα, με στόχο την αποδυνάμωση των σχολείων της Ανάληψης. Από τη στιγμή που άρχισε η λειτουργία των σχολείων της Καισαριανής, καθώς και των άλλων Γυμνασίων- Λυκείων του Βύρωνα, ξεκίνησε και μία προσπάθεια, για να αποκτήσουν μαθητές,να δημιουργούν την εντύπωση υποβολιμιαία και ύπουλα, ότι τα σχολεία της Ανάληψης είναι προβληματικά.
Να επισημάνω ότι από τα συγκεκριμένα σχολεία πέρασαν καθηγητές που άφησαν εποχή και σημάδεψαν την εξέλιξη πολλών μαθητών και μαθητριών, διακεκριμένων στην κοινωνία,τις επιστήμες, την πολιτική και τον πολιτισμό.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι την τελευταία δεκαετία το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο έγιναν ο "σκουπιδοτενεκές" των γειτονικών σχολείων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων βίας , αντικοινωνικής συμπεριφοράς, πολυήμερες καταλήψεις χωρίς λόγο στα ιστορικά μας σχολεία.
Επίσης γνωρίζω ότι γίνονται εγγραφές χωρίς τα παιδιά να μένουν στα όρια που προβλέπονται για κάθε σχολείο, έτσι ώστε πολλά Βυρωνιωτάκια (ειδικά από Φρυγία) , να πηγαίνουν Καισαριανή και πολλά του χάρτη των 1ου- 2ου να πηγαίνουν στα Νταμάρια.
Πριν προχωρήσετε κύριοι υπεύθυνοι στη συγχώνευση των ιστορικών σχολείων και την περαιτέρω υποβάθμισή τους (μιας και απ' ό,τι φαίνεται μόνο εδώ σκάει η μπόμπα της εξοικονόμησης πόρων), μπείτε στον κόπο να κατανείμετε, σύμφωνα με τους χάρτες σας, τα παιδιά σε Γυμνάσια/ Λύκεια. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεθείτε προ εκπλήξεως! Τα σχολεία της Ανάληψης θα ξεχειλίσουν από κόσμο και τότε θα αναγκαστείτε ,ίσως, να συγχωνεύσετε άλλα. Όμως δεν είναι αυτός ο στόχος της παρέμβασής μου.
Ο στόχος είναι τα σχολεία να αντιμετωπιστούν για την ιστορικότητά τους ως ιδιαίτερες μονάδες με χαρακτηριστικά διαμορφωμένα επί δεκαετίες, να προσελκύσουν τα παιδιά της γειτονιάς με τόνωση της λειτουργίας τους και μεγάλη αυστηρότητα στις εγγραφές.
Να ξεκαθαριστεί επίσης το τοπίο σχετικά με το αθλητικό σχολείο στην περιοχή, όπως επίσης και οι καθηγητές/ καθηγήτριες, να ξεφύγουν από τυχόν ανταγωνισμούς, απλά γιατί όλοι έχουν τελειώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο, έχουν και οι ίδιοι παιδιά και ζουν σε αυτή τη χώρα, που βιώνει πολύ άσχημες στιγμές για την ιστορία της. Μας χρειάζεται απόλυτη σύμπνοια, αλληλεγγύη και συντροφικότητα.
Θεωρώ πολύ σημαντική την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα κατά των συγχωνεύσεων των σχολείων με όλα τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν από γονείς και εκπαιδευτικούς, φορείς και προσωπικότητες, όπως επίσης και την τεράστια επιτυχία της πορείας που πραγματοποίησαν με πάθος οι μαθητές του συγκροτήματος την Παρασκευή 11/3 στους δρόμους του Βύρωνα, όπου βρήκαν και τη συμπαράσταση και αγάπη όλων των δημοτών.
Παρακαλώ να μην απογοητεύσετε τα παιδιά μας γι' αυτόν τους τον αγώνα, ας συνεχίσει με ηρεμία η σχολική κοινότητα το έργο της, όχι γιατί δεν θέλουμε αλλαγές , αλλά γιατί θέλουμε θετικές αλλαγές και μέτρα που να μας πηγαίνουν μπροστά και όχι δεκαετίες πίσω.

Ελένη Βασιλοπούλου
Δημοτική Σύμβουλος- Μέλος Δ.Σ Συλλόγου Γονέων 2ου Λυκείου

1 σχόλιο:

Δημοτική Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ είπε...

Επειδή κάποιες εκφράσεις ίσως ακραίες αυτής της διαμαρτυρίας παρερμηνεύτηκαν και παρεξηγήθηκαν σκοπός μου δεν ήταν να αδικήσω και να υποτιμήσω προσπάθειες και αγώνες ετών και στα τέσσερα σχολεία, τα οποία θεωρώ ισότιμα και έχω υποστηρίξει σε όλες τους τις εκδηλώσεις. Αν δεν εκτίμούσα τα σχολεία μας δεν θα είχα τα παιδιά μου στο συγκρότημα. Απο την πρωτη στιγμή έχω θέσει και τον εαυτό μου στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις των σχολείων του Βύρωνα.
Eλένη Βασιλοπούλου