Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Άκης Κατωπόδης, επικεφαλής της "Στάσης Βύρωνα": "Για μια πόλη ανθρώπινη με κοινωνική αλληλεγγύη"


Ρεπορτάζ του Κώστα Παπαγιάννη για την Αυγή (16-10-10)

Με προμετωπίδα τον συμμετοχικό προϋπολογισμό ως μέτρο που έρχεται σε αντίθεση με τον συγκεντρωτισμό του "Καλλικράτη" και το δημαρχοκεντρικό μοντέλο κατεβαίνει στις εκλογές η "Στάση Βύρωνα". Με δυναμική συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρουσία σε όλα τα κινήματα της πόλης, μικρά και μεγάλα, η "Στάση Βύρωνα" έχει νέο επικεφαλής τον Ακ. Κατωπόδη και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων-Πράσινων και των ενεργών πολιτών του Βύρωνα.

Η κρίση έχει επηρεάσει, φυσικά, και τον Βύρωνα, με τα μαγαζιά να κλείνουν, τους παιδικούς σταθμούς να αφήνουν εκτός πολλά παιδιά και τα σχολεία να κινδυνεύουν, λόγω της περικοπής της χρηματοδότησης, να μείνουν χωρίς πετρέλαιο. Ταυτόχρονα, "ο Βύρωνας έχει έναν δήμαρχο που μέσα στην κρίση στηρίζει ουσιαστικά τον "Καλλικράτη", άρα πριονίζει κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής" επισημαίνει ο Ακ. Κατωπόδης σε επικοινωνία του με την "Αυγή", αναφερόμενος στις επιλογές του δημάρχου Βύρωνα Ν. Χαρδαλιά.

Αν και έχει πάρει μια σειρά από θετικές πρωτοβουλίες, όπως τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ μεταναστών, ο Ν. Χαραδαλιάς έχει γίνει γνωστός από την συγκρότηση ομάδων πολιτών που περιπολούν για την αποτροπή της εγκληματικότητας και κυρίως από την υπέρμετρα επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων της πόλης. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα έργα που στον απολογισμό της διοίκησης φέρονται ως ολοκληρωμένα, αλλά παραμένουν μακέτες.

"Η διαχείριση των προβλημάτων από τον Ν. Χαρδαλιά έχει διαχρονικά έναν κοινό παρονομαστή: “δεν συγκρουόμαι με την κεντρική εξουσία, αξιοποιώ κάθε δυνατό μέσο προβολής για να κρύψω παραλείψεις και υπερπροβάλω αυτονόητες κινήσεις" υπογραμμίζει δηκτικά ο Ακ. Κατωπόδης για τα έργα και τις ημέρες του δημάρχου Βύρωνα. Παράλληλα, οι επιλογές του Ν. Χαρδαλιά παραμένουν νεοφιλελεύθερες, με συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), παραμέληση των υποδομών κι αδιαφορία για τις διαδικασίες ενεργοποίησης των κατοίκων της πόλης. Ως απάντηση σε πολλά από αυτά τα ζητήματα η "Στάση Βύρωνα" προτείνει τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, δηλαδή τη διαχείριση ενός τμήματος του προϋπολογισμού του δήμου απευθείας από τους πολίτες.

"Κανένας μόνος του στην κρίση"

"Κανένας μόνος του στην κρίση" είναι ένα βασικό σύνθημα της "Στάση Βύρωνα", η οποία θέτει ως βασική προτεραιότητα την περίοδο της κρίσης την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η περίπτωση του Κέντρου Υγείας που δεν έβαλε λουκέτο μετά από αγώνες των πολιτών του Βύρωνα είναι χαρακτηριστική των όσων επιδιώκει η παράταξη.

"Προτείνουμε και παλεύουμε μαζί με τους πολίτες, δεν καταφεύγουμε σε μια γενική καταγγελία" υποστηρίζει ο Ακ. Κατωπόδης και προσθέτει ότι την περασμένη τετραετία στο δημοτικό συμβούλιο "καταθέσαμε προτάσεις ανακούφισης της τοπικής κοινωνίας μέσα στην κρίση, και πολλές υιοθετήθηκαν. Ζητήσαμε την κατασκευή παιδικών σταθμών, για να καλύψουμε τις οικογένειες που φεύγουν από τους ιδιωτικούς λόγω της κρίσης. Αντιταχθήκαμε στο δυνητικό τέλος, που σήμανε αύξηση φόρων κατά 78%".

Υμηττός κι ελεύθεροι χώροι

Σημαντικό ρόλο στη ζωή του Βύρωνα παίζει ο Υμηττός. Εδώ και χρόνια γίνονται αγώνες για την αποτροπή της κατασκευής της Δυτικής Περιφερειακής Οδού που θα περνούσε μέσα από προστατευόμενες περιοχές, ενώ εργολάβοι, αλλά κι η Εκκλησία, επιδιώκουν τη δόμηση σε περιοχές πρασίνου. Η "Στάση Βύρωνα" συμμετείχε σε αυτά τα κινήματα και σημειώνει ακόμα την αδράνεια της διοίκησης Χαρδαλιά για δέσμευση ελεύθερων χώρων και δημιουργία πάρκων και χώρων πρασίνου παρά τις συγκεκριμένες προτάσεις της παράταξης, όπως στις περιπτώσεις χώρων στη Λάουρα ή την οδό Χαριδήμου.

Ένας ακόμη τομέας όπου η απερχόμενη διοίκηση δίνει θεωρητικά σημαντικό βάρος, χωρίς όμως να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες υποδομές, είναι κι πολιτισμός, με τα εισιτήρια του φεστιβάλ να παραμένουν πολύ ακριβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: