Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η γειτονιά μας, μια μεγάλη αγκαλιά


του Νίκου Τριγάζη*

"Η γειτονιά μας, μια μεγάλη αγκαλιά" τιτλοφορείται το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα και τις εκδόσεις "Θαλασσί". Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποτελείται από δέκα διηγήματα . Δέκα ιστορίες που περιγράφουν διαφορετικές περιόδους και διαφορετικές εμπειρίες. Εμπειρίες ανθρώπων που έχουν περάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους στο Βύρωνα.
Διαβάζοντας αυτά τα βιωματικά κείμενα, αυτό που σκέφτηκα είναι πόσα πολλά έχουμε να μάθουμε οι νέοι του Βύρωνα για την ιστορία του τόπου μας αλλά και πόσα να διδαχθούμε από αυτήν. Και ίσως αυτός και να ήταν ο σκοπός του βιβλίου. Άλλωστε, η έκδοση του βιβλίου ήταν ιδέα ενός εκπαιδευτικού. Του γνωστού Βυρωνιώτη φιλόλογου και στιχουργού Ηλία Κατσούλη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, πριν από δύο χρόνια.
Υπάρχει, άραγε, καλύτερος τρόπος για τιμήσουμε τη μνήμη ενός ανθρώπου με μεγάλο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο που οι στίχοι του ερμηνεύτηκαν από κορυφαίους ερμηνευτές και θα μας συντοφεύουν στην καθημερινότητά μας για πολύ καιρό ακόμα;
Ας αναφέρουμε όμως τα κείμενα και τους συγγραφείς τους : " Στάλκερ του Βύρωνα" από τον Κώστα Καλημέρη, "Μαγνησίας 69" από την Σίσσυ Καπλάνη, "Ο πρόσφυγας" από τον Θόδωρο Καρζή, "Από τη Σμύρνη στο Βύρωνα" από τον Βασίλη Κολοβό, "Το κορίτσι της γειτονιάς μου" από τον Θανάση Μπαλοδήμα , "Της προσφυγιάς παράπονο" από τη Σοφία Ντούρου, "Κάρλ Λούντβιχ" από την Πασχαλία Τραυλού, " Εγκλημα στον Υμηττό" από τον Πάνο Τριγάζη, "Σαλταδόροι του Βύρωνα" από τον Ξενοφώντα Φιλέρη.
Όπως βλέπετε, η ιστορία του δήμου μας είναι έκδηλη ακόμα και μέσα από τους τίτλους των διηγημάτων του βιβλίου.
Πως θα σας φαινόταν να το χάριζε ο Δήμος Βύρωνα στα σχολεία;
* ο Νίκος Τριγάζης είναι τελειόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Στάση Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: