Σάββατο, 3 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ : ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΚΗ ΚΑΤΩΠΟΔΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ"


Παρουσιάζουμε την συνέντευξη του νέου επικεφαλής της Στάση Βύρωνα Άκη Κατωπόδη, στο τρίτο φύλλο της εφημερίδας της Δημοτικής μας Πρωτοβουλίας , "Στάση στο Βύρωνα" που θα κυκλοφορήσει στα μέσα Ιουλίου.

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημοσθένης Παπαδάτος - Αναγνωστόπουλος


Τι αλλάζει και τι μένει ίδιο στη Στάση Βύρωνα με την εκλογή σου στη θέση του επικεφαλής;

Μένοντας στα τέσσερα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι έχουμε να κρατήσουμε αρκετά από τη δράση της «Στάσης», τρία όμως είναι τα πιο σπουδαία.
Το πρώτο είναι η αγωνιστική και υπεύθυνη στάση που προσπαθήσαμε να κρατήσουμε για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα: το πάρκινγκ του παλιού Δημαρχείου, η πρότασή μας για τη Δημοτική Επιχείρηση, οι κινητοποιήσεις για Δυτική Περιφερειακή, ο αγώνας ενάντια σε αυτό που δίκαια χαρακτηρίσαμε «δημοτικό χαράτσι» και, τελευταία, η δράση μας για να σταθεί όρθιο μέσα στην κρίση το Κέντρο Υγείας.
Το δεύτερο είναι η λειτουργία μας ως δημοτική κίνηση, με τις συχνές Συνελεύσεις και τις Τρίτες Πολιτισμού. Όχι μόνο φίλοι, αλλά και αντίπαλοι, μας αναγνωρίζουν ότι είμαστε από τις ελάχιστες κινήσεις που δεν εξαφανίζονται την επομένη των εκλογών και λειτουργούν δημοκρατικά.
H Στάση δεν είναι το «μαγαζί» του επικεφαλής της.
Το τρίτο είναι τα βήματα που κάναμε στον τομέα της ενημέρωσης, με την καθημερινή λειτουργία της ιστοσελίδας και την κυκλοφορία της εφημερίδας μας.

Δεν μας ενδιαφέρει η αυτοπροβολή μας, θεωρούμε ότι η ενημέρωση των πολιτών του Βύρωνα είναι δικαίωμά τους και στοιχείο που διασφαλίζει τη δημοκρατία. Για μια δημοτική κίνηση του 7%, νομίζω ότι τα παραπάνω είναι λόγοι για να είμαστε περήφανοι.
Όμως περήφανοι, δεν σημαίνει αυτάρεσκοι.
Χρειαζόμαστε και νέα στοιχεία στη δουλειά μας. Θα τα έδινα με το τρίπτυχο: μεγαλύτερη συμμετοχή-καλύτερη επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματα- σύγχρονες και πιο τεκμηριωμένες προτάσεις.

Η ανακοίνωση του προγράμματός μας θα είναι ευκαιρία για τους πολίτες του Βύρωνα να δουν τι βήματα έχουμε κάνει προς τα εκεί. Θα ζητήσουμε και την δική τους συμβολή: δεν θα λύσουμε τα δικά τους προβλήματα για λογαριασμό τους, δηλαδή ερήμην τους, ούτε από πάνω τους. Θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε μαζί τους.

Οι εκλογές που έρχονται είναι οι πρώτες μετά την εφαρμογή των μέτρων κυβέρνησης-ΔΝΤ. Με τι κριτήριο πιστεύεις ότι θα πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν; Θα ασχοληθούν με πιο στενά αυτοδιοικητικά ζητήματα ή θα ψηφίσουν σα να επιλέγουν κόμματα;

Οι Δημοτικές Εκλογές είχαν και θα έχουν πάντα τοπικό χρώμα. Αυτό δεν σημαίνε
i ότι δεν είναι πολιτικές εκλογές. Όμως οι πολίτες δεν επιλέγουν κόμμα για να κυβερνήσει τη χώρα, αλλά δημοτικούς συμβούλους και παρατάξεις, που πρέπει να λύσουν τα τοπικά προβλήματα.
Η πρόσκληση-εισβολή του ΔΝΤ στη χώρα μας και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (εργασιακά, ασφαλιστικά, φορολογικά κλπ) αλλάζουν με βίαιο τρόπο τη ζωή όλων μας και αυτό προφανώς θα έχει επίδραση και στην κάλπη.
Πολλά τοπικά προβλήματα, εξάλλου, δεν είναι και τόσο "στενά" αυτοδιοικητικά, όσο εκ πρώτης όψης μπορεί να φαίνονται. Αν κάποιο παιδί, για παράδειγμα, μείνει έξω από τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο, αν θα υπάρχουν χρήματα για να λειτουργήσουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη, αν θα υποβαθμισθεί ή θα κλείσει το Κέντρο Υγείας Βύρωνα ή κάποιο ΚΑΠΗ, αυτά αφορούν την ίδια την ουσία της οικονομικής κρίσης.
Θέλουμε να αναδείξουμε εμείς αυτά τα ζητήματα, έχουμε ήδη δουλέψει γι'αυτά, έχουμε προτείνει πράγματα και καλούμε τον κόσμο να ενισχύσει εκείνες τις δυνάμεις που στην πράξη θα υπερασπισθούν τα κοινωνικά δικαιώματα. Δεν αρκεί να έχεις σωστές προτάσεις, αν δεν έχεις τη δύναμη να πιέσεις για να υλοποιηθούν. Έχουμε προτάσεις, χρειαζόμαστε δύναμη.


Φαίνεται ότι στην εποχή του ΔΝΤ δημιουργείται ρευστότητα στον πολιτικό χάρτη: έχουμε διαγραφές βουλευτών, νέους πολιτικούς σχηματισμούς κλπ. Eπιρεάζονται από τις εξελίξεις αυτές οι δημοτικές παρατάξεις και, ειδικότερα, ο χώρος του ΠΑΣΟΚ;


Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναβρασμό, διότι βλέπει το κόμμα που ψήφισε για να φέρει καλύτερες μέρες, να οδηγεί την πλειοψηφία της κοινωνίας στον γκρεμό. Αρκεί κανείς να διαβάσει το Μνημόνιο που υπέγραψαν, για να ξέρει από σήμερα τι θα γίνει σε μερικούς μήνες.
Με τον ανήσυχο και προβληματισμένο αυτό κόσμο θέλουμε να βρούμε κοινό βηματισμό.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι μορφή θα πάρουν οι αντιδράσεις του. Όπως και να γίνει, όμως, διαμορφώνεται ένα πολύ ενδιαφέρον δημοτικό σκηνικό, στο οποίο θέλουμε και θα έχουμε ισχυρό ρόλο.
Το λέμε πολύ καθαρά: μας ενδιαφέρουν συγκλίσεις με δυνάμεις που καταδικάζουν την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και συμφωνούν ότι πρέπει να δράσουμε για να υπερασπιστούμε δικαιώματα δεκαετιών. Αυτός είναι ο στόχος μας: να μην αφήσουμε την κοινωνία του Βύρωνα στο έλεος της κρίσης και των συνεπειών της. Αυτό είναι το κριτήριο κάθε συνεργασίας για εμάς κι αυτό νομίζω πρέπει να είναι και το κριτήριο των δημοτικών κινήσεων που έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στις ζωές μας και δεν αρκούνται πλέον σε προπαγάνδα και συμβολικά ποσοστά.


Η Στάση Βύρωνα είναι μία δημοτική κίνηση καταγγελίας και διαμαρτυρίας ή διεκδικείτε ειλικρινά το Δήμο; Κι αν ισχύει το δεύτερο, σε ποιους απευθύνεστε για να τον κερδίσετε; Υπάρχουν κάποιοι στους οποίους δεν απευθύνεστε; Όλοι προεκλογικά θα λένε "πρώτα ο Βύρωνας", "όλοι οι Βυρωνιώτες μαζί" κλπ. Ποιοί είναι οι δικοί σας σύμμαχοι και ποιοί οι αντίπαλοι;

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι το να είσαι μια πρωτοβουλία διαμαρτυρίας είναι χρήσιμο, ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με τεκμηριωμένες προτάσεις που καταθέτεις και προσπαθείς να γίνουν αυτές αιτήματα των περισσότερων πολιτών. Αυτό αναδεικνύει την δυνατότητα μιας δραστήριας -αν και αρχικά μειοψηφικής- κίνησης να συμβάλει στην βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.
Κάτι τέτοιο βοηθάει, λοιπόν, και αυτό κάναμε μέχρι σήμερα, στο μέτρο του δυνατού. Ήμασταν χρήσιμοι ως αντιπολίτευση.
Φτάνει αυτό; Σ' εμάς, όχι. Το δεύτερο λοιπόν είναι ότι μας ενδιαφέρει η διεκδίκηση του Δήμου. Γνωρίζουμε ότι το διοικητικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, και ειδικά το σχέδιο Καλλικράτης, στενεύουν πολύ τα περιθώρια να ασκήσεις μία ουσιαστική πολιτική υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν κάνουν ό,τι θέλουν οι δήμαρχοι, υπάρχουν όρια που θέτει το κράτος.

Πολλά όμως μπορείς να παλέψεις από τη θέση της διοίκησης, αναδεικνύοντας τις ανάγκες, κάνοντας τις απαραίτητες συμμαχίες, προτείνοντας και δίνοντας έναν προσανατολισμό στην αγωνιστική διάθεση των πολιτών.
Εμείς απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη που τον ενδιαφέρει ειλικρινά η πόλη και ταυτόχρονα νιώθει στη ζωή του τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ειδικά απευθυνόμαστε στην κοινωνική Αριστερά, που περιλαμβάνει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς. Από την πείρα τους αντιλαμβάνονται καλύτερα τις έννοιες της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Αν όλος αυτός ο κόσμος εκφραστεί, θα υπάρξουν εκπλήξεις και ελπιδοφόρα μηνύματα. Μια επισήμανση: δεν μας ενδιαφέρουν μόνο οι πολίτες που θεωρούν τους εαυτούς τους αριστερούς. Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους. Οι διαφορές μας, οι διαφορές Αριστεράς-Δεξιάς, είναι στις λύσεις.


Στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας σας, της Στάσης στο Βύρωνα, προτείνετε "Να φτιάξουμε την πόλη που θέλουμε". Τι θα κάνετε εσείς που δεν το έκανε ο κ.Χαρδαλιάς ή, παλιότερα, ο κ.Ρογκάκος; Είναι θέμα ικανοτήτων, θέλησης ή ιδεολογίας όσα δεν έκαναν;

Αλήθεια, εσύ είσαι ευχαριστημένος από την πόλη που ζούμε; Ποιος Βυρωνιώτης είναι ευχαριστημένος; Ο Βύρωνας χρειάζεται καθαριότητα, πεζοδρόμια να περπατάει, χώρους να παρκάρει, πλατείες με πράσινο, παιδικές χαρές να παίζουν τα παιδιά του, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, σύγχρονα σχολεία, υποδομές και προγράμματα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό που δε θα ζητάνε να βάλει κανείς ακόμα πιο βαθιά το χέρι σε μια τσέπη όλο και πιο άδεια. Η πόλη δεν λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων.
Το είπα και πριν: δεν φταίνε για όλα οι δήμαρχοι.

Πρέπει να επισημάνουμε τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας και των κυβερνήσεων που αφήνουν αβοήθητη και χωρίς πόρους την Αυτοδιοίκηση.
Ιδιαίτερα τώρα, με την ψήφιση του σχεδίου Καλλικράτης για τις συνενώσεις δήμων, που απαιτεί και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με αυτό, θα είναι προβληματική η κρατική επιχορήγηση τα επόμενα χρόνια και, όπως προβλέπεται, θα την πληρώσουν οι κοινωνικές παροχές. Από εκεί θέλουν να εξοικονομήσουν.
Νομίζουμε ότι εδώ χρειάζεται μία τομή. Χρειάζεται δηλαδή να κληθούν οι ίδιοι οι πολίτες να αποφασίζουν ποιες προτεραιότητες πρέπει να μπουν, μέσα από διευρυμένους συμμετοχικούς θεσμούς, όπως π.χ μια ετήσια συνέλευση μαζικών φορέων.
Απαιτείται δηλαδή αυτό που λέγεται "Συμμετοχικός Προϋπολογισμός", που εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης με μεγάλη επιτυχία. Πρέπει, όχι μόνο να ξέρουμε πού πάνε τα λεφτά μας, αλλά και να αποφασίζουμε από κοινού. Αν αυτό δεν συμβαίνει σε επίπεδο δήμου, είναι αστείο να μιλάμε για αυτοδιοίκηση.

Υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί στον τρόπο με τον οποίο κάνουν πολιτική οι άλλες δημοτικές παρατάξεις; Τι θα διορθώνατε στον τρόπο που κάνει πολιτική η Στάση Βύρωνα;


Στην παράταξη του κ.Χαρδαλιά με ενοχλεί η επικοινωνιακή αντιμετώπιση των περισσότερων προβλημάτων, εξαιτίας της οποίας εξαφανίζεται η ουσία των προβλημάτων και η ουσία των συντηρητικών πολιτικών που εφαρμόζει.
Στην παράταξη του κ. Κόνσουλα, είναι ενοχλητική η τυφλή πολλές φορές αντιπαράθεση και το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί από την μεριά του ποτέ ένα σχέδιο για την πόλη που οραματίζεται. Και οι δύο πολιτεύονται με ένα προσωπικό τρόπο που παραπέμπει σε ένα παλιομοδίτικο και αντιδημοκρατικό δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Είναι πολιτικοί παλιάς κοπής, και μας ανησυχεί ότι οι καινοτομίες που εισάγουν (βλ. δημοσκοπήσεις σε επίπεδο δήμου) είναι κακή αντιγραφή στοιχείων των κομμάτων εξουσίας που διώχνουν τον πολύ κόσμο από την πολιτική.
Με την παράταξη της "Ενωτικής" του κ. Πάλμου, μας ενοχλεί ότι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με ένα γενικό καταγγελτικό τρόπο και δεν κάνουν προτάσεις για τη λύση τους, πιστεύοντας ότι όλα θα λυθούν μόνο αν αλλάξει το γενικό μοντέλο της αυτοδιοίκησης και γενικότερα το σύστημα. Ξέρουμε τους περιορισμούς που θέτει το σύστημα, και πολύ περισσότερο τώρα που πρόκειται να εφαρμοσθεί ο "Καλλικράτης", αλλά η χρησιμότητα μας δεν μπορεί να εξαντλείται στην προπαγάνδα "αυτού που θα έρθει". Το καλύτερο αύριο δεν θάρθει από μόνο του, ούτε από έναν μόνο του.
Με την Αριστερή Παρέμβαση συμπίπτουμε σε αρκετές θέσεις και, το κυριότερο, έχουμε κοινή δράση για πολλά προβλήματα εδώ και χρόνια. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα κοινό πρόγραμμα, αν ξεπερνούσαμε καχυποψία και αναζητήσεις ιδεολογικής «καθαρότητας», που τους χαρακτηρίζουν πολλές φορές. Όταν κάθε μέρα καταργούνται δικαιώματα, η προσπάθεια αυτοεπιβεβαίωσης, ο υποκειμενισμός, δεν αφορά παρά μόνο ελάχιστους.

Μην λέμε, όμως τα αυτονόητα.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, υπάρχουν και οι λόγοι και οι τρόποι για να ενώσουμε τα κομμάτια. Κανείς δεν μπορεί να κάνει μόνος του όσα χρειάζεται.

Εμείς τι θα αλλάζαμε;

Θα θέλαμε να αποκτήσουμε καλύτερη επαφή με τον κόσμο και τα προβλήματα του, να κάνουμε προτάσεις που θα γίνονται αντικείμενο διεκδίκησης από όλους τους ενεργούς πολίτες της πόλης μας, να παίρνουμε πρωτοβουλίες που να δείχνουμε στην πράξη την πολιτική μας.

Να το πω απλά: θέλουμε να εμπνεύσουμε με την δράση και την σκέψη μας όλους τους ανήσυχους συμπολίτες μας, που είναι σίγουρα πολλοί, να πιστέψουν ότι η δική τους συμβολή είναι η μόνη εγγύηση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η συμβολή δεν είναι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, ούτε σημαίνει ανάθεση σε κάποιον «χαρισματικό» δήμαρχο. Είναι συμβολή σε μια προσπάθεια να σταθούμε όρθιοι ως κοινωνία –και όχι μοναχικά, ως απελπισμένα άτομα- μέσα στην κρίση.


Οι εκλογές πλησιάζουν.

Γιατί να ψηφίσουμε Στάση Βύρωνα;

Επειδή είμαστε οργισμένοι, αλλά θέλουμε η οργή να κατευθύνεται στους υπεύθυνους και να γίνεται πρόταση για αγώνα και ελπίδα - όχι τυφλή αντίδραση επί δικαίων και αδίκων.

Επειδή δουλεύουμε και νοιαζόμαστε για την πόλη που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Επειδή θέλουμε οι νέοι και οι νέες να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να μην αναγκαστούν να γίνουν μετανάστες.

Επειδή δεν θέλουμε να κλείσουν τα μαγαζιά μας.

Επειδή θέλουμε σχολεία και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Επειδή θέλουμε ανοιχτό και δίπλα μας το Κέντρο Υγείας του Βύρωνα -και δουλέψαμε γι'αυτό.

Επειδή θέλουμε πλατείες και πράσινο -όχι τσιμεντένια μεγαθήρια. Επειδή θέλουμε πεζοδρόμια να περπατάμε -και τα διεκδικήσαμε.
Επειδή θέλουμε καθαριότητα και πράσινο: υπερασπιστήκαμε ξανά και ξανά τον Υμηττό.

Επειδή ζητάμε τα αυτονόητα για τη ζωή μας -όχι με επικοινωνιακά κόλπα, ούτε μόνο ενόψει εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: