Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΠΑΪΡΟΝ

Όλοι την Κυριακή, 26 Απριλίου 2009, ώρα 12.00
στην Πλατεία Αγίου Λαζάρου του Δήμου Βύρωνα.

Την Κυριακή, 26 Απριλίου 2009, όλη η Ελλάδα θα τιμήσει την επέτειο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα ως ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Ημέρα που καθιερώθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008, ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών του Συνδέσμου «Μπάϊρον».
Η πόλη του Βύρωνα, που από το 1924 (όταν ήταν νεοσύστατος συνοικισμός προσφύγων της Μικράς Ασίας) φέρει το όνομα του μεγάλου ποιητή και κορυφαίου φιλέλληνα έχει ιδιαίτερους λόγους να συμμετέχει στις τιμητικές εκδηλώσεις.
Οι ιδέες για τις οποίες αγωνίστηκε και θυσιάστηκε ο Λόρδος Βύρων διατηρούν την αξία τους στο ακέραιο, 185 χρόνια από τον θάνατό του και 200 χρόνια από την πρώτη του επίσκεψη στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.
Τιμούμε τον Λόρδο Βύρωνα ως μεγάλο φιλέλληνα και πολίτη του κόσμου, ως αγωνιστή και ποιητή της Ελευθερίας σ΄όλο τον κόσμο, ως υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στην ίδια την Βρετανία, ως εκφραστή του πνεύματος αντίστασης και εξέγερσης κατά των ισχυρών, ως μια δυνατή φωνή υπέρ της προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών, που υψώθηκε οργισμένη και κατά του Ελγιν για τη λεηλασία του Παρθενώνα.
Τιμούμε το μεγάλο κίνημα των Φιλελλήνων, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θετική έκβαση της Επανάστασης του 1821. Ένα κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης, που κινητοποίησε φωτεινά μυαλά σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Ελάτε όλοι την Κυριακή, ώρα 12.00, στην Πλατεία Αγίου Λαζάρου, μπροστά στο μνημείο του Λόρδου Βύρωνα, όπου θα καταθέσουμε στεφάνια, θα γίνουν σύντομες ομιλίες και θα διαβαστούν ποιήματα από κορυφαίους ηθοποιούς μας.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ «ΜΠΑΪΡΟΝ»
Για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: