Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ

OI EΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ!
H δημοτική αρχή προχώρησε σε διακηρύξεις εκμίσθωσης ακινήτων για την ιδιωτικοποίηση των τριών πρώην δημοτικών αναψυκτηρίων της παιδικής χαράς της Νέας Ελβετίας στην αφετηρία του τρόλεϊ 11 (15 Νοεμβρίου) της Ανάληψης (21 Νοεμβρίου) και της Λαμπηδόνας στο άλσος της Αγίας Τριάδας (5 Δεκεμβρίου).
Από την πρώτη στιγμή που οι παραπάνω χώροι έκλεισαν (Φεβρουάριος 2011) είχαμε υποστηρίξει την επαναλειτουργία των χώρων αυτών υπό δημοτικό έλεγχο ή τη στέγαση σε αυτούς ποικίλων δραστηριοτήτων οργανωμένων από τους ίδιους τους δημότες στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και ενάντια σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση.
Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό διοργανώσαμε (Απρίλιος 2012) εκδήλωση στην Ανάληψη για τη δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (στην οποία συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες 180 υπογραφές κατοίκων που στηρίζουν το συγκεκριμένο αίτημα και έχουν κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο) και στηρίζουμε τις δράσεις του Κοινωνικού-Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα που τον τελευταίο χρόνο έχει δώσει νέα πνοή στο πρώην αναψυκτήριο της Λαμπηδόνας, με πολυποίκιλες κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (μαθήματα αλληλεγγύης, κοινωνικό καφενείο, συλλογική κουζίνα, δημιουργική απασχόληση παιδιών, δράσεις αλληλεγγύης προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κ.ά) ενώ ταυτόχρονα στέγασε πλήθος εκδηλώσεων από φορείς και συλλογικότητες της πόλης, μιας πόλης που ασφυκτιά από έλλειψη ανοιχτών δημόσιων χώρων.
Η δημοτική αρχή όχι μόνον δεν αγκαλιάζει τέτοιες προσπάθειες, αλλά αντίθετα προχωράει στην προκήρυξη των τριών αναψυκτηρίων με βασική αιτιολογία πως έχει άμεση ανάγκη για οικονομική ενίσχυση. Θεωρούμε αυτό το επιχείρημα υποκριτικό μιας και άφησε δύο χρόνια τώρα να ρημάξει η Ανάληψη και να γίνει κανονικό πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία,ενώ είναι σαφές ότι η Λαμπηδόνα δεν ρήμαξε λόγω της δραστηριότητας που πραγματοποιείται εκεί από το Κοινωνικό-Πολιτιστικό Κέντρο.
Η Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα έχει έγκαιρα και επανειλημμένα καταθέσει γραπτό αίτημα να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη διαχείριση και χρήση των αναψυκτηρίων αίτημα που με το γνωστό «δημοκρατικό ήθος» που χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή έχει μείνει στα αζήτητα.
Είμαστε λοιπόν ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των αναψυκτηρίων  για κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και νομικούς λόγους.
·   Κοινωνικούς γιατί στην εποχή που ζούμε ο Δήμος οφείλει να στηρίζει τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και να χρησιμοποιήσει τα αναψυκτήρια  του Δήμου για τη στέγασή τους (Δίκτυο Αλληλεγγύης, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.ά.) με την ενεργό συμμετοχή των δημοτών. Ειδικά στο χώρο της Λαμπηδόνας πρέπει να διατηρηθεί ο ανοιχτός, δημόσιος, κοινωνικός και πολιτιστικός χαρακτήρας της με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους του Βύρωνα Σήμερα δεν μπορούν τα πάντα να ξεκινάνε και να τελειώνουν με βάσει οικονομικά κριτήρια. Ο Δήμος δεν μπορεί να είναι ο τοποτηρητής και αντιγραφέας της Τρόικα και της κυβέρνησης στην πόλη. ‘Έχει άλλο προορισμό. Να αναπτύσσει και να στηρίζει κοινωνικές δράσεις ώστε η κοινωνία να μπορεί να σταθεί στα πόδια της.
·   Πολιτικούς, επειδή το ξεπούλημα των αναψυκτηρίων είναι ο μεγαλύτερος και δεινότερος κρίκος στην αλυσίδα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων ελεύθερων χώρων μετά την απαράδεκτη και μεγεθυνόμενη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε όλες τις πλατείες της πόλης μας. Πολύ δε περισσότερο όταν μέρος αυτών των κερδών πηγαίνει σε ανθρώπους που εξελέγησαν για να βοηθήσουν τον δήμο και όχι να καρπωθούν από αυτόν.
·   Οικονομικούς, γιατί το ανώτερο δυνατό προσδωκόμενο όφελος (9.500 ευρώ/μήνα) δεν αποφέρει ποσό σημαντικό στα υπερχρεωμένα ταμεία του δήμου, ειδικά αν υπολογιστούν τα ανεξόφλητα και τα μη βεβαιωμένα πρόστιμα των επιχειρήσεων του δήμου μας και εσχάτως η σπουδή στην εφαρμογή των επιταγών της τρόικας (πρόσληψη οικονομικού συμβούλου έναντι 72.000 ευρώ αγνοώντας την υπάρξη των οικονομολόγων του δήμου). Επίσης, όπως είναι ευκόλως εννοούμενο (π.χ. αποστροφή δημοτικού συμβούλου ότι η Λαμπηδόνα είναι το «φιλέτο» του Βύρωνα που πρέπει να γίνει σαν το Verde στου Παπάγου!) οι πιθανοί «επενδυτές» θα επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις και θα έχουν υψηλές τιμές
·   Νομικούς, επειδή ως γνωστόν τα αναψυκτήρια αυτά είναι παρανόμως ανεγερθέντα και μάλιστα (Ανάληψη και Λαμπηδόνα) εντός προστατευόμενης δασικής περιοχής. Συνεπώς δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν νομίμως προς ιδιωτική χρήση. Αδειοδοτήσεις του στυλ «Γιάννης κερνάει, Γιάννη πίνει» (η Τεχνική Υπηρεσία με υπογραφή του δημάρχου αδειοδοτεί τον δήμο του δημάρχου!) είναι εξαιρετικές μεν αλλά για το Θεατρικό Εργαστήρι του δήμου μας ως προτεινόμενη φαρσοκωμωδία.

Δεν συναινούμε λοιπόν σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δημοτικών ελεύθερων δημόσιων χώρων. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά μόνον ρητορική και θεωρητική εναντίωση. Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο να αποτραπεί αυτό το κατρακύλισμα στο βούρκο του ξεπουλήματος, της κοινωνικής αναλγησίας και των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων. Γιατί αν δεν μάθουμε να νικάμε στα «μικρά» δεν θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και τα «μεγάλα».

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ
ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: