Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Το τελευταίο αντίο στον Νίκο Δημητράτο, στη "φωνή του Μεγάλου μας Τσίρκου"

Την Παρασκευή 2712/2013 στο νεκροταφείο του Βύρωνα αποχαιρετίσαμε τον γείτονα, τραγουδιστή, φίλο και συναγωνιστή Νίκο Δημητράτο. 
Το τελευταίο αντίο έδωσαν πολύ φίλοι του Νίκου από τον καλλιτεχνικό χώρο.


Η "Στάση Βύρωνα" σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας πρόσφερε αντί στεφάνου, χρήματα στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου».

Ποιος ήταν ο Νίκος Δημητράτος:

Ο Νίκος Δημητράτος γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1942 στην Αθήνα. Με σπουδές στο θέατρο, τη μουσική και τη βυζαντινή μουσική πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1971 στο κλασσικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Το Παραμύθι χωρίς όνομα".

Ένα χρόνο αργότερα συμμετείχε στη θρυλική παράσταση-σύμβολο κατά της χούντας "Το Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου που ανέβασε ο θίασος Καρέζη-Καζάκου. 
Με τον  Σταύρο Ξαρχάκο συνεργάστηκε επίσης στους δίσκους "Νυν και αεί" και "Ρεμπέτικο" σε στίχους Νίκου Γκάτσου.Στο θέατρο συνεργάστηκε επίσης  με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, και με τον Μ. Βολανάκη, ενώ έπαιξε και έγραψε τη μουσική για την παράσταση του "Ματωμένου Γάμου" (Φ. Γκ. Λόρκα) στο θέατρο Στοά του Θανάση Παπαγεωργίου και της Λήδας Πρωτοψάλτη. Συνεργάστηκε επίσης με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και με το Παιδικό Στέκι" του Εθνικού Θεάτρου. 

Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες «Άντε γεια» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου όπου απέσπασε  το Κρατικό Βραβείο β' Αντρικού ρόλου το 1991, «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη,  «Κλειστή Στροφή» και «Η εποχή των δολοφόνων» του Νίκου Γραμματικού, «Ο Τοίχος» του Στ. Παυλίδη κ.α.
Στη δισκογραφία συμμετείχε μεταξύ άλλων στους δίσκους "Ο Καραγκιόζης και οι Βάτραχοι" των Ευγένιου Σπαθάρη - Δημήτρη Λέκκα - Γιώργου Παυριανού, "Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας" των Οδυσσέα Ελύτη - Δημήτρη Λάγιου, "Καπνισμένος ουρανός" των Βασίλη Δημητρίου - Βαγγέλη Γκούφα, "Χωρίς παρέα" του Θοδωρή Ξυδιά, "Έρωτας Αρχάγγελος" των Χρήστου Λεοντή - Δημήτρη Λέντζου, "Carte Postale" των Νότη Μαυρουδή - Ηλία Κατσούλη κ.ά. (Αυγή 26/12/2013)
Πηγή: Δημοτική Πρωτοβουλία "Στάση Βύρωνα" 
Ημερομηνία: 27/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: