Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Ελένη Βασιλοπούλου: Κεραίες – «Παρέες» - Πολιτικές «Μανιέρες» (αναδημοσίευση άρθρου)

 Μέχρι χτες πιστεύαμε ότι η γειτονιά μας είναι μια ήσυχη γειτονιά. Κοντά στο Σκοπευτήριο, προνομιακά για μια βόλτα με τα παιδιά μας ή τα σκυλιά μας ή και τα δύο μαζί (τελευταία βλέπω νέα ζευγάρια με παιδιά και σκυλιά μαζί και πολύ χαίρομαι που τα καταφέρνουν!). 

Η είδηση ότι υπάρχουν και λειτουργούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην οδό Φωκαίας, δημιούργησε έναν σχετικό πανικό, με αποτέλεσμα μέσα στο καλοκαίρι να συγκεντρωθούν εκατοντάδες υπογραφές και να κατατεθούν στο Δήμο Βύρωνα, ώστε να γίνει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Στη συνεδρίαση της 29 / 7 / 13 , ο κ. Χαρδαλιάς αρνήθηκε το αίτημα των κατοίκων να συζητηθεί το θέμα, λέγοντας ότι θα το προωθήσει στις υπηρεσίες του Δήμου και θα επανέλθουμε. 

Όπως και μία σειρά από άλλα αιτήματα τα τελευταία χρόνια, τίποτα δεν προωθήθηκε στις υπηρεσίες. Δεν υπήρξε δηλαδή από πλευράς Δημοτικής Αρχής μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν λειτουργού ή όχι στην οδό Φωκαίας κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Και ειδικότερα, αν έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες άδειες νόμιμης λειτουργίας από τις αρμόδιες αρχές, μεταξύ αυτών και από το Δήμο Βύρωνα. Αντιθέτως, το ζήτημα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καισαριανής και πάρθηκε σχετική απόφαση  κατά  της εγκατάστασης κεραιών στη γειτονιά. 

Στην αίτηση – αναφορά  που κατέθεσε η Δημ. Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα» στο Δημ. Συμβούλιο του Βύρωνα, στις 30 / 9/ 13, για την ολιγωρία της Δημ. Αρχής, παρουσία πολλών κατοίκων, που πολύ ευγενικά περίμεναν την παρέμβαση του Δημάρχου για το θέμα, η συμπεριφορά της  Δημ. Αρχής ήταν η ίδια. 
Με «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», και υπεκφυγές, πάλι δεν έγινε θέμα της συνεδρίασης, οι κάτοικοι έφυγαν με τη διαβεβαίωση ότι σε 10 ημέρες θα καλεστούν απ’ το Δήμαρχο και σήμερα, που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει γίνει το παραμικρό !!! (22/10/13). 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι κεραίες είναι πολύ κοντά στα συγκροτήματα των σχολείων της Ανάληψης στο Βύρωνα, αλλά και της Καισαριανής στην Ηρώς Κωνσταντοπούλου. 
Αλήθεια, ποιον ενδιαφέρει επί της ουσίας, η αγωνιά των κατοίκων; 

Παρακολουθώ από πολύ κοντά αυτή την ιστορία γιατί τυχαίνει να έχω «αγκαλιά» την εγκατάσταση , στα πενήντα μέτρα από το σπίτι μου. 
Με όποιον ειδικό έχω μιλήσει από την επιστημονική κοινότητα, μου λέει ότι το ζήτημα της νόμιμης λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και συνακόλουθα της τήρησης των νομίμων ορίων ακτινοβολίας είναι πολύ σημαντικό για την προστασίας της δημόσιας υγείας. 
Μάλιστα, από ειδικούς του χώρου πληροφορήθηκα ότι πρόσφατα «βελτιώθηκαν» οι σχετικοί νόμοι ( υπέρ των εταιρειών ) με τροπολογίες που ψηφίστηκαν πέρυσι με τη συμβολή του κ. Βορίδη ως υπουργού Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών. 
Του θέματος έχουν επιληφθεί ήδη εγκεκριμένοι νομικοί. Είμαστε όμως σε θέση να  πρέπει να καλύψουμε ως δημότες, έξοδα για νομική υποστήριξη, έξοδα για μετρήσεις ακτινοβολίας σε διάφορα σημεία, σε εποχές κρίσης και οικονομικής αδυναμίας του κόσμου να καλύψει βασικές του ανάγκες;  

Γιατί ο κ. Χαρδαλιάς, δεν αναλαμβάνει αυτό το κόστος ως Δήμαρχος, στο πλευρό των κατοίκων, όπου όπως λέει, συμμερίζεται την αγωνία τους; 
Τι θα έκανε αν η δική του οικογένεια ήταν «αγκαλιά» με κεραίες κινητής τηλεφωνίας;  
Θα άλλαζε σπίτι; 
Ή μήπως πρέπει εμείς να αλλάξουμε Δήμαρχο; 

Μήπως τελικά ισχύει αυτό που είναι αντιληπτό και από μικρά παιδιά, ότι όποιος «επιχορηγείται» δεν μπορεί και να αντιπαρατεθεί; 
Είναι γνωστό ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν επί σειρά ετών χορηγήσει δραστηριότητες Πολιτισμού – Αθλητισμού στο Δήμο Βύρωνα. 
Ακόμη, πρέπει να θυμηθούν όσοι ίσως ξέχασαν, ότι ο κ. Χαρδαλιάς ήθελε να αδειοδοτήσει κεραίες στα γήπεδα της Εργάνης, δίπλα απ’ τα σχολεία, σε επαφή με τα παιδιά που παίζουν κάθε μέρα στα γήπεδα και βέβαια, λόγω των πολλών και ποικίλων αντιδράσεων, « έκανε πίσω». 
Το δέλεαρ είναι μεγάλο, η τιμή ενοικίασης πολύ υψηλή, οι εταιρείες «τα δίνουν όλα» μιας και μιλάμε για κέρδη. Πείθουν ακόμα και τους ιδιώτες ότι αυτοί που «φιλοξενούν τις κεραίες» δεν έχουν κανένα πρόβλημα, γεγονός όμως που μένει να αποδειχτεί στην πράξη – κατά την ταπεινή μου μη επιστημονική φυσικά άποψη – και σε κάθε περίπτωση οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν και να είναι ενημερωμένοι για τους πιθανούς κινδύνους. 

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε, από την Διεθνή Υπηρεσία για τη Μελέτη του Καρκίνου, η καταγραφή θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Κατακυρώθηκε στη λίστα των καρκινογόνων η ατμοσφαιρική ρύπανση με 223.000 θανάτους το 2010. Είναι αναμφισβήτητη   η αναγκαιότητα να προστατευθεί η υγεία με άμεσα  μέτρα για το περιβάλλον, την ενέργεια, τις βιομηχανίες κ.λ.π.

Επειδή δεν βλέπω την υγεία μας να προστατεύεται από τις αγκαλιές του κ. Άδωνι με τον κ. Χαρδαλιά, ας συντονιστούμε τοπικά αλλά και διαδημοτικά, τόσο για τα ζητήματα παράνομων κεραιών, αλλά και για θέματα, όπως τη διατήρηση των μονάδων του ΕΟΠΠΥ και του Κέντρου Υγείας Βύρωνα. 

Η «Στάση Βύρωνα» παίρνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων. 


*Η Ελένη Βασιλοπούλου είναι μέλος της Δημοτικής Παράταξης "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ" και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου ΒύρωναΠηγή: Αυτοδιοικητική εφημερίδα "Ζω2"
Ημερομηνία: Οκτώβριος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: