Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Δημοτική Πρωτοβουλία "Στάση Βύρωνα": Εκτακτο Θέμα στο ΔΣ του ΟΠΑ 02/04/2013 - Σοβαρά προβλήματα στον κτήριο και στην λειτουργία του Παλιού ΔημαρχείουΣτις 02/4/2013 το τακτικό μέλος του ΔΣ ΟΠΑΔΒ Αλέξανδρος Θεοδόσης ο οποίος συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Πρωτοβουλίας "Στάση Βύρωνα" ζήτησε και συζητήθηκε ως έκτακτο θέμα τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κτήριο του Παλιού Δημαρχείου όπου στεγάζονται τα μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής, κοπτικής ραπτικής.
Τα μαθήματα αυτά τα παρακολουθούν περίπου 130 ενήλικες και 172 παιδιά και πληρώνουν περίπου στα 15€ τον μήνα. 
Κατά την συζήτηση του θέματος ο πρόεδρος του ΟΠΑ κ. Μηλά ως απάντηση στα ερωτήματα που αναφέρονται στην εισήγηση, ανέφερε ότι το θέμα είναι γνωστό και θα ζητηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να κάνει μια εκτίμηση της κατάστασης του κτηρίου (μάλλον δεν είχε ζητηθεί μέχρι πρόσφατα), επίσης ανάφερε ότι δεν ο οργανισμός δεν έχει αντίστοιχες καταγγελίες από τους εργαζόμενους ή από τους μαθητές των εργαστηρίων. Σχετικά με τις ερωτήσεις αν υπάρχει σχεδιασμός για την μετεγκατάσταση σε άλλο χώρο των εργαστηρίων αυτών και της συντήρησης - αποκατάστασης του κτηρίου μας ενημέρωσε ότι είναι ενήμερος για κάτι τέτοιο.  

Παρακάτω φωτογραφίες από τις αίθουσες που παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα υγρασίας και μούχλας καθώς και το κείμενο που συζητήθηκε στο ΔΣ του οργανισμού.


Από την αίθουσα του "παλιού" γραφείου Δημάρχου όπου γίνονται τα μαθήματα κοπτικής ραπτικής

 Από την αίθουσα που γίνεται μάθημα μουσικής
και βρίσκεται δίπλα από την αίθουσα μαθημάτων κοπτικής ραπτικής


Προς

1. Τον πρόεδρο του ΔΣ ΟΠΑΔΒ κ. Μηλά

2. Τα μέλη του ΔΣ

Κοιν.:     1. Τον δήμαρχο κ. Ν. Χαρδαλιά 
            2. Την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πηνελόπη Δάφνη 
    3. Τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ζούμπο 
               4. Τον Αντιδήμαρχο Πόλης και Εξυπηρέτησης Πολιτών κ. Δημήτρη
Ταραζώνα  
Κοιν:  Δημοτικό Συμβούλιο 
Θέμα: Σοβαρά προβλήματα στον κτήριο και στην λειτουργία του Παλιού Δημαρχείου 

Μετά από παράπονα - καταγγελίες δημοτών που μετέχουν στα μαθήματα του ΟΠΑΔΒ και εργαζομένων, το μέλος της παράταξης μας το οποίο είναι και μέλος του ΔΣ του ΟΠΑ και η δημοτικός σύμβουλος της «Στάσης Βύρωνα» κ. Ελένη Βασιλοπούλου επισκέφτηκαν τον χώρο του παλιού δημαρχείου.

Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν  πολλά και σοβαρά προβλήματα στο κτίριο  όπου σήμερα στεγάζονται τα μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής και κοπτικής ραπτικής τα οποία δημιουργούν  προβλήματα στη λειτουργία τους, στην υγεία και  την ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών που μετέχουν στα μαθήματα αυτά. 

Το κτήριο αυτό όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελεί ένα από τα μοναδικά ιστορικά μνημεία της περιοχής μας στο οποίο δεν έχει δοθεί η  πρέπουσα προσοχή  από την Δημοτική όπως όφειλε.

Τα προβλήματα που διαπιστώσαμε παρατίθενται παρακάτω: 

α) Η οροφή παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στεγανοποίησης τα οποία διαπιστώθηκαν ειδικά φέτος με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτά τα προβλήματα δημιουργούν μείζον πρόβλημα για την στατικότητα του κτηρίου.  

β) Μετά την παραχώρηση του κτηρίου του παλιού δημαρχείου από τον Δήμο  και την μεταφορά των εργαστηρίων από την Ιθώμης έγιναν κάποιες εργασίες συντήρησης του ισόγειου (σοβαντίσματα, βαψίματα) οι οποίες όπως διαπιστώσαμε, δεν ήταν αρκετές με αποτέλεσμα στην παλιά αίθουσα του «γραφείου δημάρχου» και στην διπλανή αίθουσα υπάρχουν εμφανή σημάδια υγρασίας και έντονης μυρωδιάς μούχλας, καθιστώντας την παρακολούθηση μαθημάτων σε αυτές  τις αίθουσες ανθυγιεινή   

γ) Οι αίθουσες των μαθημάτων τον χειμώνα θερμαίνονταν πλημμελώς με σόμπες αλογόνου διότι ο οργανισμός δεν είχε την δυνατότητα να προμηθευθεί πετρέλαιο πρόβλημα που δεν υπήρχε πέρυσι.

 δ) Ο πάνω όροφος του κτηρίου που είχε παραχωρηθεί στον Αθλητικό Οργανισμό είναι κλειστός και τα κλιματιστικά που υπάρχουν στις πάνω αίθουσες βρίσκονται σε αχρηστία ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την θέρμανση των αιθουσών που γίνονται τα μαθήματα.

Από τα παραπάνω θα θέλαμε να ρωτήσουμε τα κάτωθι: 

α) Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από την προηγούμενη πρόεδρο και διοίκηση του οργανισμού προς την Τεχνική Υπηρεσία και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για να ζητηθεί η επιδιόρθωση και η συντήρηση του κτηρίου και αν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση τους; 

β) Η δημοτική αρχή στις αρχές του χρόνου εξήγγειλε ομάδες εργασίας «σκληρής δουλείας» μία έκτων οποίων έχει αρμοδιότητα την παρακολούθηση των τεχνικών έργων και συμμετέχουν σε αυτή μερικά από τα μέλη του ΔΣ του ΟΠΑ. Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι από τις εξαγγελίες που έγιναν από την ομάδα αυτή, δεν έχει συμπεριληφθεί ως σημαντικό έργο η συντήρηση και η αποκατάσταση ενός τόσου σημαντικού ιστορικού μνημείου όπως του κτηρίου του παλιού δημαρχείου. Προτίθεται η δημοτική αρχή να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση αυτού του μνημείου; 

δ) Από τα παραπάνω προβλήματα που διαπιστώσαμε κρίνουμε ότι το συγκεκριμένο κτήριο δεν είναι ικανό  και ασφαλές να στεγάζει τα μαθήματα του οργανισμού. Με δεδομένο ότι θεωρούμε ότι η στέγαση των μαθημάτων αυτών είναι προσωρινή λύση, θα θέλαμε να ενημερωθεί το ΔΣ του ΟΠΑ αν υπάρχει κάποιο σχέδιο – μελέτη για την μετεγκατάσταση των μαθημάτων αυτών σε άλλο χώρο σύγχρονο και ασφαλές αντίστοιχο ως προς το αντίτιμο που πληρώνουν οι δημότες για την συμμετοχή τους στα μαθήματα αυτά. 

ε) Ποιος ο λόγος που ο οργανισμός δεν μπορούσε να προμηθευθεί πετρέλαιο προκειμένου να θερμανθούν οι αίθουσες;  

στ) Γιατί μέχρι τώρα και για ποιον λόγο δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και εργασίες προκειμένου να μεταφερθούν οι κλιματιστικές μονάδες που βρίσκονται στον επάνω όροφο του κτηρίου έτσι ώστε οι μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα να ζεσταίνονται επαρκώς; 

ζ) Ποιος είναι υπεύθυνος από τον οργανισμό για το συγκεκριμένο κτήριο και αν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενημερωθεί η δημοτική αρχή και αρμόδιες υπηρεσίες για τα παραπάνω προβλήματα έτσι ώστε να ενταχθεί  η συντήρηση και η αποκατάσταση του κτηρίου σε αντίστοιχα προγράμματα αντάξια της ιστορικής αξίας που έχει το κτήριο αυτό στην κοινωνία του δήμου μας η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε προέρχεται από Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Επειδή θεωρούμε ως παράταξη ότι όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά και επείγοντα, αφού οι δημότες πληρώνουν για την παροχή των υπηρεσιών αυτών και οφείλουν να έχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες, θα θέλαμε να γίνει έκτακτο θέμα στο ΔΣ του ΟΠΑ προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη του ΔΣ  και να συζητηθούν οι ενέργειες που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν από τον οργανισμό για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ»

Άκης Κατωπόδης, δημοτικός σύμβουλος

Ελένη Βασιλοπούλου, δημοτικός σύμβουλος

Αλέξανδρος Θεοδόσης, τακτικό μέλος του ΔΣ ΟΠΑΔΒ

Νίκος Μακρής, αναπληρωματικό μέλος ΔΣ ΟΠΑΔΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια: