Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012

OI EΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ!

Πρόσφατα, η δημοτική αρχή προχώρησε, μέσω της Επιτροπής Οικονομικών, σε προκήρυξη για την ιδιωτικοποίηση των πρώην δημοτικών αναψυκτηρίων της Λαμπηδόνας (άλσος Αγίας Τριάδας), της Ανάληψης και της παιδικής χαράς στην αφετηρία του τρόλεϊ 11. Υπενθυμίζουμε πως οι παραπάνω χώροι έκλεισαν πριν από 1,5 περίπου χρόνο και έκτοτε έχουν αφεθεί να ρημάζουν, με την φωτεινή εξαίρεση της Λαμπηδόνας όπου στεγάζει τις πολύμορφες δράσεις του το Κοινωνικο-Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα.

Η Δημοτική μας Πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή είχε υποστηρίξει την επανενεργοποίηση των χώρων αυτών υπό δημοτικό έλεγχο ή τη στέγαση σε αυτούς ποικίλων δραστηριοτήτων οργανωμένων από τους ίδιους τους συνδημότες και τις συνδημότισσές μας στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και ενάντια σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό διοργανώσαμε την 1η Απρίλη εκδήλωση στην Ανάληψη για τη δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, με συμβολική δενδροφύτευση και εργαστήρι κατασκευής πασχαλινής λαμπάδας.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό στηρίζουμε τις δράσεις του Κοινωνικού-Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα που τους τελευταίους 9 μήνες έχει δώσει νέα πνοή στο πρώην αναψυκτήριο της Λαμπηδόνας, με δεκάδες αλληλέγγυες δράσεις: συναυλίες, συζητήσεις, μαθήματα, δημιουργική απασχόληση παιδιών, δράσεις αλληλεγγύης προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, θεατρικές παραστάσεις, κοινωνικό καφενείο, συλλογικές κουζίνες, πάρτι, δημιουργική γραφή κ.ά.

Στη Λαμπηδόνα, επίσης, έχουν διοργανωθεί πλήθος εκδηλώσεων από φορείς και συλλογικότητες της πόλης μας (εκδηλώσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, συνελεύσεις και εκδηλώσεις φορέων κ.τ.λ).

Δυστυχώς όμως για την πόλη μας, αντί η δημοτική αρχή να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες, αντιδρά αρνητικά, με βασική αιτιολογία πως έχει άμεση ανάγκη για οικονομική ενίσχυση. Το υπαρκτό και σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα όμως δεν λύνεται με αμφιβόλου νομιμότητας και κοινωνικά άδικες ιδιωτικοποιήσεις. Λύνεται με διεκδίκηση των οφειλουμένων από το κεντρικό κράτος και τις επιχειρήσεις του δήμου μας, με την συνετή και όχι σπάταλη διαχείριση, με την νέα ιεράρχηση των αναγκών.

Από τη δική μας πλευρά, δεν συναινούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των δημόσιων χώρων του Βύρωνα. Καλούμε τον Δήμο Βύρωνα να στηρίξει τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και να χρησιμοποιήσει τα αναψυκτήρια του Δήμου για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.ά.) με την ενεργό συμμετοχή των δημοτών.

Στο χώρο της Λαμπηδόνας πρέπει να διατηρηθεί ο ανοιχτός, δημόσιος, κοινωνικός και πολιτιστικός χαρακτήρας της με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους του Βύρωνα.

· ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

· ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ-ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: