Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 18/7/2012 στη Λαμπηδόνα η συζήτηση-εκδήλωση της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Στάση Βύρωνα για τα προβλήματα και την κατάσταση των παιδικών σταθμών στο Δήμο. Η εκδήλωση ήταν κορυφαία στιγμή μιας συνολικής προσπάθειας και δραστηριότητας των μελών και φίλων της Στάσης που το προηγούμενο διάστημα επισκέφτηκαν όλους τους παιδικούς σταθμούς συνομίλησαν με εργαζόμενους και γονείς, περιόδευσαν σε παιδικές χαρές και πλατείες προκειμένου να ακούσουν και ενημερώσουν για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βρεφικοί και νηπιακοί σταθμοί της πόλης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης μας Άκης Κατωπόδης και Ελένη Βασιλοπούλου, ο τ. Δήμαρχος Καισαριανής και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Σπύρος Τζόκας, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Δημήτρης Σάρολας, ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα, η Άρτεμις Κλιάφα μέλος του Δ.Σ .του Νομικού Προσώπου των παιδικών σταθμών από την Αριστερή Παρέμβαση, ο Δημήτρης Κόκκαλης γραμματέας της Στάσης Βύρωνα που συντόνισε και την εκδήλωση, εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς, γονείς και πολλοί ακόμη συμπολίτες μας.

Στη βασική ομιλία του ο επικεφαλής της παράταξης Άκης Κατωπόδης, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην ιδιωτικοποιηθεί η Λαμπηδόνα και τα άλλα αναψυκτήρια, αναφέρθηκε στα επίκαιρα προβλήματα των παιδικών σταθμών .

Το μέγιστο πρόβλημα τονίστηκε είναι ότι κάθε χρόνο μένουν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς πάνω από 200 παιδιά, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη υποδομών και προσωπικού. Ειδικότερα φέτος λόγω και της οικονομικής κρίσης είναι αυξημένες οι αιτήσεις από οικογένειες που στρέφονται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μιας και δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν για τους ιδιωτικούς, Ειδικότερα σε σχέση με τα κτίρια, τονίσθηκε η σημαντική ευθύνη της σημερινής Δημοτικής Αρχής μιας και τα τελευταία 10 χρόνια που διοικεί το Δήμο έχει κατασκευάσει ένα μόνο κτίριο. Ενώ το κτίριο που προορίζεται για παιδικός σταθμός στον Καρέα και απαιτούσε εργασίες επισκευής του δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα γιατί χρειάζονται 30.000 ευρώ για να ολοκληρωθούν οι εργασίες του ενώ τα ενοίκια πληρώνονται κανονικά.. Για να μην θεωρηθεί ότι είναι φυσικές οι δυσλειτουργίες στους παιδικούς σταθμούς λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του Δήμου τονίστηκε ότι δυστυχώς είναι διαφορετικές οι προτεραιότητες που θέτει ο Δήμαρχος αφού την ίδια στιγμή που χρωστάει σε προμηθευτές επιλέγει να δώσει με απευθείας ανάθεση 22.000 ευρώ σε λογιστικό γραφείο για να παρακολουθεί το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, ενώ η παρακολούθηση αυτή μπορούσε να ανατεθεί σε υπάλληλο του Δήμου, με μια στοιχειώδη εκπαίδευση.

Σε ότι αφορά την έλλειψη προσωπικού, αναφέρθηκε η ανάγκη για διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού, καθώς και η πρόσληψη 16 συμβασιούχων με 11 μήνες συμβάσεις για φέτος, ειδικά μετά την πρόσφατη κυβερνητική δέσμευση για 4700 συμβασιούχους απορρίπτοντας την πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις με 2μηνη διάρκεια, που είναι απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό. Είναι φανερό ότι ο συγκεκριμένος αριθμός συμβασιούχων μπορεί να καλύψει μόνο τις βασικές τρέχουσες ανάγκες και φυσικά δεν δημιουργούν προϋποθέσεις για στελέχωση και νέων δομών.

Γίναμε δέκτες καταγγελιών από γονείς για ρουσφετολογική αξιοποίηση των περιορισμένων θέσεων που διαθέτουν οι δημοτικοί σταθμοί, που σε συνδυασμό με τις αδιαφανείς διαδικασίες και την έλλειψη ενός αξιοκρατικού συστήματος επιλογής δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το αν κυριαρχούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ή χρησιμοποιούνται οι παιδικοί σταθμοί για εξυπηρετήσεις και πελατειακές σχέσεις του Δημάρχου. Τονίσθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να οργανωθούν οι γονείς σε επιτροπή ή σύλλογο γονέων ώστε να διεκδικούν τα αιτήματα τους.

Από τον κ. Τζόκα τ. Δήμαρχο Καισαριανής τονίστηκε ότι η ασφυκτική κατάσταση που έχουν φέρει στην κοινωνική πολιτική τα μνημόνια και φυσικά δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και την τοπική αυτοδιοίκηση μας οδήγησε να εγκαταλείψουμε την συζήτηση για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους παιδικούς σταθμούς αλλά για την προσπάθεια διαχείρισης των βασικών ποσοτικών αναγκών.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα δεσμεύτηκε:

  • να καταθέσει υπόμνημα με τα συμπεράσματα της συνάντησης στον Δήμαρχο και στον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου των παιδικών σταθμών
  • να διεκδικήσει τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για την επιλογή των δικαιούχων οικογενειών με συμμετοχή και του Σωματείου των εργαζομένων καθώς και την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα του Δήμου
  • να διεκδικήσει την πλήρη κάλυψη των θέσεων σε προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία όλων των σταθμών
  • να δώσει όποια βοήθεια ζητηθεί ώστε να δημιουργηθεί επιτροπή γονέων έτσι ώστε να έχουν εκπροσώπηση, γνώμη και συνεισφορά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
  • να απαιτήσει την ακύρωση της σύμβασης των 22.000€ με την λογιστική εταιρεία για τα θέματα διαχείρισης του προγράμματος της εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και τα χρήματα να δοθούν για άλλες σημαντικότερες ανάγκες των σταθμών
  • να πιέσει για την άμεση ολοκλήρωση και λειτουργία του παιδικού σταθμού στον Καρέα.
  • να αγωνιστεί για δημόσια δωρεάν ποιοτική λειτουργία των παιδικών σταθμών για όλα τα παιδιά

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη Βενετία Χατζηνικολάου για την ευγενική συνεισφορά της στη λειτουργία των καλλιτεχνικών κατασκευών των παιδιών και την παραχώρηση των παιδικών ταινιών που προβλήθηκαν μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: