Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΟΤΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ;


Αντιπροσωπεία της ¨Δημοτικής Πρωτοβουλίας ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ¨, με τους δημοτικούς συμβούλους Άκη Κατωπόδη και Ελένη Βασιλοπούλου καθώς και τον υπεύθυνο της παράταξης για την Δημ.Επιχείρηση Βασίλη Πάγκαλο συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Δημ.Επιχείρησης κ.κ.Τρυφιάτη και Τριανταφύλλου κατόπιν δικού μας αιτήματος. Κατά την συνάντηση, ενημερωθήκαμε για τις προσπάθειες της νέας επιχείρησης,θέσαμε ερωτήματα και διατυπώσαμε τις θέσεις μας για πολλά από τα ζητήματα που απασχολούν την επιχείρηση.

Το πρώτο που ζητήσαμε ήταν η πλήρης διαφάνεια των αποφάσεων και των δράσεων της επιχείρησης, με την ανάρτηση τους στο διαδίκτυο όπως επιβάλλεται και από το νόμο. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει και πήραμε την υπόσχεση ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

Το δεύτερο που συζητήσαμε ήταν τα οικονομικά της επιχείρησης . Όπως διευκρινίσθηκε η νέα επιχείρηση που δημιουργήθηκε είναι καθαρή και δεν κουβαλάει βάρη. Εντυπωσιασθήκαμε όμως από το γεγονός ότι τα χρέη της παλιάς επιχείρησης που ανέρχονται στο εξωφρενικό ποσό των 14,9 εκ ευρώ, κεφαλαιοποιήθηκαν και τα ανέλαβε ο Δήμος. Δηλαδή μετά την πρώτη χρεωκοπία της επιχείρησης επί δημαρχίας Ρογκάκου, που ο Δήμος πληρώνει ακόμη κάθε μήνα στο ΙΚΑ 30.000 ευρώ καθώς και δάνειο για την επιχείρηση, ακολούθησε και δεύτερη χρεωκοπία επί δημαρχίας Χαρδαλιά. Έτσι χωρίς να φτάνουν τα ήδη υπάρχοντα χρέη σε δάνεια και προμηθευτές που έφεραν το Δήμο ένα βήμα πριν την κατάρρευση, θα φορτωθεί ξανά ο Δήμος και άλλα χρέη ,για τα οποία ο κ.Χαρδαλιάς πρέπει να μας εξηγήσει πως δημιουργήθηκαν και ποιός φέρνει την ευθύνη για αυτά. Πρότασή μας είναι να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι ισολογισμοί των προηγούμενων ετών της επιχείρησης, με πλήρη διαφάνεια.

Αναφερθήκαμε στις πάμπολες καταγγελίες που γίνονται από συνδημότες μας για το χώρο του Νεκροταφείου και της επιχείρησης, για τα μάρμαρα, τα λουλούδια, την αφή κανδηλιών και τους εργολάβους ,γεγονότα που δημιουργούν διαφυγόντα κέρδη για την επιχείρηση.

Διαφωνήσαμε για την απόφαση του Δ.Σ. να τοποθετήσει κάμερες παρακολούθησης στους διάφορους χώρους της επιχείρησης. Οι όποιες παραβατικές συμπεριφορές μπορούν να ελεγχτούν με άλλους τρόπους. Δεν είναι σωστό τα όποια προβλήματα να φορτώνονται στους εργαζόμενους και να μένουν στο απυρόβλητο οι διάφοροι επιτήδειοι που λυμαίνονται το χώρο.

Προτείναμε να λυθούν σύντομα τα όποια προβλήματα του χώρου στάθμευσης του Νεκροταφείου και να λειτουργήσει σύντομα καθώς μετά την αποχώρηση του ιδιώτη όλες οι θέσεις είναι ελεύθερες. Να μπει ένα χαμηλό τίμημα ώστε να εξυπηρετήσει όσους επισκέπτονται το χώρο, μετά και την απαγόρευση στάθμευσης που επιβλήθηκε στον απέναντι δασικό χώρο, που έγινε χώρος πράσινου μετά από δική μας πρόταση.

Μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται και με τις ερμαφρόδιτες σχέσεις μεταξύ Δήμου και επιχείρησης. Αυτά αφορούν και τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην επιχείρηση αλλά ανήκουν και πληρώνονται από το Δήμο, αλλά και τα έσοδα της επιχείρησης που χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετήσουν ταμειακά, προμηθευτικές ανάγκες του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση πάντως χρειάζεται να προσληφθούν εργαζόμενοι στο μαρμαρογλυφείο και στην αφή κανδηλιών.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορεί η επιχείρηση μειώνοντας τα κόστη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μπορεί ταυτόχρονα να βελτιώσει και το επίπεδο εξυπηρέτησης των δημοτών. Εμείς πιστεύουμε ότι η σημερινή διοίκηση Χαρδαλιά δεν μπορεί να το κάνει, όπως έδειξε και η μέχρι τώρα πολιτική της, γιατί από τα στοιχεία που συλλέγουμε, στο χώρο αυτό υπάρχει ένα όργιο αδιαφάνειας και ρεμούλας.

Από τη δική μας πλευρά θα είμαστε όσο μπορούμε κοντά στην επιχείρηση, ελέγχοντας την διοίκηση, αποκαλύπτοντας τα κακώς κείμενα και προτείνοντας λύσεις. Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για το Δήμο, σε συνδυασμό πάντα με τις άρτιες και φθηνές υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει στους δημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: