Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ¨ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ¨ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


Στις 12/11/11 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα με μοναδικό θέμα συζήτησης το πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης ¨Αγκαλιάζω¨. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε επιχειρηθεί ανεπιτυχώς δημόσια διαβούλευση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, πολιτών και φορέων, που ένας από τους λόγους ήταν και ο τρόπος που σκέφτεται να το υλοποιήσει. Η διαβούλευση συνεχίζεται προκειμένου να καταληχθούν συγκεκριμένες δράσεις που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το τέλος Μαρτίου. Για τις συγκεκριμένες δράσεις-που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Δήμου-η Δημοτική Πρωτοβουλία ¨ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ¨, από την προεκλογική περίοδο ακόμα, με σύνθημα ¨ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ¨, διατύπωσε μία σειρά δράσεων αλληλεγγύης πολλές από τις οποίες χαιρόμαστε που είναι σήμερα και προτάσεις της Δημοτικής Αρχής.

Στο μεταξύ η τεράστια οικονομική κρίση που ζούμε έχει οδηγήσει στην ανατροπή όλων όσων μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα: τραγική μείωση μισθών και συντάξεων, ανεργία, κατεδάφιση κάθε κοινωνικής κατάκτησης, η καταστροφή κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους. Αυτή η οικονομική κρίση μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε κοινωνική και ανθρωπιστική.
Με βάση αυτά καταθέτουμε προτάσεις και προβληματισμούς ώστε η συγκεκριμένη προσπάθεια να έχει αποτελέσματα:

α) Πρέπει να είναι ειλικρινής χωρίς προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και καπελώματος των προσπαθειών που γίνονται από συλλογικότητες, πρωτοβουλίες και μαζικούς φορείς. Η Δημοτική Αρχή χρειάζεται να ενισχύσει, να παροτρύνει και να αγκαλιάσει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών. Η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, για να έχει επιτυχία, πρέπει να απλώσει μέσα στην κοινωνία και να μην έχει την επιδίωξη της «προβολής» κάποιου έργου από την Δημοτική Αρχή.

β) Χρειάζεται να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, όλες οι δομές κοινωνικής πολιτικής του Δήμου (βοήθεια στο σπίτι-παιδικοί σταθμοί-ΚΑΠΗ κλπ), με ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των υπαλλήλων του Δήμου που ασχολούνται με την κοινωνική πολιτική (κοινωνικούς λειτουργούς κλπ), αναβαθμίζοντας έτσι και το ρόλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, σε συνεργασία με την Κοινωνική Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου και το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο.

γ) Με βάση ότι υπάρχει αυτό το αξιόλογο δυναμικό, διαφωνούμε ο φορέας που θα αναλάβει αυτές τις πρωτοβουλίες να είναι μία ΜΚΟ, για τις οποίες υπάρχει και μεγάλη καχυποψία. Οι υπάρχουσες ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις που εργάζονται στο Δήμο, χωρίς την εποπτεία του Γραφείου Δημάρχου, αξιοποιώντας και εθελοντές μπορούν να τα καταφέρουν θαυμάσια, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και να τους δοθούν και τα απαραίτητα μέσα, χρησιμοποιώντας κονδύλια από τον προϋπολογισμό του Δήμου, όπως έχουν κάνει μια σειρά άλλοι Δήμοι.

δ)
Οι δικαιούχοι ενός τέτοιου προγράμματος δυστυχώς μέσα στην κρίση δεν μπορεί να είναι κάτι στατικό μιας και η κρίση προχωράει και οι σημερινές ομάδες πολιτών που αντέχουν, πολύ σύντομα θα είναι και αυτές ευπαθείς. Άλλωστε, κανείς αν δεν το έχει απόλυτη ανάγκη, δεν θα προσπαθήσει να επωφεληθεί ενός τέτοιου προγράμματος. Στην πορεία και λαμβάνοντας αρχικά υπόψη τους πολίτες που έχουν ήδη κάρτες, θα βρεθεί τρόπος να ενταχθούν και άλλοι σε αυτό το πρόγραμμα.

ε)
Οι προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την Δημοτική Αρχή είναι πολύ γενικές. Το βασικό κατά τη γνώμη μας είναι το πρόγραμμα να επικεντρωθεί σε 2-3 συγκεκριμένες προτάσεις να ξεκινήσει το δίκτυο και να προχωράει βήμα- βήμα. Οι όποιες κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι:
• Το κοινωνικό εστιατόριο να στεγασθεί στα Άστρα και να αξιοποιηθεί η κουζίνα του. Να τρώει όποιος έχει ανάγκη χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάθε μέρα και όχι μόνο μία φορά την βδομάδα που μπορεί να θεωρηθεί και κοροϊδία. Για τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες να ζητηθεί από τους επαγγελματίες και τα σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς να βοηθήσουν, ενώ για το μαγείρεμα και το σερβίρισμα να ζητηθεί η βοήθεια των μαζικών φορέων του Βύρωνα και εθελοντών.
• Το κοινωνικό φαρμακείο μπορεί και αυτό να στεγασθεί στα Άστρα αν και τα φάρμακα που προτείνεται να προσφέρονται είναι απλά και φτηνά, σε σημείο που μπορεί ο καθένας να τα προμηθευτεί. Νομίζουμε ότι η προσπάθεια πρέπει να δικτυωθεί με τα φαρμακεία και με τους γιατρούς του Βύρωνα, με το Κέντρο Υγείας και το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής. Ακόμη επειδή αναπτύσσονται τέτοιες πρωτοβουλίες σε άλλα μέρη της χώρας (Κρήτη, Θεσσαλονίκη κλπ) μπορούμε ως Δήμος να ανταλλάξουμε εμπειρίες για το πως έχουν οργανωθεί και πως λειτουργούν εκεί, το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό Ιατρείο.
• Χρειάζεται να αξιοποιηθεί ο μεγάλος αριθμός ανέργων μέσω του ΟΑΕΔ ώστε οι άνεργοι που το επιθυμούν να ενταχθούν σε διαδικασία ανταλλακτικής προσφοράς υπηρεσιών που θα προσφέρουν ο ένας στον άλλο καταγράφοντας ώρες κοινωνικής εργασίας. Οργανώνοντας καλά ένα τέτοιο δίκτυο μπορεί να εντάσσει τους ανέργους σε κοινωνικές διαδικασίες που μπορούν να κρατήσουν τους ανθρώπους παραγωγικούς και ζωντανούς.
• Ο Δήμος να αναβαθμίσει και να απλοποιήσει τις διαδικασίες που αφορούν την φιλοξενία ατόμων στον κοινωνικό ξενώνα στον Καρέα. Είναι προφανές ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των αστέγων που ξεφεύγει από την κατηγορία ψυχικά ασθενών και αγκαλιάζει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Ήδη στους ανοιχτούς χώρους του Δήμου υπάρχουν άστεγοι συμπολίτες μας που θα μπορούσαν με κάποιες απλές διαδικασίες να φιλοξενηθούν στον ξενώνα.

Η «Στάση» Βύρωνα θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει να ενισχυθούν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε επίπεδο Δήμου αλλά κυρίως βοηθώντας συλλογικότητες, φορείς και πολίτες στο πλαίσιο της δικής τους αυτοοργάνωσης.

ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ
19/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: