Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Κ. ΚΑΜΙΝΗ


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15/10/2011

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Κ. ΚΑΜΙΝΗ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ζούμε μέρες γενικευμένης εξέγερσης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, το ψωμί τους, τη ζωή τους. Όσοι εργάζονται παίρνουν μισθούς πείνας που γίνονται ψίχουλα από τις φοροεπιδρομές και τα χαράτσια. Οι κοινωνικές υποδομές καταρρέουν και η χώρα εκποιείται. Εν μέσω αυτής της θύελλας, οι τράπεζες, το μεγάλο κεφάλαιο, οι πλούσιοι εξακολουθούν να υφαρπάζουν ότι συγκεντρώνει το κράτος ληστεύοντας τους πολλούς.

Η κοινωνία αντιδρά μαζικά. Σε κάθε χώρο, σε κάθε γειτονιά, ο κόσμος είναι στους δρόμους. Τα περισσότερα υπουργεία και δημόσια κτήρια είναι κατειλημμένα με μαύρες σημαίες και πολλές υπηρεσίες υπολειτουργούν. Πρόκειται για ένα ηχηρό και πάνδημο όχι στην πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ.

Οι υποσχέσεις από τη δημοτική αρχή στους εργαζόμενους στο δήμο Αθηναίων περί διάσωσης των θέσεων εργασίας, που δόθηκαν μετά από πολλούς αγώνες, εξανεμίστηκαν. Ο δήμαρχος κ. Καμίνης πέρασε από τη θέση του συνηγόρου του πολίτη σε ρόλο εισαγγελέα. Οδηγεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ στα δικαστήρια για να σταματήσει κάθε κινητοποίηση, ακόμα και τη 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο επικαλείται την αυτονομία της αυτοδιοίκησης και συνηγορεί στο δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων, προκρίνοντας πάντως τη δημόσια υγεία. Αλλά η σύμπραξη με τη κυβέρνηση και τους κ.κ. Κουκουλόπουλο και Καστανίδη, οι οποίοι αναθέτουν στο δήμαρχο της Αθήνας τη βρώμικη δουλειά της καταστολής, αποδεικνύει ότι κάθε αυτονομία της αυτοδιοίκησης έχει καταλυθεί και το αρμόδιο υπουργείο εξευτελίζει όχι μόνο τον αυτοδιοικητικό θεσμό αλλά και τα πρόσωπα, που ευθύνονται εφόσον δεν αντιδρούν, αντίθετα υπερθεματίζουν. Άλλωστε, οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται παρηγορητικούς λόγους αλλά έμπρακτη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής στον αγώνα τους. Οι ιδιώτες, με γνωστό ονοματεπώνυμο, καραδοκούν για να υφαρπάσουν από τους δήμους την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Η απειλή για κατάργηση των οργανικών θέσεων στον τομέα της καθαριότητας αυτή την προοπτική υπογραμμίζει. Όποια δημοτική αρχή διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση οφείλει να μην υπονομεύει τους εργαζόμενους, διαφορετικά η διαφωνία είναι προσχηματική. Αλλά και το ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία δεν είναι ειλικρινές, όταν η δημοτική πλειοψηφία παρακολουθεί απαθής να καταρρέουν καθημερινά οι υπηρεσίες υγείας και χιλιάδες παιδιά να υποφέρουν από ασιτία. Πιστεύει ο κ. δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία ότι οι εργαζόμενοι, που οδηγούνται σαν σκουπίδια στη χωματερή της ανεργίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τελικής εργασιακής πτώσεως;

Εμείς δεν θα υποδείξουμε στους εργαζόμενους πως θα διεξάγουν τον αγώνα τους. Σε κάθε απόφαση που θα πάρουν θα είμαστε στο πλευρό τους. Ζητάμε να αποσυρθεί η προσφυγή του κ. δημάρχου κατά της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ονομαστική ψηφοφορία με αυτό το ερώτημα.

Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση θα συνεχιστεί όπως και η μαζική κοινωνική εξέγερση για να φύγει η κυβέρνηση και να ανατραπεί η σημερινή πολιτική.

Ελένη Πορτάλιου

Στη σχετική ψηφοφορία σύσσωμη η αντιπολίτευση και 2 μέλη της πλειοψηφίας (Αναγνωστόπουλος, Αγγελίδου - από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ) ψήφισαν υπέρ του να αποσυρθεί η προσφυγή. 2 μέλη της πλειοψηφίας (Λαμπρακάκης – ΠΑΣΟΚ, Βαρελάς – ΔΗΑΡ) ψήφισαν λευκό. Ορισμένοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία.

Σήμερα Δευτέρα η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης παραβρέθηκε στα δικαστήρια, όπου το αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για εξαίρεση της προέδρου δεν εκδικάστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: