Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Η Στάση Βύρωνα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - 5 Ιουνίου
Στις 15 Δεκεμβρίου 1972, η Γενική Συνέλευση του OΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

40 χρόνια μετά κι ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος συνδιασκέψεων για το μέλλον του πλανήτη, οι περισσότερες από τις οποίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο ή σε πλήρη αποτυχία, δεν έχει αναληφθεί ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων προστασίας του περιβάλλοντος και του ανθρώπου.

Το αίτημα για αειφορική ανάπτυξη μετατράπηκε σταδιακά σε αίτημα για βιώσιμη ανάπτυξη που για την ώρα μένει κι αυτό κενό γράμμα καθώς η ανάπτυξη σε βάρος τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και του ανθρώπου, σε αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα κράτη, καλά κρατεί.

Το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης προκειμένου να επιβιώσει, εξαντλεί φυσικούς πόρους, παράγει απόβλητα, δηλητηριάζει το νερό και τα τρόφιμα, μολύνει και καταστρέφει φυσικά οικοσυστήματα και βέβαια εκμεταλλεύεται τον ίδιο τον άνθρωπο με αυτοσκοπό το κέρδος και τη συσσώρευση πλούτου. Η καπιταλιστική κρίση εξελίσσεται ραγδαία σε περιβαλλοντική, κοινωνική, ανθρωπιστική και βέβαια πολιτική κρίση.

Είναι σαφές ότι το παρόν οικονομικό μοντέλο έχει αποτύχει όχι μόνο να φέρει την ευημερία των λαών αλλά και να διασφαλίσει την ίδια τη βιωσιμότητα της ανθρωπότητας.

Στην Ελλάδα της οικονομικής ανασυγκρότησης των δεκαετιών του ’50 και του 60΄, του εκσυγχρονισμού και των Ολυμπιακών αγώνων των δεκαετιών του ’90 και του 2000, και σήμερα, στην Ελλάδα του Μνημονίου, η προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια.

Σήμερα, με πρόσχημα την οικονομική ανάπτυξη που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, πλούτο και το χαμένο μας πρεστίζ, σε λογικές fast track, το περιβάλλον παραδίδεται άνευ όρων στο μεγάλο Κεφάλαιο, το οποίο μέσω και της «Πράσινης Ανάπτυξης» βρίσκει νέο πεδίο δόξης.

Τα δάση μας, οι ακτές και τα νησιά μας παραδίδονται σε μεγάλους κατασκευαστικούς, ενεργειακούς και ξενοδοχειακούς ομίλους, η αγροτική μας οικονομία έχει από καιρό απαξιωθεί, τα βιομηχανικά απόβλητα μολύνουν τη γη και το νερό με αποτέλεσμα την αύξηση του καρκίνου σε περιοχές της χώρας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί να προσφέρουν φτηνή και «πράσινη» ενέργεια για τον λαό, αποτελούν νέο επενδυτικό πεδίο για το κεφάλαιο.

Τα παραπάνω, μαζί και με το ξεθεμελίωμα όλων των εργατικών μας δικαιωμάτων, προοιωνίζονται ένα μέλλον ζοφερό για μας και τα παιδιά μας. Η μόνη μας επιλογή είναι η αντίσταση σε όλα όσα έχουν αποφασιστεί για μας χωρίς εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: