Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Διαμαρτυρία και διευκρινήσεις για το 1ο Λύκειο Βύρωνα


Λάβαμε και δημοσιεύουμε τα παρακάτω κείμενα από καθηγητές του 1ου Λύκειο Βύρωνα και της Δημοτικής Συμβούλου της Στάση Βύρωνα Ελένης Βασιλοπούλου

Διαμαρτυρία καταγγελία των καθηγητών του 1ου Γενικού Λυκείου Βύρωνα κατά της Δημοτικού Συμβούλου Βασιλοπούλου Ε.

Προς

Δ.Σ. Ζ΄ ΕΛΜΕ

(παράκληση να διαβαστεί στη σύσκεψη της Δευτέρας 28/3/2011)

Εμείς, οι καθηγητές του 1ου Λυκείου Βύρωνα, καταθέτουμε το παρόν κείμενο ως διαμαρτυρία για τα εξής :

Κατ’ αρχάς, είναι αναγκαίο να διευκρινίσουμε, ότι όλος ο σύλλογος αντιτίθεται στο σχέδιο συγχωνεύσεων των σχολείων, που προωθεί η κυβέρνηση, και στις σκοπιμότητες που αυτό υποκρύπτει.

Η θέση μας σ’ αυτό είναι ξεκάθαρη και το έχουμε αποδείξει με τη συμμετοχή μας σε κάθε είδους σχετική κινητοποίηση.

ΟΜΩΣ : τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας «διασπαστικής» προσπάθειας ,η οποία έχει ως στόχο της το σχολείο μας. Πλανάται ένα κλίμα συκοφάντησης του 1ου Γενικού Λυκείου Βύρωνα, το οποίο πήρε συγκεκριμένη μορφή μέσα από το κείμενο της κ. Ε. Βασιλοπούλου, Δημοτικής Συμβούλου και μέλους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γενικού Λυκείου Βύρωνα, και το οποίο δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα Δημοτικού Συνδυασμού του Δήμου μας.

Σ’ αυτό και, παρά την προσπάθεια της γράφουσας να φανεί ότι το κείμενο αντιτίθεται στην υποβάθμιση των σχολείων, αναφέρονται για το 1ο Γενικό Λύκειο Βύρωνα και το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα τα εξής :

  1. Τα δύο σχολεία αποκαλούνται «σκουπιδοτενεκέδες» των γειτονικών σχολείων, πράγμα που υποβιβάζει και υποτιμά τους εκπαιδευτικούς και, κυρίως, τους μαθητές και γονείς τους, κατατάσσοντάς τους σε «παιδιά ενός κατώτερου Θεού»
  2. Καταγγέλλονται τα σχολεία για κρούσματα βίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, χωρίς όμως στοιχειοθέτηση των αναφορών, τις οποίες καταγγέλλουμε ως ψευδείς
  3. Οι καταλήψεις, για τις οποίες καταγγέλλονται τα δυο σχολεία, αποτελεί μια παγιωμένη κατάσταση στην ελληνική εκπαίδευση και έχει να κάνει με την αποδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και όχι με τις ιδιαίτερες συνθήκες των σχολείων, τα οποία και δε μπορούν να χωρίζονται σε «ιστορικά» και «μη»
  4. Οι αναφορές σε ανταγωνισμούς μεταξύ καθηγητών μας αφήνουν έκπληκτους, γιατί ουδέποτε αισθανθήκαμε έτσι
  5. Κρατήσαμε για το τέλος το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μας. Είναι άποψή μας, ότι οι συγχωνεύσεις των σχολείων αποτελούν πλήγμα για την εκπαίδευση όπου και αν συμβούν, είτε στην πόλη, είτε στο χωριό . Για την επαρχία, μάλιστα, το πλήγμα είναι ισχυρότερο. Άρα, ο πρόλογος του κειμένου, στον οποίο και σας παραπέμπουμε, μας βρίσκει ιδεολογικά αντίθετους

Κατόπιν τούτων :

Η απουσία μας αποσκοπεί στο να διαμαρτυρηθούμε για τα παραπάνω και απαιτούμε:

Α. τη δημόσια αποκατάσταση του σχολείου μας, των μαθητών του και των εκπαιδευτικών του, με τη δημοσίευση του κειμένου μας στην ιστοσελίδα του συνδυασμού, ως απάντησης στο προαναφερθέν κείμενο

Β. την τοποθέτηση της ΕΛΜΕ στο αναφερόμενο υβριστικό κείμενο

Γ. την προσεκτικότερη και πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση , από κάθε εμπλεκόμενο φορέα, του σοβαρού θέματος των συγχωνεύσεων γιατί το πρόβλημα είναι γενικό και δεν αφορά μόνο τη γειτονιά μας.

Κλείνουμε, τονίζοντας και πάλι τη συμμετοχή μας στις προσπάθειες ακύρωσης του κυβερνητικού σχεδίου και την πίστη μας στις μικρές ανθρώπινες και παιδαγωγικά αποτελεσματικές μονάδες.

Ο Σύλλογος Καθηγητών του 1ου ΓΕΛ Βύρωνα

Σημείωση : Η κ. Βασιλοπούλου Ε. είναι εκλεγμένη με την παράταξη «Στάση Βύρωνα» επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Κατωπόδης Γ. που είναι και πρόεδρος της Ζ΄ ΕΛΜΕ

Θα μπορούσε η κ. Βασιλοπούλου Ε. να μας πει :

Α. που θα βάλουμε τα παιδιά που «θα ξεχειλίσουν τα σχολεία της Ανάληψης» αφού οι χώροι και η χωρητικότητά τους είναι δεδομένοι;

Γ. αν οι καταληψίες μαθητές εμπόδισαν την λειτουργία των «ιστορικών σχολείων» της Ανάληψης;

Δ. ποιο από τα 4 σχολεία της Ανάληψης είναι το πιο παλιό και από πότε λειτουργεί;

Ε. αν το πρόβλημα των συγχωνεύσεων αφορά μόνο τους μεγάλους δήμους και όχι τα χωριά;


Δ. ΚΟΛΙΟΣ - Ε. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Αγαπητοί καθηγητές

Με μεγάλη μου λύπη ,διάβασα τη διαμαρτυρία του συλλόγου σας καθώς και τις ερωτήσεις που μου απηύθυναν προσωπικά ο διευθυντής κ.Κολιός και η υποδιευθύντρια κ.Σκουλούδη,σαν απάντηση στο άρθρο μου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της δημοτικής πρωτοβουλίας ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ στις 14 Μαρτίου 2011 ( βλέπε σχετικά εδώ ).

Κατάλαβα την πικρία που νοιώσατε για τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό .Σας ζητώ ειλικρινά συγγνώμη γιαυτόν.Η πρόθεση μου βεβαίως δεν ήταν να προσβάλλω ούτε τους καθηγητές,ούτε τους γονείς ούτε τα παιδιά του σχολείου σας.Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζω,τις προσπάθειες που καταβάλλατε και καταβάλλετε,όπως και κάθε εκπαιδευτικός ,στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε,και να προσφέρουν γνώση στα παιδιά μας αλλά και να παιδαγωγήσουν νέους ανθρώπους.Γιαυτό και σας ζήτησα συνάντηση για να δώσω τις εξηγήσεις μου , την οποία αρνηθήκατε και αυτό μου είναι ακατανόητο.

Σας λέω λοιπόν με όλη την ειλικρίνεια που με διακρίνει ότι η πρόθεση μου ήταν να καυτηριάσω όλες εκείνες τις μεθόδους που κατά την γνώμη μου ακολουθήθηκαν από άλλους παράγοντες που ήθελαν χρόνια τώρα,να συκοφαντήσουν όλα τα σχολεία της Ανάληψης .Και αυτό νομίζω ότι φαίνεται σε όλο το άρθρο μου για όποιον ήθελε να το διαβάσει προσεκτικά.

Αυτό όμως που κυρίως με στενοχωρεί ,είναι ότι το άρθρο αυτό γίνεται αφορμή για να διασπάται το μέτωπο που χτίσθηκε σε όλα τα σχολεία της Ανάληψης στον αγώνα για να αποκρούσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου παιδείας να συγχωνεύσουν τα σχολεία μας και να υποβαθμίσουν τη Δημόσια Παιδεία.

Σας καλώ να δεχθείτε την ειλικρινή μου συγγνώμη,να αφήσουμε στην άκρη επιμέρους διαφωνίες και πικρίες και να ενωθούμε όλοι μαζί στον αγώνα και κατά των συγχωνεύσεων και για την προάσπιση της δημόσιας παιδείας για το καλό των παιδιών μας κάτι που και εσεις είμαι απόλυτα βέβαιη ότι επιθυμείτε.

Μετά τιμής

Ελένη Βασιλοπούλου


1 σχόλιο:

Oberon είπε...

Κυρία Βασιλοπούλου

ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

1) Καταφέρατε να διασπάσετε τους καθηγητές και το ενιαίο μέτωπο των σχολείων 1ο και 2ο

2) Καταφέρατε να σπιλώσετε την υπόληψη της παράταξης που εκπροσωπείτε σε όλο τον λαό του Βύρωνα

3) Μας δείξατε περίτρανα τι είδους συνδικαλισμό εκπροσωπείτε και εσείς και η παράταξή σας

4) Καταφέρατε να σπιλώσετε την υπόληψη καθηγητών, μαθητών και γονιών ενός σχολείου αποκαλώντας τους όλους μαζί σκουπίδια

5) Αποκαλύψατε ότι δεν σας ενδιαφέρει η παιδεία του χωριού και της επαρχίας αλλά μόνο της γειτονιάς σας (ίσως το κατορθώσατε και χωρίς να το πάρετε χαμπάρι)

6) ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΣΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ