Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΠΔΔ ΙΣΙΔΩΡΑ ΝΤΑΝΚΑΝΤη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε προκειμένου να λάβει απόφαση εισήγησης προς το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης όσον αφορά το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν». Η Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα υπερψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου να παραμείνει αυτοτελές. Το σκεπτικό μας στηρίχτηκε τόσο στην πρόθεσή μας να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, όσο και στις σαφείς διαβεβαιώσεις που πήραμε από το Σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο, σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, ότι η αυτοτέλεια του ΝΠΔΔ δεν θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά την επομένη της ψηφοφορίας, και επειδή η μέχρι σήμερα λειτουργία του συγκεκριμένου ΝΠΔΔ δεν μας ικανοποιεί, πρόκειται άμεσα να προχωρήσουμε σε αναλυτική πρόταση για το ιστορικό Κέντρο και τη λειτουργία του. Ταυτόχρονα, θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις δραστηριότητές του, ώστε σε κάθε βήμα να μη θίγεται ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Παρακολουθούμε με μεγάλη μας λύπη μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στους δύο δημοτικούς συμβούλους της ΣΤΑΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ, που ξεκίνησε από το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Οι χαρακτηρισμοί και οι λεκτικοί προπηλακισμοί που μας απηύθυναν δεν εξηγούνται με αποκλειστικό κριτήριο τη διαφορετική αντίληψη που έχουμε για την προάσπιση της ιστορικής μας κληρονομιάς: δεν νοείται το Σωματείο να υποδύεται την αντίπαλη δημοτική παράταξη για να υποστηρίξει με φανατισμό μια θέση που δεν σχετίζεται με τα συμφέροντα των εργαζομένων, όπως το ίδιο μας είχε διαβεβαιώσει πριν από το Συμβούλιο. Παρά τις ακατανόητες απρέπειες εναντίον μας, είναι αυτονόητο (και μάλιστα στη συγκυρία που διανύουμε) ότι η Στάση Βύρωνα θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στο Δήμο, όπως ήταν πάντα μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που μας ασκείται από την κυβερνητική παράταξη του κ. Κόνσουλα και την Αριστερή Παρέμβαση:

1. Η Στάση Βύρωνα καταγγέλλεται ότι εφαρμόζει συστημική πολιτική. Η καταγγελία είναι αστεία, αν στις «αντι-συστημικές» δυνάμεις συγκαταλέγεται η παράταξη του κ. Κόνσουλα, η οποία καταψήφισε το ΝΠΔΔ, καταψηφίζοντας –υποτίθεται- μια πτυχή του Καλλικράτη. Θυμίζουμε απλά ότι ο κ. Κόνσουλας υπήρξε πρωτεργάτης της καλλικράτειας …επανάστασης (http://www.dimotikosantilogos.gr/images/flippingbook/issue62/cover62.jpg), πλειοδοτεί δε συστηματικά υπέρ όλων των κυβερνητικών μέτρων, ακόμα και των πλέον οικονομικά επαχθών.

2. Ως επιχείρημα για την υπαγωγή του Ντάνκαν στο Δήμο προβάλλεται το γεγονός ότι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου όπως αυτό μπορεί να υπογράφει συμφωνίες με ιδιώτες ή να κάνει Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Μα μήπως ο ίδιος ο Δήμος δεν λειτουργεί έτσι (βλ. κατασκευή του υπέργειου παρκινγκ στο παλιό Δημαρχείο, στην οποία αντιτεθήκαμε); Μήπως το ίδιο το κράτος δεν λειτουργεί έτσι, υπογράφοντας ληστρικές συμφωνίες με ιδιώτες για κατασκευές δρόμων, λιμανιών σχολείων, κλπ; Ποια θα ήταν, υπ’αυτές τις συνθήκες, η ασφαλέστερη εγγύηση για το Ντάνκαν; Και γιατί ξεχνούν (οι αριστερές παρατάξεις, ιδίως) ότι το αποφασιστικό κάθε φορά είναι ο συσχετισμός δύναμης που προασπίζει δικαιώματα και κοινωνικά συμφέροντα;

3. Γιατί τελικά οι συναγωνιστές της Αριστερής Παρέμβασης και της Λαϊκής Συσπείρωσης επιτίθενται στη Στάση Βύρωνα; Στο γειτονικό μας Δήμο Δάφνης-Υμηττού, οι παρατάξεις που έχουν τις ίδιες πολιτικές αναφορές ψήφισαν ομόφωνα τη δημιουργία ΝΠΔΔ για το «Μουσείο Γεωργίου Μπουζάνη», με επιχειρηματολογία ταυτόσημη με αυτήν της Στάσης Βύρωνα για το Ντάνκαν. Τι συνέβη ακριβώς εκεί; Μήπως ο αντίστοιχος (συντηρητικός) δήμαρχος δεν θέλει άραγε ΣΔΙΤ και «ξεπουλήματα σε ιδιώτες»; Ή μήπως οι παρατάξεις εκεί παραπλανήθηκαν, ενώ στο Βύρωνα ήταν συνεπείς; Δικαίωμα όλων είναι οι διαφορετικές απόψεις σε τέτοια θέματα, αλλά η σοβαρή κριτική προϋποθέτει εν γένει σοβαρότητα.

4. Με αφορμή την τοποθέτησή μας για το Ντάνκαν, η κυβερνητική παράταξη του κ. Κόνσουλα και η Αριστερή Παρέμβαση επαναφέρουν το ζήτημα του Πνευματικού Κέντρου, αφήνοντας υπόνοιες εναντίον μας ότι καλύπταμε επιλογές του κ. Χαρδαλιά. Για να τελειώνουμε με την μικροπολιτική αθλιότητα: αν υπάρχει κάτι εναντίον μας στο θέμα του Πνευματικού Κέντρου, τότε οι δύο παρατάξεις πρέπει να στραφούν και κατά μελών τους, και τελικά εναντίον του ίδιου του Σωματείου Εργαζομένων, οι συνδικαλιστές του οποίου γνώριζαν ακριβώς όσα κι εμείς.

Κλείνοντας, τονίζουμε ότι η Δημοτική Πρωτοβουλία «ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ» θα ασκεί πολιτική με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών, με αίσθημα ευθύνης, χωρίς μικροκομματικές λογικές και εκβιαστικά διλλήματα. Βεβαιώνουμε τον Δήμαρχο ότι θα μας βρει απέναντι σε κάθε κίνηση που θα καταστρατηγεί τους κανόνες διαφάνειας και θα απειλεί τον δημόσιο χαρακτήρα των λειτουργιών του ΝΠΔΔ. Βεβαιώνουμε και τις άλλες παρατάξεις ότι δεν δικαιούνται περισσότερα ένσημα «αντισυστημικότητας» -χώρια που τα ένσημα αυτά δεν απασχολούν καθόλου την τοπική κοινωνία.

Βύρωνας 9/2/11

Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα

7 σχόλια:

taraxopoios είπε...

Συμφωνω απολυτα
Προσωπικα πιστευω οτι λιγα λετε σχετικα με τη "μικροπολιτικη" ευκαιριακη και καιροσκοπικη συμπεριφορα των αλλων παραταξεων.

Κοσμάς Τσιάκαλος είπε...

ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ...αντιγράφω,

"να διερευνηθεί η πιθανή κατάργηση όλων των νομικών προσώπων με την λειτουργία αντίστοιχων υπηρεσιών στο Δήμο, στο βαθμό που βοηθάει την καλύτερη λειτουργία τους"(21/5/2010 Ανακοίνωση της Στάση Βύρωνα για τα μέτρα στήριξης των πολιτών από το Δήμο Βύρωνα)

"Επίσης προτείνουμε την υπαγωγή των επιμέρους νομικών προσώπων σε ένα ενιαίο φορέα με έδρα το ΚΕΦΟ Καρέα"(Ακης Κατωπόδης ,συνέντευξη στην εφημ.Βύρωνας plus 26/10/2010)

"Η Στάση Βύρωνα προτείνει μια διαφορετική πολιτική για τον πολιτισμό στην πόλη...Διεκδικούμε

τη δημιουργία πολιτιστικού οργανισμού, όπου θα ενταχθούν όλα τα νομικά πρόσωπα που αφορούν τον πολιτισμό"(Προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Στάση Βύρωνα, Οκτώβριος 2010)

Χωρίς σχόλια...Κοσμάς Τσιάκαλος

Ενεργός πολίτης.

Dimosthenis Papadatos είπε...

Κύριε Τσιάκαλε, εκτός από "ενεργός" πολίτης, είστε και πολύ βιαστικός. Δεν ξέρω προς τι η βιασύνη, απλά εξηγώ:

1. Ο ενιαίος φορέας με έδρα το ΚΕΦΟ που προτείνει η "Στάση Βύρωνα" αφορά την κοινωνική πολιτική -εκεί δεν μπορούν να υπάρχουν ΝΠΔΔ ειδικού σκοπού όπως το Ντάνκαν. Παραθέτω τη συνέντευξη που αντιγράψατε βιαστικά σε λινκ: http://stasivyrona.blogspot.com/2010/10/byron-plus.html

2. Κατάργηση ΝΠΔΔ εκεί που διασφαλίζεται καλύτερη λειτουργία -αυτό λέει η Στάση Βύρωνα. Το τι αποτελεί "καλύτερη λειτουργία" δεν μυρίζει κανείς τα νύχια του για να το κρίνει, ούτε διαβάζει το φλυτζάνι: αποτιμά μια εμπειρία, μιλάει με το σωματείο εργαζομένων, βλέπει τι γίνεται σε άλλους δήμους: αναφερθήκαμε στην ανακοίνωση στη Δάφνη, αναφερθήκαμε και στο σωματείο: πάλι δεν το προσέξατε, μες τη βιασύνη σας να καταγγείλετε -κατά φαντασίαν- αμαρτίες.

3. "Υπαγωγή των νομικών προσώπων στον πολιτιστικό οργανισμό". Και μέχρι να γίνει αυτός, γιατί συνιστά πολιτικό ατόπημα το Ντάνκαν να μείνει ως έχει;

4. Το "χωρίς σχόλια", με το οποίο κλείνετε το σχόλιό σας, δίνει την εντύπωση ότι με όσα αντιγράψατε, προβήκατε σε κάποια αποκάλυψη πρώτου μεγέθους. Προσπάθησα παραπάνω να εξηγήσω γιατί τέτοιους είδους "αποκαλύψεις" (το απολίτικο δηλαδή κλίμα καχυποψίας που καλλιεργεί η κυβερνητική παράταξη εναντίον της "Στάσης") δεν στηρίζονται πουθενά, παρά μόνο σε μια κίτρινη καμπάνια από αυτές που μας έχει συνηθίσει η κυβερνητική δημοτική παράταξη, ελλείψει πολιτικών επιχειρημάτων. Θα περίμενα από έναν "ενεργό πολίτη", όπως εσείς, να μη συντηρεί αυτό το κλίμα με απολίτικα, αμφιβόλου ευφυίας υπονοούμενα.

Δημοτική Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ είπε...

Πολύ καλά κάνει ο Κοσμάς και αναφέρει όσα έχουν γραφτεί από επίσημες ανακοινώσεις της ΣΤΑΣΗΣ και σε σημεία του προγράμματος. Γιατί δεν αναιρούμε ούτε μια πρόταση. Αποτελεί δέσμευση της ΣΤΑΣΗΣ η δημιουργία κοινωνικής υπηρεσίας με όλα τα παλιά νομικά πρόσωπα που αφορούν την κοινωνική πολιτική και οργανισμού για τον πολιτισμό πάλι μέσα στο δήμο. Επίσης δέσμευση μας είναι και η προστασία της ιστορικής μνήμης της πόλης και το ΝΠΔΔ της ΝΤΑΝΚΑΝ προσεγγίστηκε απολύτως κατ' εξαίρεση και με μόνο αυτό το κριτήριο.

ΠΟΠΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
μέλος της γραμματείας της Στάση Βύρωνα

Giannis είπε...

Οι δεσμεύσεις το πρόγραμμα και οι επιδιώξεις της Στάσης Βύρωνα θα μπορούσαν να προωθηθούν πρίν την ψηφοφορία. Οταν ο δήμαρχος είχε ανάγκη τις ψήφους άλλων παρατάξεων. Δεσμεύοντάς τον ότι για να ψηφίσει η Σταση Βύρωνα έπρεπε να δεχθεί ο Δήμαρχος Δημόσια τις θέσεις της . Τώρα δεν σας έχει ανάγκη γιατί τον βγάλατε απο την δύσκολη θέση να μην έχει την πλειοψηφία. Τώρα θα υλοποιήσει ότι θέλει ο Δήμαρχος όχι η Στάση Βύρωνα .
"Μικροπολιτική,ευκαιριακή,καιροσκοπική,βιαστικός,καταγγελία,αποκάλυψη,απολίτικο,καχυποψία,κυβερνητική παράταξη,κίτρινη καμπάνια,αμφίβολη ευφυία" .
Νόμιζα οτι είχατε απαγορεύσει να δημοσιεύονται σχόλια με ύβρεις.
Νόμιζα ότι με τον ταραχοποιό,τον Κοσμά και τον Δημοσθένη είμασταν υποψήφιοι στην Στάση Βύρωνα . Μάλλον κάνω λάθος .
Εγώ επιμένω ότι πρέπει να δημοσιεύονται όλα τα σχόλια διότι έχουμε διαφορετική αντίληψη για την έννοια "ύβρεις"
Κώστας Σταθόπουλος

Κοσμάς Τσιάκαλος είπε...

Εάν η Στάση Βύρωνα ήθελε πράγματι να διεκδικήσει την υλοποίηση έστω και μέρους του προγράμματός της σε σχέση με τον τρόπο άσκησης πολιτικής και διοίκησης μέσω των ΝΠΔΔ είχε εναλλακτικά τις εξής δυνατότητες
Να ζητήσει να συζητηθούν “πακέτο” όλα τα νομικά πρόσωπα προσπαθώντας να κερδίσει τουλάχιστο, το νομικό πρόσωπο των παιδικών σταθμών να περάσει στο Δήμο.
Να ζητήσει αναβολή του θέματος στο βαθμό που κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ υπήρχε οργανωμένη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων και σύσσωμης της αντιπολίτευσης και έναρξη γύρου επαφών με τις άλλες παρατάξεις και το Σωματείο.
Παρόλα αυτά προτίμησε αβίαστα να ψηφίσει υπέρ του κατακερματισμού των νομικών προσώπων στο τομέα του πολιτισμού και όχι να ζητήσει από τον δήμαρχο να ψηφίσουν από κοινού την συγκρότηση ενιαίου πολιτιστικού οργανισμού σύμφωνα με αυτά που περιέγραφε στο πρόγραμμά της.
Συμφωνώ λοιπόν με τον Κώστα ότι χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία που άφηνε ο Καλλικράτης ότι δηλαδή μέσω της υποχρεωτικής συναίνεσης ήταν δυνατό και για την αντιπολίτευση να προωθήσει μέρος του προγράμματός της.
Σε σχέση τώρα με τα σχόλια συναγωνιστών θα αντιπαρέλθω τους προκλητικούς χαρακτηρισμούς , επί της ουσίας όμως από πότε ο πολιτισμός και οι συναφείς με αυτόν δραστηριότητες είναι έξω από τα πλαίσια άσκησης κοινωνικής πολιτικής; Και μήπως δεν υπάρχει ακόμα! η εμπειρία και δεν έχει διαπιστωθεί ότι , τα ΝΠΔΔ και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις αποτέλεσαν πεδίο άσκησης στυγνών νεοφιλελεύθερων πολιτικών(ακόμα και από “αριστερές” δημοτικές αρχές )μέσω ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων, ΣΔΙΤ, διαφθοράς και προώθησης πελατειακών σχέσεων; Και οι συζητήσεις με το Σωματείο οδήγησαν στην τεκμηρίωση της θέσης που πήρε η Στάση Βύρωνα; εκτός αν εκτός από βιαστικός είμαι και στραβός και δεν διάβασα καλά το πανό και την ανακοίνωση του Σωματείου.
Τελειώνοντας , δε ξέρω αν η ευφυία μου τίθεται σε αξιολόγηση πάντως πρέπει να είμαι το λιγότερο μαλ…ας αφού βρίσκομαι ως εκπρόσωπος της Στάσης Βύρωνα στη Δημοτική Επιχείρηση κατηγορούμενος και απολογητής για ανομήματα άλλων , “φίλων” , “συναγωνιστών” και αγνώστων. Ο νοών νοείτω.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Δε θα το ξανακάνω.

Κοσμάς Τσιάκαλος
Επιτρέψτε μου , ενεργός πολίτης και όχι “ενεργός πολίτης”.

east είπε...

Μπορεί από άποψη τακτικής να μπαίνουν ζητήματα προς συζήτηση ή να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
Αυτό όμως δεν αναιρεί ούτε το απαράδεκτο της επίθεσης που δεχτήκαμε από το σωματείο και την παράταξη Κόνσουλα, ούτε και το γεγονός ότι η στάση μας αυτή μας δεν μας κάνει κάνει λιγότερο "αντικαλλικρατικούς" και από τους δύο !!!
Σε τελική ανάλυση, εδώ είμαστε, θα κριθούμε όλοι και μάλιστα θα ελέγχουμε, θα πιέζουμε και θα επεμβαίνουμε !!!
Υ.Γ.1 Αφήστε να γνωρίζουμε περισσότερα από κάποιους για το τι θα έκανε ο Χαρδαλιάς σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης για ίδρυση Ν.Π.Δ.Δ. και τότε θα βλέπαμε για τι είδους "ευκαρίες" συζητάτε ...
Όμορφα τα λόγια, όταν όμως έχεις να διαχειριστείς καταστάσεις...
Υ.Γ. 2 Κανείς σας στους σχολιασμούς δεν προβληματίστηκε από το παράδειγμα στο Δήμο Δάφνης -Υμηττού... Να υποθέσω εθελοτυφλία;;;
Υ.Γ.3 Όσον αφορά τις συζητήσεις με το σωματείο, απευθυνθείτε πρώτα σε αυτό, όταν μας έδιναν τη διαβεβαίωση ότι ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Ν.Π.Δ.Δ. ΙΣΙΔΩΡΑ ΝΤΑΝΚΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ, ΕΙΤΕ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΩΣ ΕΧΕΙ, ΕΙΤΕ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
Και ο νοών νοείτω λοιπόν για τις επιθέσεις που προαναφέραμε.....

Κώστας Μακρόπουλος