Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Η Στάση Βύρωνα ζητεί την αναγνώρισή του σχολείου Χαραλαμπόπουλου ως ιστορικού κτιρίου
Η Στάση Βύρωνα με το παρακάτω έγγραφο που θα καταθέσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28-2-11 , ζητεί από αυτό
την άμεση ουσιαστική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανοιχτή διαβούλευση για τα ιστορικά κτίρια του Βύρωνα και την διατήρησή τους, αρχής γενομένης από το ιστορικό κτίριο του Χαραλαμπόπουλου στην οδό Κολοκοτρώνη.

Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα

Βύρωνας 26-2-11

Προς

τον κ. Δήμαρχο Βύρωνα


Δημοτικό Συμβούλιο ΒύρωναH απόφαση της επιτροπής Νεοτέρων Μνημείων για την διατήρηση του 1ου Δημ. Σχολείου της Αγίας Τριάδας και η αναγνώρισή του ως ιστορικού κτιρίου για τον Βύρωνα είναι ανάπηρη.
Λείπει από την απόφαση το σχολείο του Χαραλαμπόπουλου , που είναι στην πραγματικότητα, το πρώτο που οικοδομήθηκε για να στεγάσει τα παιδιά των προσφύγων Μικρασιατών, που έδιναν απόλυτη προτεραιότητα στη μόρφωση και την παιδεία.
Η απόφαση της επιτροπής θα είναι ανάπηρη αν δεν συμπεριλάβει και το σχολείο του Κολοκοτρώνη, ακόμα και με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, αναγκαίες για την εποχή, γιατί προσέφεραν εκτός από αίθουσες διδασκαλίας και χώρο εκδηλώσεων πολιτισμού. Στο σχολείο του Χαραλαμπόπουλου, λοιπόν, καταγράφεται και η α' αίθουσα εκδηλώσεων της προσφυγικής γειτονιάς μας.
Δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η στάση της Δημοτικής Αρχής και του κ. Χαρδαλιά προσωπικά, απέναντι στα ιστορικά κτίρια του Δήμου.
Η τοπική κοινωνία, μέσα από συλλόγους αλλά και προσωπικότητες και πολλούς δημότες , συλλογή υπογραφών και άλλες ενέργειες, έχει διατυπώσει σαφή διεκδίκηση με βάση την ιστορικότητα των δύο σχολείων.
Με αυτό το σκεπτικό και ακριβώς επειδή στη γειτονιά μας ελάχιστα κτίρια συντηρούν την ιστορική μνήμη , είναι ηθική υποχρέωση όλων μας, ανεξάρτητα από παραταξιακή ή κομματική τοποθέτηση, η προστασία αυτών των χώρων από την επέλαση του μπετόν και ενός κακώς εννοούμενου εκσυγχρονισμού. Έχουμε ταξιδέψει σε πολλές πόλεις του κόσμου που διατηρούν, με κάθε κόστος, την ιστορία τους, κρατώντας ανέπαφα κτίσματα, χωρίς να είναι αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.
Zητούμε την άμεση ουσιαστική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανοιχτή διαβούλευση για τα ιστορικά κτίρια του Βύρωνα και την διατήρησή τους.

Για τη Στάση Βύρωνα

οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Γρηγόρης ( Άκης ) Κατωπόδης

Ελένη Βασιλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: