Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011

Η Θέση της Δημ.Πρωτοβουλίας ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ για τις Δημαιρεσίες του Δήμου Βύρωνα


Αγαπητοί συνδημότες,

Η νέα δημοτική περίοδος 2011-2014 δεν ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η εφαρμογή του μνημονίου στον κρατικό προϋπολογισμό κόβει από την αυτοδιοίκηση 3,5 δις ευρώ. Οι απολύσεις συμβασιούχων, σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων δημιουργεί ήδη μεγάλα προβλήματα στην καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς και τις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες προς τον Δημότη. Με βάση αυτά, για την παράταξή μας, η διεκδίκηση καλύτερων οικονομικών όρων από την κυβέρνηση αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα.

Από την άλλη, με την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου ξεκινάει η εφαρμογή ενός νέου πλαισίου διοίκησης, έτσι όπως το ορίζει ο νέος νόμος «Καλλικράτης». Ένας νόμος που δημιουργεί νέους συγκεντρωτισμούς (π.χ. Εκτελεστική Επιτροπή), ενώ διατηρεί το Δημαρχοκεντρικό μοντέλο.

Η παράταξή μας παρά την διαφωνία της με τον νόμο αυτό, δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τους νέους θεσμούς που δημιουργούνται, (Επιτροπή κοινωνικής διαβούλευσης - Επιτροπή ποιότητας ζωής - Οικονομική επιτροπή -Συμβούλιο ένταξης μεταναστών), έτσι ώστε να παρεμβαίνουμε προς όφελος των Δημοτών του Βύρωνα, να ελέγχουμε την Δημοτική αρχή και να κινητοποιούμε φορείς και πολίτες στην διεκδίκηση κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών ζητημάτων. Θα διεκδικήσουμε διαδικασίες συμμετοχικού προυπολογισμού, καθιέρωσης ανοιχτών συνελεύσεων, τοπικών δημοψηφισμάτων κλπ.

Με βάση τα παραπάνω και με αφορμή τις επερχόμενες δημαιρεσίες:

α) Διεκδικούμε τις θέσεις που πιστεύουμε ότι μας αναλογούν, στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, στις οποίες πιστεύουμε ότι απαιτείται η συμμετοχή όλων των Δημοτικών παρατάξεων. Σε κάθε περίπτωση και αν αυτό δεν γίνει δυνατόν με ευθύνη άλλων, θα απαιτήσουμε να παρακολουθούμε τις επιτροπές αυτές με δικαίωμα λόγου.

β) Διεκδικούμε άμεσα την δημιουργία ειδικού χώρου μέσα στο Δημαρχείο για κάθε παράταξη, με αντίστοχη γραμματειακή υποστήριξη, όπως σαφώς ορίζει ο Καλλικράτης.

γ) Για όλες τις άλλες επιτροπές και νομικά πρόσωπα που θα συσταθούν αργότερα, θα τοποθετηθούμε ως παράταξη έγκαιρα και δημόσια, πάντα με γνώμονα την πάγια θέση μας για δημοκρατική εκπροσώπηση όλων.

Βύρωνας 30/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: