Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13/12 στον Βύρωνα η προγραμματισμένη Συνάντηση του Συντονιστικού της «Διαδημοτικής», όπου μεταξύ άλλων, συζητήσαμε σχετικά:

- Με την τροποποίηση του ισχύοντος Π.Δ για τον Υμηττό, που βρίσκεται στο ΣτΕ για γνωμοδότηση.

- Με τα δημοσιεύματα που αφορούν τους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό.

- Με τοπικά προβλήματα σε διάφορες περιοχές του Υμηττού.

- Με τη λειτουργία της «Διαδημοτικής»

Επίσης συζητήσαμε για την άμεση κυκλοφορία μιας Ανακοίνωσης που να ζητάμε την ενίσχυση και όχι την συρρίκνωση των δημόσιων μεταφορικών μέσων, τα οποία υφίστανται ολομέτωπη επίθεση το τελευταίο διάστημα ενώ παράλληλα προωθούνται οι νέοι αυτοκινητόδρομοι .

1. Σχετικά με το πρώτο ζήτημα, εκτιμήθηκε ως αναγκαία η άμεση αποστολή Υπομνήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στις αρμόδιες Υπηρεσίες , με τις θέσεις της «Διαδημοτικής». (Επισυνάπτεται).

2. Το ίδιο Υπόμνημα μπορεί να συμπληρωθεί με τα τοπικά ζητήματα κάθε περιοχής, να κατατεθεί στους Ο.Τ.Α που περιβάλλουν τον Υμηττό και να ζητηθεί από τα νέα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν θέση.

3. Σχετικά με την λειτουργία της «Διαδημοτικής», εκτιμήθηκε ότι πρέπει να δηλωθούν από κάθε Δήμο 2 άτομα για να συμμετέχουν στο Συντονιστικό, του οποίου βέβαια οι συναντήσεις είναι ανοιχτές στον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

4. Ύστερα από διεξοδική συζήτηση, θεωρήθηκε αναγκαία για την καλύτερη οργάνωση των αντιστάσεών μας, η διοργάνωση μιας νέας Συνάντησης , υπό μορφή Ημερίδας ,

την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011, στην Αργυρούπολη, όπου φαίνεται να μεταφέρεται την επόμενη περίοδο το επίκεντρο των κινητοποιήσεων ενάντια στους αυτοκινητόδρομους, η προώθηση των οποίων συνδέεται με τα σχέδια για παραχώρηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ιδιώτες και η δόμηση εμπορικών και τουριστικών εγκαταστάσεων.

Για την διοργάνωση της Ημερίδας συστάθηκε ανοιχτή Οργανωτική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου στις 8.οο μμ στα γραφεία της Δημοτικής Παράταξης «Στάση Βύρωνα», Χρυσοστόμου Σμύρνης 141, Βύρωνας.

Για το Συντονιστικό της «Διαδημοτικής», τηλέφωνα επικοινωνίας:

210-9954362, Πάνος Τότσικας

6972 414920, Γιάννης Φραγκιαδάκης

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού.

Θέμα: Τροποποίηση Π.Δ για την προστασία του Υμηττού, κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από διάφορα κρατικά, κυβερνητικά, δημοσιογραφικά και επιχειρηματικά «κέντρα» εξυφαίνονται νέα σχέδια λεηλασίας του Υμηττού.

Από τον ΟΡΣΑ και το ΥΠΕΚΑ προωθείται η τροποποίηση του ισχύοντος Π.Δ προστασίας του Υμηττού. Παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχτεί ο ορεινός όγκος τα τελευταία χρόνια από ιδιώτες, εκκλησία, Ο.Τ.Α και κρατικούς φορείς, το ΥΠΕΚΑ επιμένει στην δυνατότητα δόμησης στην Β’ Ζώνη, ιδιωτικών ή δημόσιων αθλητικών και πολιτιστικών κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και εκπαιδευτικών κτιριακών εγκαταστάσεων, έως και 8.000 τμ η κάθε μία, στην ανατολική, κυρίως, πλευρά του Υμηττού (Κορωπί, Παιανία - Γλυκά Νερά)

Εξάλλου, προγραμματίζεται η επέκταση της Αττικής Οδού στην δυτική πλευρά του Υμηττού μέχρι το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, (εκτεταμένα τμήματα του οποίου σχεδιάζεται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση), καθώς και η κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου από το Ελληνικό έως το Κορωπί και το αεροδρόμιο των Σπάτων, παρά τις σημαντικές περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις που θα προκαλέσουν στον ορεινό όγκο του Υμηττού, στους γειτονικούς Δήμους, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμη, διατηρούνται οι όλες οι αυθαίρετες και παράνομες κτιριακές εγκαταστάσεις στον Υμηττό, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ στα όρια Ηλιούπολης- Αργυρούπολης, ενώ προωθείται η αλλαγή χρήσης κάποιων πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων αντί της αποκατάστασης του δασικού χώρου που κατελάμβαναν (Βύρωνας, Γλυφάδα κ.ά)

Κινήσεις πολιτών και κάποιοι Ο.Τ.Α έχουν διατυπώσει το αίτημα της απόλυτης προστασίας του βουνού και έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έχει αποφανθεί από το 2005 κατά των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ της ΔΕΗ και από το 1998 κατά των αυτοκινητόδρομων. Ωστόσο το ΥΠΕΚΑ εξακολουθεί να αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, προωθώντας τα σχέδιά του τα οποία οδηγούν στην ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του ορεινού όγκου του Υμηττού και των συνθηκών ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού», “…οι ορεινοί όγκοι και οι δασικοί χώροι της Αττικής αποτελούν δημόσια αγαθά, ανήκουν σε όλους μας και όχι σε μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε προβάλλοντας ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που υλοποιεί. Είναι δημόσιες κτήσεις, δεν είναι εμπορεύματα προς αγοραπωλησία. Δεν ιδιωτικοποιούνται, δεν τεμαχίζονται, δεν παραχωρούνται σε κανέναν”.

Ο ΟΡΣΑ και το ΥΠΕΚΑ οφείλουν να ξεκαθαρίσουν αν θα εναντιωθούν στα ποικίλα κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν την λεηλασία του Υμηττού ή θα συμβιβαστούν μαζί τους.

To Συμβούλιο της Επικρατείας οφείλει να αποτρέψει την χειροτέρευση του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού, όπως προωθείται από το ΥΠΕΚΑ με την δυνατότητα αύξησης της συνολικής επιφάνειας των εγκαταστάσεων εκπαίδευσης στην Β’ Ζώνη, και να απορρίψει την δυνατότητα κατασκευής αυτοκινητόδρομων, σύμφωνα και το πρακτικό 67/1998.

«Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για την Διάσωση του Υμηττού»

13.12.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: