Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση της Στάση Βύρωνα για το Πνευματικό Κέντρο

Βασική θέση της Στάσης Βύρωνα ήταν και είναι και σήμερα που η κοινωνία επιβαρύνεται από τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και του Δ.Ν.Τ, η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και η κοινωνική συμμετοχή στη διαμόρφωση των προϋπολογισμών Δήμου και Νομικών Προσώπων.

Η παρουσία μας στα νομικά πρόσωπα προσπαθήσαμε να είναι εποικοδομητική, ουσιαστική και ελεγκτική. Σε πολλές περιπτώσεις η λειτουργία τους δεν μας επέτρεψε να παίξουμε τον ρόλο που επιθυμούσαμε μιας και η κύρια ευθύνη για τις σχεδιαζόμενες πολιτικές ανήκει στη Διοίκηση του Δήμου. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτήσαμε ενημέρωση τόσο για τα οικονομικά πεπραγμένα των νομικών προσώπων όσο και για τον σχεδιασμό των δράσεων τους. Πιο συγκεκριμένα για το Νομικό Πρόσωπο του Πνευματικού Κέντρου που το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται έντονη αρθρογραφία πιστεύουμε ότι η στάση μας ήταν, όχι μόνο αντιπολιτευτική, αλλά και δημιουργική με προτάσεις και παρουσία, ακριβώς γιατί αγαπάμε το Βύρωνα και τον πολιτισμό και διακρινόμαστε χρόνια για το μεράκι και την ανιδιοτέλεια μας. Πολλά μέλη και φίλοι μας έχουν συμβάλει έμπρακτα στην διεκδίκηση υποδομών καθώς και την δημιουργία θεσμών στην πόλη (κατάληψη νταμαριών, διεκδίκηση για στέκι νεολαίας, παιδικό φεστιβάλ)

Με δική μας εξάλλου πρόταση επανήλθαν οι εκδηλώσεις στις γειτονιές και οι κινηματογραφικές βραδιές, έγινε το αφιέρωμα στο Μίνω Βολανάκη κ.α.

Απαιτήσαμε πρώτοι συγκεκριμένα μέτρα και διαχειριστικό έλεγχο στο θεσμό του φεστιβάλ, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Θέσαμε και θέτουμε πάντα ζητήματα για τις φτωχές υποδομές, όταν ο πολιτισμός έγινε για το Δήμαρχο και την πλειοψηφία του «πεδίο δόξης λαμπρό», χωρίς να κερδίσει ούτε ένα χώρο, χωρίς να λύσει ούτε ένα από τα προβλήματα, που βρήκε από προηγούμενες διοικήσεις. Aντιθέτως, αξιοποίησε επικοινωνιακά (εξ’ ου και οι τόσες φωτογραφίες στον απολογισμό με καλλιτέχνες) στο έπακρο αυτό που καταμαρτυρά στον κ. Κόνσουλα ως πολιτική «lifestyle».

Δεσμευόμαστε ότι θα πάρουμε πρωτοβουλία για συζήτηση με όλες τις παρατάξεις και τους αρμόδιους φορείς της πόλης για έναν επαναπροσδιορισμό της συνολικής λειτουργίας του Φεστιβάλ και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων γενικότερα. Παρόλα αυτά καταθέτουμε κάποιες πρώτες προτάσεις που βρίσκονται και στο πρόγραμμα μας.

Η Στάση Βύρωνα προτείνει μια διαφορετική πολιτική για τον πολιτισμό στην πόλη.

Διεκδικούμε:

· την δημιουργία πολιτιστικού οργανισμού, όπου θα ενταχθούν όλα τα νομικά πρόσωπα που αφορούν τον πολιτισμό.

· την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης: μικρασιατικό στοιχείο, Εθνική Αντίσταση, αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία του Υμηττού, μονές και ναοί, Διεθνές Κέντρο Χορού Ντάνκαν, Σύνδεσμος Λόρδου Μπάυρον.

· την ανακήρυξη του παλιού δημαρχείου σε Μουσείο και τη δημιουργία Ιστορικής Βιβλιοθήκης και εκθεσιακού χώρου στο ίδιο σημείο.

· την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της «Λουίζας» και την κατασκευή σύγχρονου Πνευματικού Κέντρου με αίθουσες θεάτρου, χορού, κινηματογράφου και καλλιτεχνικών.

· τη διεύρυνση του θεσμού του Φεστιβάλ του Θεάτρου Βράχων, με την παραγωγή και την ανταλλαγή καλλιτεχνικών έργων και την ανάδειξη της νεανικής και ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

· τη στέγαση σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο των εκθέσεων και των δραστηριοτήτων των 75 εικαστικών καλλιτεχνών που μένουν στη γειτονιά μας.

· την δημιουργία γνωμοδοτικής επιτροπής καλλιτεχνών της πόλης.

· την αξιοποίηση των σχολικών αιθουσών και αυλών για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι γνωρίζουν πολύ καλά οι αγχωμένοι κονδυλοφόροι τα έργα και τις ημέρες της Δημοτικής Πρωτοβουλίας «Στάση Βύρωνα». Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά, όσοι βεβαίως ασχολούνται με τα πράγματα σε βάθος, τα συν και τα πλην ενός μοντέλου διοίκησης, που χάνεται στα βάθη των δεκαετιών μετά την μεταπολίτευση και αφορά και την τοπική αυτοδιοίκηση και για το οποίο η Στάση Βύρωνα έχει διατυπώσει επανειλημμένα έντονη κριτική.

Θα μας επιτρέψετε να πούμε ότι η μεθοδευμένη επίθεση ενάντια στη «Στάση Βύρωνα» μυρίζει απλά ψηφοθηρία.

Βύρωνας, 12-10-10

Δεν υπάρχουν σχόλια: