Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η Στάση Βύρωνα και ο υποψ. Δήμαρχος Άκης Κατωπόδης για την τρίτη ηλικίαΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ «ΚΑΙΑΔΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Η παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ για τα άτομα της τρίτης ηλικίας (1 Οκτώβρη) δεν προσφέρεται για πανηγυρισμό σε μια περίοδο που το μνημόνιο συνθλίβει το κοινωνικό κράτος, πλήττοντας τα δικαιώματα και των ατόμων αυτών με έντονο τρόπο.

Για μας, δεν υπάρχουν απόμαχοι της ζωής. Αρνούμαστε τον κοινωνικό αποκλεισμό και τους σύγχρονους «καιάδες» σε βάρος των ηλικιωμένων. Πιστεύουμε στα «δικαιώματα δια βίου», αποκρούοντας την περιθωριοποίηση οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας.

Οι ηλικιωμένοι της χώρας μας έχουν δώσει ιδρώτα και αίμα για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Ανάμεσα τους είναι άνθρωποι με συμμετοχή σε μεγάλους αγώνες του ελληνικού λαού για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, προς τους οποίους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας. Αλλά η προσφορά των ηλικιωμένων ατόμων είναι και σήμερα σημαντική, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εργαζόμενων και αγροτικών οικογενειών.

Επομένως, όλο το χρόνο - όχι μόνο μια ημέρα - η τρίτη ηλικία χρειάζεται την προσοχή, το ενδιαφέρον και την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Κάθε ημέρα πρέπει να δίνουμε μαζί τους τη μάχη κατά των συντάξεων πείνας, κατά της υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας, κατά της συρρίκνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης.

Τα ΚΑΠΗ χρειάζονται ενίσχυση και αναζωογόνηση όχι συρρίκνωση και απαξίωση. Τα ελεύθερα πεζοδρόμια, το πράσινο, οι βελτιωμένες δημόσιες συγκοινωνίες είναι αιτήματα και της τρίτης ηλικίας.

Διεκδικούμε ένα ελάχιστο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους της χώρας μας.

Η τρίτη ηλικία δεν ζητεί ελεημοσύνη, διεκδικεί δικαιώματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: