Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

Η Στάση Βύρωνα παρουσίασε τις 13 προτάσεις της για τις δημοτικές εκλογές

Ο επικεφαλής της ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ Άκης Κατωπόδης

Πραγματοποιήθηκε χθες 13/7/2010 με μεγάλη επιτυχία ανοιχτή εκδήλωση της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Στάσης Βύρωνα στο Πάρκο της Αγίας Τριάδας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να κατατεθούν προτάσεις για την πόλη και τη ζωή μας και να δοθούν για δημόσιο διάλογο στους πολίτες και στις συλλογικότητες και φορείς της πόλης.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:

o Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, ο Επικεφαλής της παράταξης "Βύρωνας - Ανάπτυξη - Προοπτική" Παν. Κόνσουλας, αντιπροσωπεία της "Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών", ο Δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας, ο Μπάμπης Αλεξάτος, αντιπρόσωπος της δημοτ. παράταξης Υμηττού "Πολίτες σε κίνηση", ο Μπάμπης Μεδούρης, εκπρόσωπος της δημοτ. παράταξης Ηλιούπολης "Ηλίου-πόλις", ο τέως Δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτσώκας, ο δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα της Στάση Βύρωνα και τέως επικεφαλής της Κώστας Σταθόπουλος,ο δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα Χριστόφ. Χαλικιάς, η δημοτική σύμβουλος Καισαριανής και μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ Γωγώ Φιλίππου, ο γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βύρωνα Σπύρος Μεθενίτης, ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων Δ. Βύρωνα, ο Πάνος Τριγάζης, πρόεδρος του "Συνδέσμου Μπάυρον για τον φιλελληνισμό και τον πολιτισμό", ο Δημήτρης Σάρολας, πρόεδρος της Πανιωνίου Στέγης, η Άρτεμις Κλιάφα, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου δασκάλων "Ρόζα Ιμβριώτη", ο Δημήτρης Καλαντίδης, πρόεδρος Ζ΄ ΕΛΜΕ, η Τασία Σαρίδου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Δ. Βύρωνα, ο Μάνος Ιωαννίδης, συγγραφέας - αντιστασιακός, ο ηθοποιός Χάρης Σώζος κ.ά.

Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν ο πανεπιστημιακός κ. Μάκης Καβουριάρης, ο ηθοποιός Στέλιος Μάϊνας, και ο λογοτέχνης - ζωγράφος και γλύπτης κ. Γιώργος Φερεντίνος.

Το συνολικό κείμενο που ακολουθεί παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της Στάσης Βύρωνα Άκη Κατωπόδη.


13 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ “ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ”

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Αγαπητές φίλες - αγαπητοί φίλοι

Σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση της Στάσης Βύρωνα.

Η παράταξη μας η ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ, έχει ένα καινούριο όνομα αλλά δεν είναι καινούρια. Οι άνθρωποι της, είναι γνωστοί Βυρωνιώτες που με τη δράση και τους αγώνες τους έρχονται από πολύ μακριά. Πολλοί που είναι σήμερα εδώ, διετέλεσαν δημοτικοί σύμβουλοι και έχουν προσφέρει πολλά στην πόλη μας.

Την τετραετία που κλείνουμε προσπαθήσαμε αγωνιστικά και υπεύθυνα να αντιμετωπίσουμε βασικά προβλήματα της πόλης που ζούμε και αγαπάμε. Πήραμε μέρος σε κινητοποιήσεις, προτείναμε λύσεις.

Με τη σημερινή μας εκδήλωση, θέλουμε με τις προτάσεις για την πόλη και τη ζωή μας που καταθέτουμε, να ανοίξουμε ένα δημόσιο διάλογο με ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες .Θέλουμε να μιλήσουμε για αυτά που μας καίνε, που μας χαλάνε, που μας μαυρίζουν τη ζωή, που μας κλείνουν στο σπίτι.

Θέλουμε να ενώσουμε την οργή και το θυμό μας και να τα κάνουμε δύναμη ελπίδας με θετικό πρόσημο. Γιατί εμείς είμαστε οι πολλοί και αυτοί είναι οι λίγοι, γιατί εμείς έχουμε το δίκιο και αυτοί το άδικο. Γιατί εμείς μια ζωή πληρώνουμε και αυτοί μια ζωή πλουτίζουν.

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Είναι αίσθηση όλων μας ότι οι δημοτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα σε λίγους μήνες, είναι εκλογές στη σκιά των μέτρων της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ. Στη σκιά μέτρων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, προσποιούμενη ότι της επιβάλλονται, και ταυτόχρονα συνυπογράφοντάς τα και λέγοντας ανοιχτά ότι η κρίση είναι «ευκαιρία». Ευκαιρία για ποιους και για τι, όμως; Ευκαιρία για τους ίδιους που κέρδισαν και πριν από την κρίση. Δεν το λέμε εμείς: αυτό μαρτυρούν τα μέτρα για τα εργασιακά και την μείωση των μισθών, η διευκόλυνση των απολύσεων, το αντισυνταγματικό ασφαλιστικό, οι νέοι έμμεσοι φόροι –αλλά και η απαξίωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών, κυρίως της Βουλής και των συνδικάτων. Το ξέραμε εδώ και χρόνια, ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων που το καλούν, το ΔΝΤ σημαίνει λιγότερη δημοκρατία και περισσότερη ασυδοσία για τους ισχυρούς. Είναι γι’αυτό που εμείς δεν θεωρούμε ότι κινδυνεύει γενικώς «η χώρα», αλλά οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες, οι μετανάστες, η τρίτη ηλικία, που ζουν σε αυτή τη χώρα, αλλά και στις χώρες της Ευρώπης όπου λαμβάνονται ανάλογα μέτρα.

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχουν καλά και κακά νέα.

Τα κακά νέα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με βάση όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης», ένα νομοθετικό πλαίσιο που απειλεί να καταργήσει πολλές από τις εναπομείνασες δυνατότητες των τοπικών κοινωνικών να χαράσσουν πολιτική και να προσφέρουν υπηρεσίες στους δημότες τους, κυρίως στους ασθενέστερους: γνωρίζουμε ότι Καλλικράτης σημαίνει ακόμα λιγότερη και απαξιωμένη αυτοδιοίκηση, σημαίνει οικονομική Επιτροπή τύπου τρόικας σε κάθε Δήμο (άρα Δήμο-επιχειρηματία και Δήμο-τοποτηρητή του κράτους στην εποχή του ΔΝΤ). Σημαίνει απολύσεις εργαζομένων, άρα χειρότερες υπηρεσίες για τους δημότες. Ας σκεφτούμε ότι, πριν καν εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, είχαμε τα γνωστά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και καλά νέα. Τα καλά νέα γι’αυτές τις εκλογές, είναι ότι αποφασίζουν οι πολίτες. Μένοντας στην πόλη μας, ήδη πριν από τις εκλογές, η δράση των πολιτών (και όχι η ανάθεση) απέτρεψε το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας. Η δράση των ενεργών πολιτών (και όχι η ανάθεση) προφύλαξε τον Υμηττό από μια ακόμα καταστροφή. Σε άλλους Δήμους, η δράση των πολιτών εμπόδισε την ασυδοσία των οικονομικών συμφερόντων, που θέλησαν να επεκταθούν και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του περιβάλλοντος.

Η δράση των πολιτών για τις ανάγκες και τα συλλογικά συμφέροντά τους ενισχύεται αποφασιστικά από δυνάμεις που έχουν προτάσεις και θέλουν να συναρμολογήσουν μια κατακερματισμένη κοινωνία μέσα στην κρίση. Σήμερα δεν αρκεί η προπαγάνδα και ένας λόγος αποκάλυψης των υπευθύνων και των ευθυνών τους. Αυτό είναι το εύκολο –κι αυτό το κάνουν όλοι. Δεν αρκεί –μολονότι το λέμε απερίφραστα- η κατάργηση του Μνημονίου και του Καλλικράτη. Πρέπει να οργανώσουμε τις αντιστάσεις των πολιτών, δίπλα τους, όχι από πάνω τους. Πρέπει, όμως, να διατυπώσουμε και προτάσεις, έχοντας κατά νου ότι οι δημοτικές εκλογές εκλέγουν δημοτικό συμβούλιο –όχι κυβέρνηση και Βουλή.

Και πρέπει, εκτός από αιτήματα, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης: δεν αρκεί η προπαγάνδα για να βελτιώσουμε από σήμερα τις ζωές μας, τις ζωές της κοινωνικής πλειονότητας.

Αυτές τις μέρες είναι πιο προφανές από ποτέ: για να κινητοποιηθούν οι πολλοί, δεν αρκεί τα πράγματα να είναι άσχημα: χρειάζεται να έχουν και κατεύθυνση, προτάσεις, αλλά και δυνάμεις που να συνεργαστούν για να τις υλοποιήσουν. Αν αυτά δεν υπάρχουν, είναι πολύ πιθανό ο θυμός να εκφυλιστεί σε οργή κατά δικαίων και αδίκων, εναντίον όλων –άρα, τελικά, υπέρ των ισχυρών, πολιτικών και οικονομικών κύκλων. Για αυτό το λόγο.

Η πρώτη μας πρόταση αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη:

Η Στάση Βύρωνα θα πρωτοστατήσει στη δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης για όλους τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες που σήμερα πλήττονται από τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Κάτω από το σύνθημα κανείς μόνος του στην κρίση αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία στα παρακάτω επίπεδα. Με όλους τους φορείς της πόλης και το Δήμο να συγκεντρώνουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας που χάνουν την δουλειά τους, ή κλείνει το κατάστημα τους ή κινδυνεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία για να τους παρέχουμε έμπρακτη συμπαράσταση σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο. Θα καταγραφούν επαγγελματίες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο αλληλεγγύης και θα διαθέτουν την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες τους στο δίκτυο. Η Στάση Βύρωνα θα διαθέσει όλους τους πόρους της ανθρώπινους και υλικούς (εφημερίδα, σαιτ, γραφεία) προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το δεύτερο θέμα αφορά τους παιδικούς σταθμούς:

Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι οι γονείς που θέλουν πρέπει να μπορούν να γράφουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, ανεξάρτητα αν η μητέρα φαίνεται ότι εργάζεται ή όχι. Και αυτό διότι άλλες δεν παίρνουν ένσημα και άλλες ψάχνουν για δουλειά χωρίς να βρίσκουν. Ακόμη κάνουμε την εκτίμηση ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς όπως ήδη φαίνεται από τις 200 επιπλέον αιτήσεις για φέτος.

Οι προτάσεις μας είναι:

· Να δημιουργηθούν 8 νέες αίθουσες, προσλαμβάνοντας το αντίστοιχο προσωπικό

· Μέχρι τότε να αναζητήσουμε προσωρινή λύση με διαβούλευση και για το θέμα αυτό παίρνουμε άμεσα πρωτοβουλία.

· Να καταργηθούν εντελώς τα τροφεία και όχι μόνο για τους κάτω των 30.000 ευρώ

Το τρίτο θέμα αφορά το κέντρο υγείας:

Στην πρόσφατη κρίση που δημιουργήθηκε στο κέντρο υγείας, αντιδράσαμε μαζεύοντας 1500 υπογραφές, που μαζί με άλλες 1000 που μάζεψαν άλλοι ενεργοί πολίτες ασκήθηκε σοβαρότατη πίεση για να επιτευχθεί μία λύση.

Συνεχίζουμε να πιέζουμε και να απαιτούμε μαζί με σας:

· Ενίσχυση του κέντρου με περισσότερους γιατρούς, διότι ακόμη εξυπηρετεί ένα μέρος μόνο του κόσμου.

· Ενίσχυση του κέντρου με ακτινολογικό και αιματολογικό εργαστήριο.

· Να επανέλθει ο γιατρός ελεγκτής του ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων για να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Μακεδονίας.

Το τέταρτο θέμα αφορά την παιδεία:

Πρώτη προτεραιότητα είναι η διεκδίκηση των απαιτούμενων κονδυλίων ώστε να λειτουργήσουν ομαλά το Σεπτέμβρη τα σχολεία καθώς είναι μειωμένα κατά 60% τα φετινά κονδύλια σε σχέση με πέρσι. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε πετρέλαιο το χειμώνα για τα παιδιά μας. Με την έναρξη των σχολείων νομίζουμε ότι πρέπει οι γονείς, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι να ζητήσουν αύξηση των κονδυλίων. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους.

Δεύτερη προτεραιότητα τα νέα σχολικά κτίρια που πρέπει να κατασκευασθούν για να στεγάσουν νηπιαγωγεία-δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια με προτεραιότητα στην Αγ.Τριάδα, στην Μυρακτής και στον Καρέα με την αγορά ή την ενοικίαση του κτιρίου Χαλικιά για δημοτικό.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι για τα θέματα σχολικής στέγης έχουμε επεξεργασθεί και καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση μακράς πνοής την οποία και θα επικαιροποιήσουμε.

Το πέμπτο θέμα αφορά τη νεολαία:

Τους νέους που στέκουν αμήχανοι, προβληματισμένοι, αγανακτισμένοι μπροστά στο δυσοίωνο μέλλον που προδιαγράφεται μπροστά τους.

Προτείνουμε την χρησιμοποίηση του χώρου που στεγάζεται το στέκι σαν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο νεολαίας κατά αποκλειστικότητα στον οποίο οι ίδιοι θα αποφασίζουν πως θα τον χρησιμοποιούν και με τι θέματα θα ήθελαν να ασχολούνται. Εδώ θα μπορούσε να στεγασθεί και το Γραφείο Πληροφόρησης Νεολαίας είτε για ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού- που ξεκίνησε από την Διοίκηση και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε-είτε και για ζητήματα εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ

Εδώ επίσης μπορούν να βρουν στέγη δραστηριότητες των μαθητικών συμβουλίων.

Το έκτο θέμα αφορά την Τρίτη ηλικία:

Για τις ανάγκες της τρίτης ηλικίας προτείνουμε την ίδρυση δημοτικού γηροκομείου πρόταση την οποία θα καταθέσουμε ολοκληρωμένα πολύ σύντομα.

Για τα ΚΑΠΗ προτείνουμε αξιοποιώντας το αξιόλογο προσωπικό που διαθέτουν να διαμορφώσουν προγράμματα ειδικά για την Τρίτη ηλικία με τρόπο ώστε να νοιώθουν ζωντανοί και χρήσιμοι. Να αξιοποιηθεί ο κοινωνικός ξενώνας του Καρέα που μπορεί να τους στεγάζει με φροντίδα όταν οι δικοί τους πρέπει να λείψουν για κάποιο διάστημα.

Το έβδομο θέμα αφορά τον Υμηττό:

Η πόλη μας βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού που αποτελεί ανάσα ζωής και διέξοδο για τους κατοίκους της πόλης μας. Η Δημοτική μας Πρωτοβουλία θεωρεί την υπεράσπιση και την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού αδιαπραγμάτευτη αξία. Έχει παλέψει με όλες τις δυνάμεις και τους τρόπους στο πλευρό όλων των ενεργών πολιτών και των κινημάτων της πόλης μας και των γύρω δήμων για την προστασία του, από τα συμφέροντα καταπατητών-ιδιωτών, εκκλησίας και κράτους που τον θεωρούν από εύκολη λύση, ως εύκολη λεία. Ο αγώνας αυτός μέχρι σήμερα έχει φέρει αποτελέσματα όπως είναι τα θετικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην πρόταση τροποποίησης του ισχύοντος Π.Δ «περί προστασίας του Υμηττού» που κατατέθηκε για διαβούλευση από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Όμως υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν. Παλεύουμε να απαγορευθεί κάθε παρέμβαση που υπονομεύει το οικοσύστημα και το πράσινο στον Υμηττό. Να φύγουν άμεσα όλες οι χρήσεις και εγκαταστάσεις στον Υμηττό (στρατόπεδα, τσιμεντάδικα, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ κ.α) και να διεκδικήσει το δημόσιο και ο Δήμος Βύρωνα, τις αμφισβητούμενες περιοχές. Να γίνεται κανονικά ο καθαρισμός σε όλη την έκταση του Υμηττού από μπάζα, σκουπίδια, γυαλιά και εύφλεκτα υλικά, ξερά κλαδιά και χόρτα και να οργανωθεί άμεσα πρόγραμμα αναδάσωσης και αξιοποίησης του Υμηττού για την αναψυχή των κατοίκων του Βύρωνα και της Αττικής. Να υπάρξει ρητή απαγόρευση κατασκευής νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό παίρνοντας ταυτόχρονα μέτρα ανακούφισης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με την δημιουργία ανισόπεδων κόμβων, βύθιση τμήματος της υπάρχουσας λεωφόρου Κατεχάκη και άλλα που μπορούν να σχεδιαστούν κατόπιν συμφωνίας με τους φορείς, τους ειδικούς και τους πολίτες.

Το όγδοο θέμα αφορά τον πολιτισμό και τον αθλητισμό:

Γεγονός είναι ότι ο δήμος έχει αναπτύξει αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα και με το φεστιβάλ βράχων, με τις εκδηλώσεις στις γειτονιές-μία δική μας πρόταση-,τις δευτέρες, τον κινηματογράφο, το παιδικό φεστιβάλ και τα εργαστήρια της οδού Ιθώμης. Η δραστηριότητα αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο αξιόλογο προσωπικό των εργαζόμενων και της διοίκησης του πνευματικού κέντρου όπου άνθρωποι της παράταξης μας πρωτοστατούν. Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε στην δουλειά των συναδέλφων εκπαιδευτικών και στα παιδιά που με εθελοντισμό και μεράκι είναι η ψυχή του παιδικού φεστιβάλ.

Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι οι υποδομές στο χώρο του πολιτισμού είναι ανύπαρκτες, αν εξαιρέσουμε τα 2 θέατρα βράχων. Προτείνουμε:

· Την απαλλοτρίωση και κατασκευή σύγχρονου Πνευματικού Κέντρου με αίθουσες θεάτρου, κινηματογράφου, και καλλιτεχνικά εργαστήρια.

· Την ανακήρυξη σε Μουσείο του Βύρωνα του παλιού δημαρχείου

· Την αξιοποίηση των σχολικών αιθουσών και αυλών για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

· Καταθέτουμε την αναγκαιότητα να στεγασθούν σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο οι εκθέσεις και οι δραστηριότητες των 40 εικαστικών καλλιτεχνών που μένουν στη γειτονιά μας.

Για τον αθλητισμό προτείνουμε την ανάπτυξη του αθλητισμού στα σχολεία. Στήριξη του ερασιτεχνικού σωματειακού αθλητισμού. Οργανωμένος αθλητισμός για τους ενήλικες, εναλλακτικά από την λειτουργία των γυμναστηρίων.

Το ένατο σημείο είναι το κυκλοφοριακό και η στάθμευση:

Έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο θέμα η δυσκολία με την οποία κυκλοφορούμε και παρκάρουμε στο Βύρωνα.

Σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό προτείνουμε :

· την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς. ΜΕΤΡΟ στο Βύρωνα

· βελτίωση και πύκνωση των δρομολογίων της Δημοτικής συγκοινωνίας.

· διεκδίκηση γραμμής για την Πανεπιστημιούπολη σε συνεργασία με όμορους Δήμους.

Σε ότι αφορά τη στάθμευση κατασκευάσθηκε το πολυώροφο παρκινγκ δίπλα στο παλιό Δημαρχείο. Διαφωνήσαμε και αγωνισθήκαμε να γίνει υπόγειο με πλατεία από πάνω και γιατί δόθηκε σε ιδιώτη. Σήμερα με τις υπέρογκες τιμές του αποθαρρύνει τον κόσμο και το πρόβλημα παραμένει.

Καταθέτουμε τις προτάσεις:

· Κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην οδό Βουτζά.

· Καλύτερη αξιοποίηση του πάρκινγκ του νεκροταφείου

· Επιτάχυνση των διαδικασιών απόσυρσης των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων και των αυτοκινήτων των μαντράδων.

Το δέκατο σημείο είναι οι ελεύθεροι χώροι:

Καταρχήν επισημαίνουμε την ανάγκη να περιορισθεί η χρήση τόσο μεγάλου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια και πλατείες. Δεν αντιμαχόμαστε τους επαγγελματίες αλλά πιστεύουμε ότι μία λογική χρήση τραπεζοκαθισμάτων θα εξυπηρετούσε και τους ίδιους και τον κόσμο που ζητάει διέξοδο στους ελεύθερους χώρους.

· Καμπάνια σέβομαι τον δημόσιο χώρο

Είναι σίγουρο πως σήμερα οι πλατείες του Βύρωνα έχουν γεμίσει από τραπεζοκαθίσματα που δυσκολεύουν την διέλευση των πεζών και σε πολλές περιπτώσεις αναιρούν την έννοια της πλατείας ή του πάρκου. Επιμένουμε στην εφαρμογή των νόμων και των ζητάμε να επανεξεταστούν άδειες που έχουν δοθεί. Ωστόσο:

Η Στάση Βύρωνα υιοθετεί μια πρωτοβουλία της εφημερίδας "Διαδρομές" και καλεί και όσους φορείς, πολίτες ή έντυπα θέλουν να συμμετέχουν. Έτσι ξεκινάμε μια καμπάνια με τίτλο ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ.

Στόχος μας

· Να ελευθερώσουμε Δημόσιους χώρους

· Να δείξουμε το, πώς εμείς εννοούμε τη συμμετοχή των δημοτών στη λύση των προβλημάτων στο Δήμο μας

Θα κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης πολιτών και επαγγελματιών. Θα σχεδιαστούν αυτοκόλλητα τα οποία θα έχουν πάνω τους αυτή τη φράση και κάθε επιχείρηση που εμπράκτως θα αποδεικνύει ότι κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορεί να έχει στην πρόσοψή της το σήμα. Παράλληλα θα προτείνουμε στους δημότες να ενισχύσουν τις παραπάνω επιχειρήσεις Το σήμα λοιπόν θα δίνεται όταν υπάρχει εμφανής προσπάθεια από την επιχείρηση και φυσικά στην απόφαση θα συμμετέχουν και οι δημότες της περιοχής. Λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε ανοιχτή συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους,

· Δεύτερο σημείο η ανάγκη για περισότερες πλατείες, περισσότερο πράσινο, προτάσεις που έχουμε ήδη κάνει και θα τις επαναδιατυπώσουμε στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα καταθέσουμε.

Το ενδέκατο σημείο είναι ο Καλλικράτης:

Είμαστε αντίθετοι με το σχέδιο Καλλικράτης διότι:

· Δημιουργήθηκε για δημοσιονομικούς λόγους, για αυτό και αποτελεί μέρος του μνημονίου. Περιλαμβάνει μεγάλη μείωση στα οικονομικά των δήμων, με αποτέλεσμα αυτοί να βάλουν το χέρι στις άδειες τσέπες των πολιτών

· Προκαλεί θεσμική ασφυξία που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό από την κεντρική εξουσία.

· Είναι πλήρως αντιδημοκρατικό κατασκεύασμα. Απορίπτει την Απλή Αναλογική διατηρώντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο.

· Πέρα από τις 50 χιλίαδες απολύσεις που πρόκειται να προκαλέσει προλειαίνει το έδαφος και για απολύσεις στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών στο χώρο των Δήμων.

Το δωδέκατο σημείο αφορά τα οικονομικά:

Το μνημόνιο, ο Καλλικράτης και η οικονομική ασφυξία που θα προκαλέσει, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο Δήμο μας.

Τα δημοτικά τέλη κάθε μορφής επιβάλλονται από τις κυβερνητικές επιλογές ως μονόδρομος για την οικονομική επιβίωση των πόλεων. Οι δήμοι μετατρέπονται σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς αποκρουστικούς για τους δημότες. Δεν συμφωνούμε με αυτήν την πορεία των δήμων.

Εμείς διεκδικούμε όσα μας χρωστά η κυβέρνηση και ακόμα περισσότερα και σε αυτό ζητάμε την συμμετοχή των Δημοτών.

Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε ότι η σωστή διαχείριση των οικονομικών είναι απαραίτητη.

Η διαφάνεια, η ρήξη με τα συμφέροντα, ο έλεγχος, η ειλικρινής αντιμετώπιση των πιστωτών, η βελτίωση των συνθηκών και η συνειδητή συμμετοχή των εργαζομένων του Δήμου μπορούν να έχουν σοβαρά αποτελέσματα.

Θέλουμε έναν Δήμο που να συνδιαμορφώνει μαζί με τους πολίτες τον προϋπολογισμό του και την προτεραιότητα των έργων και δεν θα αποφασίζει ερήμην των πολιτών. Οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι :

· Μόνιμες επιτροπές γειτονιάς

· Συνέλευση των φορέων και των πολιτών

Μόνον με αυτού του είδους την δημοκρατία θα περιορίζονται τα φαινόμενα αδιαφάνειας, θα εξαφανίζονται οι σκιές και θα δημιουργούμε πραγματικά ενεργούς πολίτες και όχι χειροκροτητές και ψηφοφόρους.

Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο τελειώνει στην συνείδηση του κόσμου.

Το λόγο έχουνε οι συλλογικότητες και οι ενημερωμένοι πολίτες.

Το δέκατο τρίτο σημείο είναι με ποιούς θα τα κάνουμε όλα αυτά:

Σε αυτή τη συγκυρία που περνάμε είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, μία μεγάλη συσπείρωση δυνάμεων, γύρω από ένα ψηφοδέλτιο για την αναχαίτηση των αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν αντίκτυπο και στη λειτουργία των Δήμων. Είναι απαραίτητο όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται και αναζητούν τρόπους οργανωμένης αντίδρασης, να συσπειρωθούν σε μία συλλογικότητα, στην οποία δεν ζητάμε οπωσδήποτε να είμαστε επικεφαλής.

Από σήμερα εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί μια πλατειά συμμαχία. Μία και βασική προϋπόθεση: η καταδίκη των αντιλαϊκών μέτρων, του μνημονίου και η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης και το δέσιμο της με τα τοπικά και δημοτικά προβλήματα.

13/7/2010


Δεν υπάρχουν σχόλια: