Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ


του Σωτήρη Παπαμιχαήλ


Θέλω μ’ αυτή την επιστολή να καταθέσω μια πρόταση για το «ΑΥΡΙΟ» της Δημ. Πρωτοβουλίας ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ, σε όλους εσάς που την στηρίζετε και πιστεύετε, πως πρέπει να μείνει ζωντανή.

Πριν όμως καταθέσω την πρότασή μου καλό θα είναι να πω δυο λόγια, για το πώς βλέπω εγώ τα πράγματα στο Βύρωνα και στη Στάση Βύρωνα.

Πιστεύω λοιπόν πως η πρωτοβουλία μας μπορεί να μην είναι η ιδανική πρόταση για όλους, αλίμονο εάν ήταν, είναι όμως η καλύτερη πρόταση για το Βύρωνα και το λέω αυτό, διότι στα 3 χρόνια που λειτουργώ μέσα στους κόλπους της έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω.

Είναι η μοναδική παράταξη στο Βύρωνα που έκανε Γεν Συνελεύσεις σχεδόν κάθε 4 μήνες. Μάθημα Δημοκρατίας.

Καταπιάστηκε με όλα τα σημαντικά θέματα που απασχόλησαν το Δήμο μας και συζήτησε με δημοκρατικές διαδικασίες και με μεγάλη συμμετοχή από τα μέλη της.

Καταπιάστηκε με τη Δημοτική Επιχείρηση (ήταν η μοναδική που επεξεργάστηκε πρόταση και μάλιστα όπως απεδείχθη ήταν η καλύτερη πρόταση)

Σήκωσε πρώτη το θέμα του Παρκινγκ και αγωνίστηκε γι’ αυτό σκληρά.

Κινήθηκε για το θέμα των Δημ τελών.

Κινήθηκε για το θέμα των ελεύθερων χώρων με σοβαρές προτάσεις και χωρίς λαϊκισμούς.

Για το θέμα της επέκτασης της Δυτ. Περιφερειακής, όπου κατέθεσε προτάσεις, που πάρθηκαν μέσα από πολλές ζυμώσεις και διαφωνίες.

Έκανε τις ημέρες πολιτισμού (πρωτόγνωρη κίνηση για Δημ. Πρωτοβουλία)

Έκανε μια σημαντική εκδήλωση για τη Γάζα και συνέλλεξε βοήθεια.

Στήριξε διεκδικήσεις άλλων πρωτοβουλιών – όχι άκριτα, αλλά όταν έκρινε ότι τα αιτήματα τους ήταν δίκαια (Έργο Καρέα, Παιδική χαρά Γρανικού, Αναπηρικά κλπ.)

Η αντιπολίτευσή της απέναντι στη Δημ Αρχή, υπήρξε έντιμη και δεν προσπάθησε ποτέ να καταφύγει σε λαϊκισμούς. Αντίθετα στήριξε όσες προσπάθειες της Δημ Αρχής θεώρησε ότι προωθούν το γενικό καλό και πολέμησε όσες πίστεψε ότι ήταν αντίθετες με το συμφέρον των δημοτών.

Συνεργάστηκε και προσπάθησε να φέρει στο τραπέζι της συνεργασίας όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης όταν έκρινε ότι υπάρχει θέμα και πρόσφορο έδαφος, χωρίς κανένα κόμπλεξ,, όπως στο θέμα του ΜΕΤΡΟ, του Πάρκινγκ, έργων οδοποιίας κλπ .

Συζήτησε πολύ στα όργανά της κάθε θέμα.

Μάτωσε κάποιες φορές μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Απέδειξε ότι μπορεί να ανοίξει και να στηρίξει θέματα στο Βύρωνα, χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος.

Έκανε και λάθη.

Δημιουργήθηκαν πολλές φορές προβλήματα με την αντιπαράθεση ισχυρών προσωπικοτήτων που διαθέτει, δημιουργήθηκαν άλλες φορές δίκαια και άλλες άδικα πικρίες μεταξύ των μελών της. Πικρίες και διαφωνίες που είτε οδήγησαν σε αποχωρήσεις, είτε οδήγησαν την Πρωτοβουλία μας σε αδράνεια.

Απέδειξε και το αποδεικνύει σήμερα ότι έχει στελέχη, που όταν θέλουν μπορούν να δράσουν και να προσφέρουν.

Είναι η παράταξη με το καλύτερο δυναμικό στο Βύρωνα.

Τέλος θα κάνω και μια μικρή αναφορά στην τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας Βύρωνας +.

Δείχνει ότι ο επικεφαλής μας Κ. Σταθόπουλος έχει αναγνωρησιμότητα της τάξεως του 4% στην πόλη μας. Δεν δείχνει όμως πόσοι Βυρωνιώτες γνωρίζουν τη ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ και πόσοι την ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ή τη ΒΥΡΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και είμαι σίγουρος, πως το όνομα της Στάση Βύρωνα, είναι πολύ περισσότερο γνωστό στην Πόλη μας, από το όνομα του επικεφαλής της κι αυτό δείχνει πολλά, με κυριότερο απ’ όλα την αναγνώριση της δράσης της πρωτοβουλίας αλλά και το συλλογικό χαρακτήρα της.

Όλα τα παραπάνω, πιστεύω ότι μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, για το αύριο και είναι ο δρόμος της συλλογικής δράσης.

Πάνω σ αυτή την ιδέα κινείται η πρότασή μου.

Πριν αναφερθώ όμως σ αυτή θα κάνω μια ακόμη μικρή αναφορά στο παρελθόν μας.

Στα 3 αυτά χρόνια παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η συμμετοχή των μελών μας ήταν αντιστρόφως ανάλογη των ενεργειών μας.

Έτσι καταλήξαμε σε κινήσεις που δεν βοήθησαν ουσιαστικά. Κλασσικό παράδειγμα είναι η σύνθεση του εκάστοτε συντονιστικού μας. Αντί να περισσεύουν οι επιλογές υποψηφίων και να βγαίνει το συντονιστικό μέσα από εκλογικές διαδικασίες , που θα αναδεικνύουν θέσεις, απόψεις και τάσεις, να έχουμε ένα όργανο που παράγει πολιτική, που γεννά νέες ιδέες και οργανώνει παρεμβάσεις, καταλήγαμε να εκλιπαρούμε μέλη μας να μπούνε στο συντονιστικό για να βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουμε κάποιες φορές διπλό κακό. Και να μπαίνουν λάθος άτομα σε λάθος θέσεις, αλλά και μετά από μικρό χρονικό διάστημα οι απουσίες και η αδυναμία παρουσίας των μελών του στις συνεδριάσεις του συντονιστικού, να το οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας και εκτέλεσης του έργου που είχε αναλάβει.

Τέλος οι εγγενείς αδυναμίες του επικεφαλής μας , οι «τεχνικές» δυσκολίες που είχε στην άσκηση των καθηκόντων, που η θέση του απαιτούσε, αλλά και η νοοτροπία του, που ξεφεύγει από τα κλασσικά πρότυπα δημιούργησαν, προβλήματα κυρίως σε θέματα επικοινωνίας ενός αρχηγικού προφίλ, στον κόσμο. Όμως ποιος από μας θα ήθελε επικεφαλής ένα αριστερό Χαρδαλιά με κύριο χαρακτηριστικό τον πολιτικό αμοραλισμό και Βοναπαρτισμό που τον χαρακτηρίζει?. Πόσο ταιριάζει το προφίλ ενός τέτοιου επικεφαλής με την ιδεολογία της συλλογικής απόφασης και σκέψης, που η αριστερά προβάλει. Σαφώς και η πλειοψηφία των πολιτών κάτι τέτοιο ζητά, όμως ο δικός μας ρόλος είναι ο ρόλος του σκαπανέα και οφείλουμε να τον υπερασπιστούμε. Εξάλλου αυτή η συμπεριφορά του και ο τρόπος σκέψης του, έδωσαν στην πρωτοβουλία μας την ευκαιρία να ζυμωθεί στις δημοκρατικές διαδικασίες και να προβάλει το συλλογικό προφίλ της στην Πόλη.

Να πω επίσης εδώ ότι η συνέπεια του σε θέματα σημαντικά για τη δημιουργία μιας ελεύθερης κουλτούρας και σεβασμού της διαφορετικής άποψης είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ο Κώστας πολλές φορές έλεγε την προσωπική του θέση δημόσια, ακόμη κι αν ερχόταν σε αντίθεση με τη θέση της Πρωτοβουλίας. Αυτό όμως δεν ήταν προνόμιο που παραχωρούσε στον εαυτό του αλλά το θεωρούσε δικαίωμα του καθενός. Είναι ένας τρόπος σκέψης που έρχεται σε αντίθεση με το κομματικό παρελθόν και την κουλτούρα, πολλών από μας, είναι όμως καιρός, πιστεύω, να δείξουμε τέτοιους σύγχρονους τρόπους σκέψης στους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως προσωρινού πολιτικού κόστους.

Στη μέχρι σήμερα πορεία μας έγιναν προσπάθειες για «ανοιχτά» σχήματα, διαρκείς συνελεύσεις και ανοιχτό – διαρκές συντονιστικό, δυστυχώς όμως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Πιστεύω λοιπόν ότι τώρα πια πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλα τα παραπάνω στοιχεία, να χρησιμοποιήσουμε τη διαλεκτική σύνθεση σαν τρόπο σκέψης και να ξεκινήσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια με τις παρακάτω κινήσεις.

Σύγκληση «ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ» ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ και εννοώ να κάνουμε προσπάθεια να μη λείψει κανείς, γνωρίζοντας στα μέλη μας την κρισιμότητα αυτής της συνέλευσης, η οποία θα μας οδηγήσει στις επόμενες Δημ Εκλογές, με την εκλογή νέου «εκλογικού» συντονιστικού.

Όσα μέλη ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συντονιστικό, οφείλουν να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους και να αναφερθούν στο όραμα τους για την Πόλη μας, στον τρόπο που βλέπουν ότι πρέπει να κινηθούν για την υλοποίηση του οράματός τους και να δηλώσουν σε ποιο τομέα μπορούν να συνεισφέρουν

Το νέο συντονιστικό να αποτελείται από 5 άτομα, ώστε να είναι λειτουργικό και ευέλικτο, και τα μέλη του ορίζονται μέσα από ψηφοφορία, στην οποία κάθε μέλος της παράταξης ψηφίζει έως 3 μέλη.

Ουσιαστικά το συντονιστικό θα αποτελεί την συλλογική ηγεσία της Πρωτοβουλίας μας.

Ένα από τα μέλη του θα είναι ο εκπρόσωπος (επικεφαλής κατά τον εκλογικό νόμο) της παράταξης και θα εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση.

Θα αποτελεί μέλος του συντονιστικού (ένας από τα 5 μέλη) και η θητεία του σε αυτή τη θέση θα είναι για 2 χρόνια.

Εκλογές για τα μέλη του συντονιστικού γίνονται μια φορά το χρόνο και για τον επικεφαλής του συντονιστικού κάθε 2 χρόνια.

Οι αποφάσεις στο συντονιστικό παίρνονται με πλειοψηφία 4-1. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία και αφού γίνουν προσπάθειες συναίνεσης χωρίς επιτυχία, τότε το συντονιστικό οφείλει να καταφύγει σε απόφαση της Γεν. Συνέλευσης, η οποία επίσης απαιτεί πλειοψηφία 2/3 εκ των παρισταμένων μελών και φυσικά στη συνέλευση παρευρίσκονται τουλάχιστο τα μισά μέλη της Πρωτοβουλίας.

Είναι σημαντικό εδώ να προβάλουμε αυτό το στοιχείο της συλλογικής ηγεσίας ,όσο το δυνατόν περισσότερο στην κοινωνία (Σαν παράδειγμα αναφέρω τις προεκλογικές αφίσες μας, όπου θα προβάλουν όλα τα μέλη του συντονιστικού κι όχι μόνο ένα πρόσωπο. Άλλη κίνηση είναι να δηλώνουμε αυτό το στοιχείο μας στις συνεντεύξεις, σε εκδηλώσεις και γενικά σε κάθε ευκαιρία. Μια τέτοια κίνηση να επισημάνω ότι πολλαπλασιάζει την προβολή του ονόματος της ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ. Στο κάτω κάτω δεν παίρνουμε και κάποιο ιδιαίτερο ρίσκο μια και δεν διεκδικούμε στο νήμα τη Δημαρχεία, ώστε να υποχρεωθούμε σε συμβιβασμούς για επικοινωνιακούς λόγους . Έτσι έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε στους δημότες τον σύγχρονο και συλλογικό τρόπο λειτουργίας μας. Πιστεύω μάλιστα ότι θα έχουμε κέρδη με αυτή την κίνηση μακροπρόθεσμα.

Δημιουργούνται επίσης επιτροπές δράσης (υπάρχουν ήδη και στελεχώνονται με νέα πρόσωπα εν όψει εκλογών) οι οποίες λειτουργούν, υπό την εποπτεία του συντονιστικού.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Οι Δημ. Σύμβουλοι που θα εκλέξει η παράταξη είναι απλά εκπρόσωποί της και οφείλουν να εκφράζουν στο Δημ. Συμβούλιο τις θέσεις της.

Σε περιπτώσεις διαφωνίας κάποιου μέλους του συντονιστικού με την πλειοψηφούσα άποψη – απόφαση του συντονιστικού - θεωρώ δεδομένη την υποχρέωσή του να ψηφίζει και να κοινοποιεί τη θέση της πλειοψηφίας και βέβαια θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα του να εκφράζει και την προσωπική του θέση.

Αν υπάρχει η δυνατότητα από το νόμο..

Αλλάζει ο εκπρόσωπός μας στο Δημ. Συμβούλιο, μετά τα 2 χρόνια της θητείας του.

Αν έχουμε περισσότερους του ενός, στα 2 χρόνια αλλάζει και ο εκπρόσωπος μας και οι Δημ. Σύμβουλοι.

Ελπίζω το κείμενο αυτό να γίνει δεκτό και να έχει τη στήριξη του σημερινού συντονιστικού της Πρωτοβουλίας. Εάν πάλι δεν βρει την απήχηση που προσδοκώ, ελπίζω να αποτελέσει το έναυσμα για μια δημιουργική και γόνιμη συζήτηση και να τεθεί σαν πρόταση για συζήτηση στην επόμενη Γεν. Συνέλευση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δέκα μέρες μετά την ανάρτηση κανένα σχόλιο .
"Μοναξία......η μοναξία,η μοναξία μας λέω,για την δική μας λέω είναι τσεκούρι στα χέρια μας που πάνω απ'τα κεφάλια σας γυρίζει, γυρίζει γυρίζει ...."Κατερίνα Γώγου .
Ο έχων το 4%