Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάζοντας αλλά και μελετώντας την πρόταση του Κώστα για συμμαχίες των Δημοτικών παρατάξεων στην κατεύθυνση ενός διαφορετικού μοντέλου διοίκησης του Δήμου, θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις – προτάσεις – επισημάνσεις, με σκοπό να βοηθήσω στον προβληματισμό πάνω στο θέμα αυτό.
Α. Η πρόταση είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και στην ουσία της – πέρα από οποιουσδήποτε σημερινούς ή αυριανούς συσχετισμούς – πετάει το μπαλάκι στις παρατάξεις και ευρύτερα στους διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς ή και στο λαό ακόμα, στο κατά πόσο μπορούν να συνεργασθούν, να συμμαχήσουν και να συζητήσουν τα μικρά ή μεγάλα θέματα που απασχολούν τους Δήμους, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία. To σημαντικότερο είναι αν θα μπορέσουν τελικά να πάρουν μεγάλες πλειοψηφικές αποφάσεις για την λύση αυτών των προβλημάτων.
Β. Η πρόταση κατά βάση προσπαθεί να εφαρμόσει στην πράξη, την πάγια θέση της Αριστεράς για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις Δημοτικές εκλογές. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να εφαρμοσθεί και να δούμε στην πράξη τα αντανακλαστικά όλων μας, όχι μόνο στο πεδίο της συζήτησης των προβλημάτων αλλά κυρίως στο πεδίο των αποφάσεων. Αν κρίνω από τον τρόπο που συζητάμε και αποφασίζουμε εμείς στην παράταξη, ας μου επιτραπεί να είμαι απαισιόδοξος, αλλά αυτό δεν έχει σημασία το εγχείρημα είναι στις σημερινές συνθήκες «επαναστατικό».
Γ. Η πρόταση πιστεύω, ότι σωστά λέει ο Κώστας πρέπει να απευθύνεται σε όλους. Είναι πολιτική πρόταση, αναφέρεται στα προβλήματα του Δήμου, δεν χωράει αποκλεισμούς και απαντάει και στο σλόγκαν του Χαρδαλιά «όλοι μαζί». Δηλαδή τι πάει να πει «όλοι μαζί». Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς η πρόταση απευθύνεται κατά πρώτον στην Αριστερά και στους τοπικούς εκπροσώπους της. Να δούμε αν τελικά έχουν το πολιτικό ανάστημα να ξεπεράσουν αγκυλώσεις και προκαταλήψεις και να συνεννοηθούν στον κοινό αγώνα για την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης του Δήμου και στην προοδευτική λύση των προβλημάτων. Σε περίπτωση άρνησης είναι άξιοι της μοίρας τους.
Σε αυτούς που θα πούνε «τι γίνεται αν δεχτεί μόνο ο Κόνσουλας», η γνώμη μου είναι ότι αν συμφωνήσει με την πρόταση όπως την διατυπώνει ο Κώστας είναι ενδιαφέρον να το ρισκάρουμε, παρά τους φυσιολογικούς ενδοιασμούς που μπορούμε να έχουμε.
Δ. Αυτό που χρειάζεται επεξεργασία είναι το πώς παίρνονται οι αποφάσεις. Διαβάζοντας την συνέντευξη παρατηρώ ότι αναφέρονται οι έννοιες συμμετοχή, δημοκρατική συζήτηση, συναίνεση, συνεργασία, αναβάθμιση του ρόλου του Δ.Σ. Πρέπει να προσδιορίσουμε και πως παίρνονται οι αποφάσεις. Αυτό είναι το αγκάθι, γιατί η πλειοψηφούσα από τις παρατάξεις στην συμμαχία, θα έχει πάντα την πλειοψηφία στα όργανα και κυρίως στην Δημοτική Ομάδα. Δεν είναι απαγορευτικό, αλλά εκεί πάντα είναι που τα χαλάμε, όσον αφορά την εκάστοτε ερμηνεία του «μίνιμουμ προγράμματος βασικών αρχών».

Ευχαριστώ, Δημ. Κόκκαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: