Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΝΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση Σταθόπουλου για το σπάσιμο των αυτοδυναμιών μοιάζει αρκετά δύσκολη για να κατανοηθεί, πολύ περισσότερο να υιοθετηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο προσπάθειας υλοποίησης της.
Παραμένει για μένα μεγάλη απορία πώς το μυαλό του συνέλαβε κάτι τέτοιο, λαμβάνοντας υπόψη τη κουλτούρα που φέρνουμε μαζί μας και που κατά τη γνώμη μου οποιοσδήποτε άλλος εκτός από μας θα μπορούσε να είναι ο πατέρας μιας τέτοιας ιδέας.
Οι δυσκολίες συνίστανται σε αντικειμενικούς αλλά και υποκειμενικούς λόγους που θα κάνω μια προσπάθεια να καταθέσω και ταυτόχρονα να τοποθετηθώ πάνω στην πρόταση.
Οι παραδόσεις και τα ήθη μας βγαλμένα από την ίδια μήτρα, μας δυσκολεύουν να αποδεχθούμε, τουλάχιστον εύκολα, κάτι που μέχρι τώρα δεν το είχαμε στην πρακτική μας. Πολύ περισσότερο όταν διακυβεύονται τα ιερά και τα όσια. Θέλουμε πάντα να αποφασίζουν πρώτα τα όργανα και μετά να βγει προς τα έξω μια πρόταση. Έτσι έχουμε μάθει. Δεν αλλάζουν τόσο εύκολα αυτά τα ζητήματα. Θα ήμουν ανειλικρινής αν έλεγα ότι και εγώ σ΄ αυτό το θέμα έχω διαφορετική άποψη. Όμως ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγές στη σκέψη μας και στον τρόπο που βλέπουμε από δω και πέρα τα πράγματα. Στο κάτω κάτω πόσες φορές δεν έχει παραβιαστεί αυτός ο κανόνας ακόμα και από αυτούς που τον συνέταξαν. Αν όμως πιστεύουμε ότι ο Κώστας τοποθετήθηκε ως φτούκα προ για λόγους αιφνιδιασμού τότε ας το πούμε. Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω ότι υπήρχε τέτοια πρόθεση. Πιστεύω ακόμα ότι σημαντικό στοιχείο για την καριέρα της πρότασης είναι όλα αυτά τα ενδεχόμενα συνεργασιών που μπορεί να προκύψουν και μας τρομάζουν .Χωρίς να είναι στις προθέσεις μου η κριτική στις άλλες τοποθετήσεις όμως πιστεύω ότι λειτουργούμε με αφαιρετικό τρόπο δηλ. χωρίς άρνηση στη πρόταση αποκλείουμε τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους οπότε η πρόταση καταρρέει. Ας βάλουμε το χέρι στην καρδιά και ας πούμε ποιος είναι ο καλύτερος για μια πιθανή συνεργασία. Αρκετές αμαρτίες δεν πληρώνει ο Δήμος μας από τις διοικήσεις Αριστερών Δημοτικών Αρχών; Μάλιστα αυτές οι διοικήσεις μας θεωρούν και γιαλαντζί (ψεύτικους). Πιστεύω ακόμα ότι λειτουργούν σύνδρομα και ταμπού που αναδεικνύουν φόβους για πίστωση αποφάσεων που θα μας κατατρέχουν σαν τις Ερινύες και τις Τύψεις στο μέλλον. Δεν πριμοδοτώ κανένα και δεν απορρίπτω εξ ορισμού κανένα. Θα σας πω κάτι που είχε πει ο Enzo Ferrari προς τους ανταγωνιστές του “ είμαι μια μετριότητα, αλλά και κανείς από σας δεν είναι καλύτερος από μένα”.
Δυσκολίες όμως έχουμε και σε καθαρά κατά τη γνώμη μου αντικειμενικά ζητήματα που χρειάζονται απαντήσεις διευκρινίζοντας π.χ. πώς θα εξασφαλιστεί η εκλογή των τεσσάρων δημοτικών συμβούλων που εμείς διεκδικούμε για να σπάσουμε την αυτοδυναμία. Μη που πει κανείς ότι αυτά είναι διαδικαστικά ζητήματα. Κατά τη γνώμη μου σε μεγάλα αριθμητικά ψηφοδέλτια είναι δυσεπίλυτα αυτά τα προβλήματα.. Αν προσδοκούμε σε κάποιες παραιτήσεις άλλων συμβούλων για να εκλεγούμε εμείς ας το ξανασκεφτούμε στην κατεύθυνση διαφορετικής λύσης εξασφάλισης των θέσεων.
Σκεφτείτε πόσο άβολα και δύσκολα είναι τα πράγματα που ακόμα και τώρα που έχουμε μπει σε ένα δημόσιο διάλογο, τοποθέτηση της Γραμματείας, η του Γραμματέα της ,η μελών της δεν έχουμε, παρά μόνο του επικεφαλής Κ. Σταθόπουλου. Παιδιά τολμήστε και πείτε μας ότι αισθάνεστε.. Αυτή η βουβαμάρα μας βάζει σε σκέψεις.
Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα κατά τη γνώμη μου, αντίθετα έχουμε να κερδίσουμε πολλά αν δούμε ρεαλιστικά αυτό που έχουμε σήμερα. Δεν πρέπει να μας εμποδίσουν κλισέ Αριστερός, Δεξιός, Πασοκ, Κομμουνιστής. Πολλές από τις προτάσεις μας στα διάφορα θεσμικά όργανα του Δήμου ( Νομικά Πρόσωπα ) περνούν και λειτουργούν προς το καλό της πόλης μας. Πολλές φορές έχουμε ψηφίσει υπέρ στα Διοικητικά Συμβούλια των Ν.Π. και καλά κάναμε πιστεύοντας ότι αυτό είναι το σωστό. Να θυμίσω ότι στο Δ.Σ του Πνευματικού Κέντρου υπάρχει στέλεχος μας μετά από πρόταση της σημερινής Δημοτικής αρχής. Στο μυαλό μας να έχουμε ένα άλλο Βύρωνα που ονειρευόμαστε και προσδοκούμε. Αν πιστεύουμε ότι θα πάρουμε τις τύχες του Βύρωνα μόνοι μας μάλλον θα περιμένουμε πολύ ακόμα. Μπορεί να πει κανείς ότι έτσι διατηρούμε την καθαρότητα μας και την τιμή μας. Σεβαστό. Αν όμως πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένας άλλος τρόπος, η πρόταση του Κώστα είναι κάτι διαφορετικό από τα μέχρι τώρα επιχειρήματα που δυστυχώς δεν απέδωσαν.
Τελειώνοντας πιστεύω ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να περπατήσει αν δεν στηριχθεί πρώτα και καλύτερα από τα στελέχη της Δημοτικής Πρωτοβουλίας «Στάση Βύρωνα». Δεν είναι μια υπόθεση απλής ψηφοφορίας στη Συνέλευση και άντε καθαρίσαμε .Όσο και αν πλειοψηφήσει η πρόταση αν υποθέσουμε ότι συμβεί κάτι τέτοιο, δεν πάει πουθενά αν δεν την πάρουν απ΄ το χέρι άνθρωποι με εμπειρία στα Δημοτικά και επιρροή στην πόλη μας. Στο κάτω κάτω αυτοί θα είναι και οι αυριανοί μας Δημοτικοί Σύμβουλοι. Διαφορετικά ας το πουν ευθέως και χωρίς περιστροφές ότι δεν….Ας μιλήσουν όμως να ξέρουν και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ τι μέλει γενέσθαι.
Γιώργος Τζανίνης φίλος της Δημοτικής Πρωτοβουλίας “Στάση Βύρωνα”.
Υ.Γ Δεν στάθηκα καθόλου στο υπόλοιπο κομμάτι της εισήγησης του Κώστα όχι από διάθεση υποτίμησης σ΄ αυτό, αντίθετα είναι εξαιρετικό και ίσως για πρώτη φορά τόσο πλούσιο και εμπεριστατωμένο αλλά γιατί νομίζω ότι το όχημα αυτών των σκέψεων είναι το κομμάτι που ανέπτυξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: