Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΗ ΚΑΤΩΠΟΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

1) Η παράταξή μας κλείνει 3 χρόνια δράσης από τις Δημοτικές Εκλογές. Μπαίνουμε ήδη στον τελευταίο χρόνο και είναι αναγκαίο, αφού θυμηθούμε τη δράση και τις πρωτοβουλίες που πήραμε, την πλούσια εσωτερική δραστηριότητα μας, τη συλλογικότητα μας και τον ανοιχτό τρόπο συζήτησης που κατακτήσαμε, τα λάθη και τις αδυναμίες μας να καθορίσουμε τους στόχους και την τακτική μας για τον τελευταίο χρόνο μεχρι τις εκλογές.

Υπο αυτήν την έννοια αυτή η συνέλευση είναι και σοβαρή και κρίσιμη, διότι ανοίγει τη συζήτηση για το πρόγραμμα και την εκλογική τακτική μας και θα καθορίσει σίγουρα τα πρώτα στοιχεία της.

Πιστεύω ότι παρά τις διαφορετικές προτάσεις που κατατίθενται, η παράταξη μας θα προχωρήσει στις απαραίτητες συνθέσεις, ωστε να βγει από αυτή τη διαδικασία πιο πλούσια σε ιδέες, πιο τεκμηριωμένη σε θέσεις, πιο μαχητική σε διεκδικήσεις, ώστε όλοι μαζί να δουλέψουμε εν'όψει και των Δημοτικων Εκλογων.

2) Κατ'αρχήν ας εξετάσουμε το τοπίο μέσα στο οποίο δρα σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εδώ και πολλά χρόνια επι κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ν.Δ :

α) Το μοντέλο της αυτοδιοίκησης είναι υπερσυγκεντρωτικό και δρα πελατειακά με φαινόμενα κρίσης, αδιαφάνειας και διαφθοράς. Δεν υπήρξε ούτε θεσμοθετημένη αποκέντρωση, ούτε μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τ.Α και όταν αυτό έγινε δεν συνοδεύτηκε με την ανάλογη οικονομική στήριξη και τεχνική βοήθεια. Η απλή αναλογική όχι απλά δεν εφαρμόστηκε, αλλά μειώθηκε και το ποσοστό εκλογής Δημάρχων απο 50% στο 42%.

β) Η συμμετοχή των πολιτών σε όσα τους αφορούν έκανε βήματα προς τα πίσω. Τα τοπικά συβούλια δεν λειτούργησαν ούτε άλλες μορφές συμμετοχής (π.χ μέσω διαδικτύου). Έτσι όπως λειτουργεί σήμερα η Τ.Α δίνει την αίσθηση ότι δεν απαντάει στα καθημερινά του προβλήματα, αλλά λειτουργεί ερήμην του.

γ) Τα οικονομικά της Τ.Α είναι πολύ άσχημα με ευθύνη των κυβερνήσεων. Αρκεί να αναφερθεί ότι θεσμοθετημένοι πόροι από το 1998, ύψους 4 δις ευρώ δεν εχουν αποδοθεί στην Τ.Α, με αποτέλεσμα πολλοί δήμαρχοι να συνωστίζονται στα Υπουργικά γραφεία ζητιανεύοντας πόρους και άλλοι να επιβάλλουν υπέρογκα Δημοτικά τέλη, σε μία περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής κρίσης.

δ) Ο δημόσιος χώρος, έναντι του ιδιωτικου υποχώρησε τα τελευταία χρόνια. Το ιδιωτικό εμφανίζεται είτε για να καλύψει την έλλειψη οικονομικών πόρων είτε την γραφειοκρατεία και την κακοδιοίκηση. Σε κάθε όμως περίπτωση είναι νεοφιλελεύθερη πολιτική. Έντονα εμφανίζεται στον χώρο της παιδείας καθώς και στη δημόσιο και κοινωνική περιουσία (ελεύθεροι χώροι - πλατειές - ¨δημόσια πάρκινκ¨ - έλλειψη αιθουσών σε σχολεία και νηπειαγωγεία κλπ)

ε) Το περιβάλλον, στο περιαστικό πράσινο και στο αστικό πράσινο, βρίσκεται αντιμέτωπο με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Γης, τους καταπατητές, τους εργολάβους και τους οικοδομικούς συναιτερισμούς, της εκκλησίας, του Υπουργείου Εθν.Αμύνης ακόιμη και της δικής μας έλλειψης σεβασμού σε αύτο το ρυθμιστικό που ψηφίστηκε απο τη Ν.Δ, το Π.Δ για τον Υμηττό, η κατασκευή της Δυτ.Περιφερειακής αναδεικνύουν πολυ μεγαλους στόχους.

Νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την παρουσία μας στα δημοτικά πράγματα υπό αυτό το πρίσμα, να κριτικάρουμε πολιτικές, να αναδείξουμε προβλήματα, να καταρτίσουμε προγράμματα, να αναπτύξουμε συμμαχίες.

3) Η διατύπωση απο τον Κώστα Σταθόπουλο του προγράμματος για τις εκλογές είναι πολυ σοβαρή δουλειά που αντικατοπτρίζει τον πλούτο της παραταξής μου, καθως πολλοί από αυτούς τους στοχους βγηκαν μέσα από την ίδια μας τη σράση και την επαφή με τους πολίτες. Συνολικά για το πρόγραμμα θέλω να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις.

α) Η παράθεση στόχων για να γίνει πρόγραμμα, πρέπει να συνδεθεί με γενικότερες θέσεις για το μοντέλο της αυτοδιοίκησης που θέλουμε. Μόνο έτσι θα αντιλαμβάνεται καλύτερα ο πολίτης, ότι πρέπει να απαιτήσει γενικότερες αλλαγές, για να λυθούν τα προβλήματα του.

β) Οι προτάσεις του προγράμματος μας και οι μεγάλοι μας στόχοι χρειάζονται σύγχρονες θεωρητικές στηρίξεις αλλά και τεχνική υποστήριξη (π.χ πολ.μηχανικοί - περιβαλοντολόγοι - συγκοινωνιολόγοι - οικονομολόγοι κλπ.) οι οποίοι θα μας δίνουν και τον ρεαλισμό των τεχνικών χαρακτηριστικών αλλά και των οικονομικών μεγεθών.

γ) Οφείλουμε να καταλήξουμε το προγράμμα και τις θέσεις μας, συζητώντας με τα μέλη μας και παίρνοντας και τη γνώμη των πολιτών. Γι' αυτό προτείνω να οργανώσουμε 10 θεματικές συναντήσεις (όσες και οι ενότητες) όπου θα τις επεξεργαστούμε με τη βοήθεια των ειδικών - συνδικαλιστών - μαζικών φορεών και πρωτοβουλιών πολιτών που ενδιαφέρονται. Για να βγει όλος αύτος ο όγκος δουλειάς χρειάζεται να εκλέξουμε ή να ορίσουμε : Επιτροπή προγράμματος, η οποία σε συνεργασία με τις επιτροπές της παράταξης και τη γραμματεία, να φέρει σε πέρας την δημιουργία του προγράμματος.

δ) Πρέπει να δώσουμε βαρος και να υιοθετήσουμε μια καινοτόμα πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα που είναι : ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός των πολιτών. Ένα μέρος του προϋπολογισμού του δήμου (ίσως το 20%) να αποφασίζεται από τους πολίτες για το που και πως θα διατεθεί. Αυτό μπορεί να γίνεται μέσω μιας ετήσιας Συνέλευσης : Τοπικών Συμβουλίων -Εργατικών Σωματειών - Συνταξιούχων - Ενώσεων Επαγγελματιών - Σύλλογων Γονεών - Μαζικών φορέων και Πρωτοβουλιών.

4) Η πορεία μας προς τις εκλογές πρέπει να να γίνει, αναδεικνύοντας μαζι με τους πολίτες τα προβλήματα των ελευθέρων χώρων, των κτιριακών υποδομών στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, οργανώνοντας παρεμβάσεις και δρώμενα σαν αυτό που οργανώσαμε στη Νεράιδα (Νεάρχου και Χαριδήμου)

Πέραν των άλλων θα μας δώσει την δυνατότητα να συνδεθούμε με τους πιο δραστήριους πολίτες με τους οποίους πρέπει να συνεργασθούμε, προτείνοντας τους να είναι ακόμη και υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Αυτή η πλευρά της δουλειάς μας είναι πολύ σοβαρή και νομίζω οτι μπορούμε να ορίσουμε μια 3μελή επιτροπή, η οποία σε συνεργασία, θα αναζητήσει και θα προτείνει σε δραστήριους συμπολίτες μας να είναι υποψήφιοι.

Αν εργασθούμε με τέτοια μέθοδο, τότε όλοι αυτοί, μαζί με τα ήδη προβεβλημένα και επιτυχημένα μέλη μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ικανό και αποτελεσματικό ψηφοδέλτιο απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε δεμένοι με τον κόσμο και να δώσουμε με επιτυχία την εκλογική μάχη.

5) Σε ότι αφορά την πρόταση του Κ. Σταθόπουλου για τις συμμαχίες θέλω να πω τα εξής: Ο Κώστας επιλέγει ένα πρόβλημα, που είναι πράγματι από τα πιο σοβαρά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, αυτό του Δημαρχοκεντρικού μοντέλου που πατάει στην έλλειψη της απλής αναλογικής, το κάνει κυρίαρχο και προτείνει γύρω από αυτό να αναζητήσουμε συμμαχίες. Ο τρόπος όμως που επιλέγεται είναι τεχνικός και όχι πολιτικός και γιατί γίνεται στη βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος που μπορεί να αποδεχθεί και η Δημοτική Παρατάξη της Ν.Δ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Εγώ πιστεύω ότι οι συμμαχίες πρέπει να αναζητηθούν στη βάση των πολιτικών που αναδεικνύουν ένα άλλο πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση και βάζουν σε αμφισβήτηση το ήδη υπάρχον μοντέλο. Η πολιτική αυτή είναι: Η αποκέντρωση του κράτους και η δημιουργία νέου δημοκρατικού αυτοδιοικητικού μοντελου - η οικονομική ενίσχυση της Τ.Α με μεταφορα πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και μείωση επιτοκίων για τα δάνεια του ταμείου παρακαταθηκών - προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και ταυτόχρονα αναζήτηση χώρων για πράσινο, πλατείες, σχ.κτίρια, χώρους αθλητισμού, υπόγεια πάρκινκ δημοτικά και όχι ιδιωτικά -συμφωνίες για την ενίσχυση του δημόσιου χώρου έναντι του ιδιωτικού - συμμετοχικός προϋπολογισμός - σύγκρουση, με τα διαφορα συμφέροντα για το πράσινο και τον Υμηττό - πολιτικές για τα απορρίματα και την ανακύκλωση καθώς και για ολα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολουν τους πολίτες.

Με τα σημερινά δεδομένα συνεργασία με τις δημοτικές παρατάξεις που υποστηρίζονται από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει.

Ολο λοιπόν το βάρος πρέπει να πέσει στην επαφή μας με τον κόσμο και με τις θεματικές και με περιοδείες, σε επαφή με φορείς, αναδεικνύοντας προβλήματα.

Αν αυτό προχωρήσει - και μπορεί να προχωρήσει - θα έχουμε πολλαπλά οφέλη. Ταυτόχρονα θα ασκούνται πιέσεις και προς τη βάση των άλλων αριστερών παρατάξεων καθώς και σε μερίδα οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Αν δε, αυτό γίνει όσο πιό οργανωμένα μπορούμε,τότε πιστεύω ότι θα έρθουμε τον Μάρτη να εξετάσουμε το θέμα των συνεργασιών, έχοντας να πούμε πολύ πιό συγκεκριμένα πράγματα.

6) Θεωρώ και εγώ όπως και πολλοί άλλοι ότι τα επίδικα των Δημοτικων εκλογών έπρεπε πρώτα να συζητηθούν στο Συντονιστικό, όχι για να αποκλείσουμε ιδέες και προτάσεις αλλά για να επεξεργασθούμε ακόμη περισσότερο τις τακτικές μας. Η διαβούλευση που θα γίνοταν πρώτα σε ένα πιο περιορισμένο κύκλο δεν θα εμπόδιζε, ούτε την ελευθερία της έκφρασης, ούτε την ουσία της πρότασης. Εν πάσει περιπτώσει αυτό δεν έγινε και έτσι καλείται η ίδια η Συνέλευση να αναζητήσει συνθέσεις και λύσεις, για να προχωρήσουμε. Αρκεί αυτό να γίνει με πνεύμα συννενόησης, χωρίς εμμόνες και αδιαπραγμάτευτες τακτικές, πολύ δε περισσότερο με ψηφοφορίες που πολώνουν και διώχνουν κόσμο.

7) Πιστεύω επίσης ότι η Συνέλευση πρέπει να εκλέξει νέα Γραμματεία - 7μελή κατά την γνώμη μου - που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τη δουλειά μας το επόμενο διάστημα με τη βοήθεια όλων. Πιστεύω ότι κανείς δεν πρόκειται να κρυφτεί, όπως υπαινίσεται ο Κώστας σε μια άστοχη κατά την γνώμη μου εκτίμηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: