Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΖΑΦΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Δήμος Βύρωνα: πηγαίνοντας για Εκλογές
Πλησιάζοντας οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πληθαίνουν οι σκέψεις για το τι Δήμο έχουμε και τι Δήμο θέλουμε.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή τη δημόσια συζήτηση να πάρουν μέρος οι περισσότεροι πολίτες.
Η αυξημένη συμμετοχή δεν σημαίνει μόνο πιo δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά είναι προϋπόθεση για μια αναζωογόνηση του ρόλου και της έννοιας του Δήμου.
Το μεγάλο ζητούμενο για αλλαγές στο Δήμο, στη ζωή, στην πολιτική, είναι η σχέση του κάθε πολίτη με τα προβλήματα. Το πόσο τα προβλήματα επηρεάζουν τη ζωή που κάνει ο καθένας, το πως νομίζει οτι αντιμετωπίζονται, σε τελική ανάλυση αν μπορεί να σπάσει η αντίληψη που ακούει από παιδί «εσύ θα βγάλεις το φίδι από την τρύπα;»
Δύσκολα μπορεί να βρεθεί κάποιος που ζεί στο Βύρωνα που θα δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει:
- Το τσιμέντο που μας περιβάλλει.
- Οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο.
- Η χρήση του Ι.Χ. και τα parking.
- Οι δημόσιες και δημοτικές συγκοινωνίες.
- Ο Υμηττός και οι αυτοκινητόδρομοι.
- Τα πεζοδρόμια, οι πλατείες και τα τραπεζοκαθίσματα.
- Τα σχολεία και τα κέντρα υγείας.
- Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.
- Τα γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές.
- Τα Δημοτικά τέλη και η διαχείριση τους.
- Η καθαριότητα και η ανακύκλωση.
- Τα κονδύλια του Δήμου από τον προϋπολογισμό.
- Η διαφάνεια και ο έλεγχος των οικονομικών.
- Οι διαδικασίες υλοποίησης των μεγάλων έργων.
- Η λειτουργεία των υπηρεσιών του Δήμου και των νομικών προσώπων.
- Ο τρόπος που παίρνονται οι αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο κ.α.

Σ’ όλα αυτά ο Δήμος έχει τη δικιά του ιστορία, ο κάθε Δήμαρχος έχει αφήσει το δικό του έργο, σε πολλούς τομείς υπάρχουν θετικές αλλαγές, άλλοι καθυστερούν απελπιστικά.
Το ζήτημα κάθε φορά είναι τι πρέπει να αλλάξει και πώς συμμετέχουν οι δημότες σ’αυτό.
Βέβαια αυτό που γενικώς κυριαρχεί, ή το έφτιαξαν έτσι ώστε να κυριαρχεί είναι η απαξίωση της πολιτικής, η αδιαφορία των πολιτών για τα κοινά (γενικά ή τοπικά).
Μια αδιαφορία που βολεύει όσους μέχρι τώρα έχουν εξουσία κάθε είδους. Είναι η βασική συνταγή για την αναπαραγωγή της πολιτικής της αδιαφάνειας, της ρεμούλας, του ρουσφετιού και της γραφειοκρατίας.
Προφανώς, γνήσια και από τα κάτω συμμετοχή δεν προκύπτει με καλύτερες και από τα πάνω τεχνικές επικοινωνίας και διαφήμισης, ούτε μέσα από την προβολή αρχηγών σε ρόλο μεσσία, ή με χυδαία και υπόγεια αξιοποίηση της ανάγκης για σίγουρη δουλειά των ανθρώπων.
Είναι λοιπόν μία πρόκληση για πολίτες που βλέπουν αλλιώς την σχέση τους με τα κοινά, να πάρουν μέρος ενεργά στις προεκλογικές διαδικασίες, μήπως και «κουνηθεί» τίποτα από τα κάτω.
Οι δημοτικές παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο του Βυρωνιώτικου λαού έχουν τα προγράμματά τους, την πολιτική τους, κάποιες δοκιμάστηκαν σαν Δημοτική αρχή, κάποιες επιλέγουν το ρόλο της αντιπολίτευσης, της διεκδίκησης και της πίεσης στην πλειοψηφία.
Οι παρατάξεις που τώρα είναι στην αντιπολίτευση, παρά τις σοβαρές διαφορές που έχουν στην πολιτική τους έχουν αρκετές κοινές θέσεις στα προγράμματά τους τέτοιες που επιτρέπουν συγκλίσεις, όπως υπάρχουν και στοιχεία κοινής δράσης και συντονισμού στα μεγάλα προβλήματα της τελευταίας τετραετίας.
Υπάρχουν όμως και σοβαρά αρνητικά χαρακτηριστικά:
1. Δεν πιστεύουν στις συνεργασίες (ιδεολογική καθαρότητα – περιχαράκωση, απομονωτισμός) ή πιστεύουν με σκοπιμότητες.
2. Από τη μέχρι τώρα αντιπολιτευτική στάση τους δεν μπόρεσαν να συσπειρώσουν και να κινητοποιήσουν υπολογίσιμες ζωντανές δυνάμεις συμπολιτών μας έτσι που να μιλάμε για αποτελεσματικές πιέσεις και διεκδικήσεις.
Σε αυτές τις συνθήκες και με αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι θα πάμε σε εκλογές «μία από τα ίδια». Εκλογές των παραταξιακών επιτελείων, με τον κόσμο στην γωνία και με κριτήρια τα έργα των «πετυχημένων» δημάρχων και τις αναμενόμενες προσλήψεις.
Τίποτα θετικό για την κοινωνία του Βύρωνα δεν θα προκύψει από όλο αυτό.
Από την άλλη, κάτι καινούριο και ενδιαφέρον βάζει ο Κ. Σταθόπουλος («Στάση Βύρωνα») σε συνέντευξή του στις «διαδρομές». Πιστεύει σε συνεργασίες μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και με ένα «τεχνικό» τρόπο χτυπάει τις μονοπαραταξιακές διοικήσεις περνώντας λογικές απλής αναλογικής με αναβάθμιση του ρόλου και του Δημοτικού συμβουλίου και της αντιπολίτευσης.
Το μοντέλο βέβαια που παρουσιάζει προϋποθέτει μια άλλη σχέση με τους δημότες και μια άλλη ωριμότητα των στελεχών των παρατάξεων, για ουσιαστική διαβούλευση όλων πάνω στα προβλήματα, με επιχειρήματα και συγκλίσεις, που είναι θέμα τελικώς δημοκρατικού πολιτισμού, τομέας που υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα.
Η συγκεκριμένη πρόταση βέβαια δεν αφορά τις υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις με τη μέχρι τώρα πολιτική τους αφού με την παράταξη του κ. Χαρδαλιά δεν υπάρχουν περιθώρια προγραμματικής (όχι ψευδεπίγραφης) σύγκλισης, ενώ με την παράταξη του κ. Κόνσουλα υπάρχουν αποστάσεις ανάμεσα στις υποσχέσεις και στις πρακτικές λόγω αντίληψης του χώρου αυτού σε ζητήματα αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Από τις άλλες δυνάμεις του χώρου της Αριστεράς μένει να επιβεβαιώσουνε στην πράξη για μια ακόμη φορά ότι τα ιδεολογικά κολλήματα και η περιχαράκωση είναι το οξυγόνο για την ύπαρξή τους.
Τι μένει;
Να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα προβλήματα και το Δήμο στον κόσμο του Βύρωνα. Να απλώσουμε την αντίληψη ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και οι εκλογές δεν πρέπει να είναι υπόθεση ειδικών παραγόντων και γραφειοκρατών της δημοτικής εξουσίας.
Η συζήτηση αυτή πρέπει να είναι ανοιχτή, να πάρουν μέρος όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες και όχι μόνο οι εκπρόσωποι των παρατάξεων.
Να έρθουν στο προσκήνιο όσες ζωντανές δυνάμεις από τις διάφορες γειτονιές της πόλης, τις πρωτοβουλίες κατοίκων και τα κινήματα που πραγματικά μπορούν να στηρίξουν μια άλλη πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Βύρωνα.
Οι διεργασίες αυτές μπορούν να φέρουν ανακατατάξεις στους σχηματισμούς που υπάρχουν και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συσπειρώσεις και συγκλίσεις.
Η «στάση Βύρωνα» και ο Κ. Σταθόπουλος μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά σε μια τέτοια πορεία.
Οι «διαδρομές» θα βοηθήσουν ένα τέτοιο διάλογο, δίνοντας βήμα σε απόψεις και επιχειρήματα που θα ανιχνεύουν τις δυνατότητες μιας τέτοιας πορείας.

Υ.Γ.
Επειδή ορισμένοι συνεργάτες διάβασαν το άρθρο πριν τη δημοσίευσή του και το χαρακτήρισαν ουτοπικό, φοβικό και αποπροσανατολιστικό, πρέπει να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις:
α) Το άρθρο περιγράφει μια αναγκαιότητα για μια άλλη πορεία πηγαίνοντας για εκλογές στους Δήμους και μια άλλη σχέση της κοινωνίας με τις δημοτικές αρχές. Αν δεν υπάρχουν δυνάμεις (στοιχειωδώς) να στηρίξουν τέτοιες δράσεις και αν δεν εμφανισθούν και νέοι άνθρωποι δημιουργώντας μια άλλη δυναμική στο χώρο της Τοπικής διοίκησης τότε θα έχουμε αναπαραγωγή των ίδιων ξεπερασμένων, γραφειοκρατικών, παραγοντίστικων μοντέλων με αποτέλεσμα η όποια «αλλαγή» γίνει, στη δημοτική εξουσία να ενσωματωθεί στις κυρίαρχες λογικές και να χαθεί το όποιο έργο αφήσει.
β) Η πρόταση αυτή όχι μόνο δεν είναι σε αντιπαράθεση με την πρόταση του Κ. Σταθόπουλου (Στάση Βύρωνα) αλλά της δίνει ένα άλλο κοινωνικό περιεχόμενο έτσι ώστε να στηριχθεί από τα κάτω για να μην αφυδατωθεί μέσα από συναλλαγές εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων. Το κύριο είναι συσπείρωση πολιτών πάνω στα προβλήματα με βάση τα προγράμματα.
Θα επανέλθουμε σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: