Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Κ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Σ- Γεια σου Κώστα καλώς ήρθες
Κ- Γεια σου Σωτήρη
Σ- Ας μπούμε κατευθείαν στο θέμα μας.
Έχεις κάνει μια δήλωση στην εφημερίδα ενημέρωση, όπου μας προϊδεάζεις για κάποιες πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει η πρωτοβουλία σας.
Κ- Κατ’ αρχήν να πω πως μιλάμε για ένα νέο και διαφορετικό μοντέλο διοίκησης, που θέλουμε να προτείνουμε και το οποίο φυσικά συζητιέται και θα αποφασιστεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες στην Δημ. Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ.
Σ – Να δούμε λοιπόν ποιο είναι αυτό το μοντέλο, τι θέλεις να πετύχεις μ’ αυτό και πως θα το πετύχεις.
Κ- Ας ξεκινήσουμε απ’ το τέλος κι ας πάμε σιγά σιγά στην αρχή. Αφού το ερώτημα είναι το πως θα τα καταφέρουμε, η απάντηση είναι απλή. Θεωρώ ότι πρέπει ν’ ανοίξει μια περίοδος συμμαχιών που να εδράζονται σε συγκλίνουσες βασικές αρχές . Nα υπάρχει να δηλαδή ένα μίνιμουμ πρόγραμμα βασικών αρχών, μεταξύ των φορέων των συμμαχιών, οι οποίοι να συμφωνούν ότι στην πόλη μας , υπάρχουν πέντε – δέκα πράγματα που πρέπει επειγόντως να γίνουν, γιατί επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών της. Δε μιλάμε για μεγάλες φιλοσοφικές έννοιες. Ο Βύρωνας εδώ και δεκαετίες δείχνει ποιά είναι τα προβλήματά του. Όταν συμφωνήσουμε για τη λύση αυτών των προβλημάτων θα πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα αυτοπεριοριστούμε στον τρόπο που πολιτευόμαστε. Δεν είναι δυνατόν όποιος διοικεί το Δήμο να τον διοικεί μόνο για τον εαυτό του, μετατρέποντας την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων που του δίνει ο εκλογικός νόμος , σε περιφερόμενο τσίρκο ψηφίζοντας άκριτα ότι πει ο Δήμαρχος, αποκλείοντας κάθε διαβούλευση και διάλογο.
Εμείς λοιπόν λέμε ότι στις συμμαχίες οι 20 Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας δε θα εκλέγονται από μία παράταξη, αλλά θα εκλέγονται ως αποτέλεσμα της συμμαχίας παρατάξεων η πολιτών, με σκοπό να αποτραπεί η απόλυτη πλειοψηφία της μιας παράταξης και φυσικά να αναβαθμιστεί έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο.
Σ- Ας τα πάρουμε ένα ένα Κώστα. Αν κατάλαβα καλά η πρόταση έχει ως εξής. Ο επόμενος Δήμαρχος να εκλεγεί από μια συμμαχία Δημ. Παρατάξεων και καμιά Δημ. Παράταξη από τις συνεργαζόμενες να μην έχει από μόνη της την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημ. Συμβούλιο. Σωστά?
Κ- Σωστά. Έτσι ώστε να υποβαθμίζεται στα μάτια του κόσμου ο Δήμαρχος «ως αυτοκράτορας» και να παίρνει τη σωστή διάσταση ως επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης που διοικεί και να αναβαθμίζεται ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι θεσμός διαφορετικός από το θεσμό του Δημάρχου και σκοπό έχει να τον ελέγχει και να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα της πόλης.
Σ- Λοιπόν με τα δεδομένα του Βύρωνα στον οποίο υπάρχουν οι συγκεκριμένες και γνωστές παρατάξεις, πως υλοποιείται η πρότασή σας? Θα βγεις αύριο και θα ζητήσεις να συζητήσεις με τις άλλες παρατάξεις τι συμμαχίες μπορείτε να κάνετε?
Κ- Το σχέδιό μας δεν έχει στενά και μόνο εκλογικό χαρακτήρα. Εδράζεται στα συμπεράσματα μάς, για την τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία 20 χρόνια.
Όποιος διοικεί τον Δήμο τα τελευταία χρόνια διοικεί με τον ίδιο τρόπο, ΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΤΡΙΚΑ. Ο Δήμαρχος παίρνει όλες τις αρμοδιότητες κάτω απ’ τη μασχάλη του, είτε προέρχεται από την αριστερά, είτε απ’ τη σοσιαλδημοκρατία, είτε απ’ τη λαϊκή δεξιά, είτε απ’ το νεοφιλελεύθερο χώρο.
Σ- Αυτό το επιβάλει το εκλογικό σύστημα. Η πρωτοβουλία σας αν αύριο έπαιρνε το 42% και έβγαινε αυτοδύναμη, τι θα έκανες? Θα έδιωχνες τους μισούς συμβούλους για να πάρεις από την αντιπολίτευση ή θα ξέχναγες αυτά που λες σήμερα?
Κ- Εμείς όλα αυτά που λέμε ως πρόγραμμα, δλδ αναβάθμιση του ρόλου του Δημ. Συμβουλίου, έλεγχος στο Δήμαρχο από το Δημ. Συμβούλιο, τη Δημαρχιακή Επιτροπή, τα Νομικά Πρόσωπα και συμμετοχή του κόσμου καθώς και συμμετοχικός προϋπολογισμός, θα γίνονταν πράξη, διότι θα είμαστε διατεθειμένοι να αυτοπεριοριστούμε και να διοικήσουμε με άλλο τρόπο, συμμετοχικό, εγώ δε θα διοικούσα ως αυτοκράτορας.
Σ- Αυτό μοιάζει «εμείς οι καλοί και οι άλλοι οι κακοί»
Κ- Όχι, ούτε εμείς είμαστε οι καλοί, ούτε οι άλλοι είναι οι κακοί.
Επιλέγουμε να διοικήσουμε με τη συμμετοχή του κόσμου. Αυτός ο τρόπος διοίκησης προϋποθέτει τη συμμετοχή του πολίτη. Θεωρούμε ότι για να πειστεί ο δημότης ότι υπάρχουν λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα της πόλης , πρέπει να συμμετέχει. Ένα παράδειγμα Η Στάση Βύρωνα αν διοικούσε θα καθιέρωνε το θεσμό της συνέλευσης των διαχειριστών των πολυκατοικιών σε ετήσια ή διετή βάση, έτσι ώστε η Δημοτική Αρχή να ενημερώνεται και να ενημερώνει για τα προβλήματα της γειτονιάς και συνολικά της πόλης.
Σ- Μ’ αρέσει αυτό, αλλά ας επανέλθουμε στην προηγούμενη συζήτησή μας με πραγματικά δεδομένα. Είστε μια παράταξη του 7% περίπου. Με αυτό το δεδομένο ζητάς στην κοινωνία του Βύρωνα συνεργασίες, με στόχο την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης του Δήμου. Η δεοντολογία επιβάλει να το ζητήσεις από όλες τις παρατάξεις του Δήμου.
Κ- Η πρόταση από την αρχή απευθύνεται στους πάντες (παρατάξεις, πρόσωπα και δημότες), διότι είναι θέμα μοντέλου διοίκησης και προγραμματικής σύγκλισης. Αποτελεί επίσης αυτοκριτική στον τρόπο που διοίκησε η αριστερά στο Βύρωνα τα τελευταία 12 χρόνια και κριτική για τα 7 χρόνια που διοικεί το Δήμο ο Κος Χαρδαλιάς.
Όμως οφείλω πρώτα να απευθυνθώ στους δύο «μικρούς», που έχουν προσφέρει πολλά στην πόλη μας.
Θα απευθυνθώ λοιπόν στην Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση, την παράταξη του ΚΚΕ και στην Αριστερή Παρέμβαση και θα τους πώ. Ως πότε ως νίκες θα πανηγυρίζουμε τις ήττες μας? Το μέλλον κουράστηκε να μας περιμένει. Θα τους ζητήσω λοιπόν να συμμαχήσουμε, είμαστε κοντά, δεν είμαστε ίδιοι, (μιλάμε για συμμαχία, αν ήμασταν ίδιοι θα μιλάγαμε για συνένωση,) για να ανατρέψουμε το 42% στην πράξη, να αναβαθμίσουμε τους θεσμούς και τη συμμετοχή των πολιτών.
Σ- Ωραία, εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι προσπαθείς να πετύχεις τη συμμαχία των τριών παρατάξεων της αριστεράς, οι οποίες έχουν εκλογικό ποσοστό περίπου 25%, με στόχο να βρίσκεται η συμμαχία στο δεύτερο γύρο, στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Κ- Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ανέπτυξαν κοινή δράση για τον Υμηττό, τους ελεύθερους χώρους, τους αυτοκινητόδρομους, την αύξηση των δημοτικών τελών και την απομάκρυνση των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας. Έχουν διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα αλλά αυτό δεν τους απαγόρευσε να αναπτύξουν κοινή δράση. Γι’ αυτό εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει το έδαφος για τη συμμαχία με στόχο το διαφορετικό μοντέλο διοίκησης.
Επίσης γνωρίζω τρία πράγματα
1 Ο λαός του Βύρωνα θέλει την ενότητα της αριστεράς.
2 Τα προγράμματα μας δεν έχουν σημαντικές διαφορές
3 Θα υπάρξει κατά την εκτίμησή μου στις επόμενες εκλογές δεύτερος γύρος
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι πιθανό να υλοποιηθεί το σενάριο που ανέφερες.
Σ- Ας υποθέσουμε όμως. η αριστερά δεν τα βρίσκει και δεν προχωρά αυτό το σενάριο. Η πρόταση σου για το μοντέλο διοίκησης αφορά και τις άλλες δυο παρατάξεις?
Κ- Οφείλουμε να εξηγήσουμε και να συζητήσουμε την πρότασή μας και με τις άλλες δύο παρατάξεις, να τις πείσουμε για την αναγκαιότητα των συμμαχιών.
Μπορεί κάποιους να ενοχλούν τα ονόματα του Κου Χαρδαλιά και του Κου Κόνσουλα, όμως δεν επιλέγουμε εμείς τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, δεν επιβάλουμε εμείς τον τρόπο που πολιτεύονται. Θα καταθέσουμε στους Κυρίους Κόνσουλα και Χαρδαλιά την πρότασή μας και θα τους καλέσουμε να τοποθετηθούν επ’ αυτής με πνεύμα κριτικό και αυτοκριτικό. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφορές μας . Πρέπει να συμφωνήσουμε για τους ελεύθερους χώρους, τον Υμηττό, τους αυτοκινητόδρομους, τα Δημοτικά τέλη, την διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λ.π . Το ότι μπορούμε να διαβουλευόμαστε δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σταθεροί στις αρχές μας .
Σκοπός μας είναι να κατανοήσουμε όλοι, ότι ο τρόπος διοίκησης του Δήμου ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.
Σ- Πιστεύεις ότι μπορείς να τους πείσεις και να υλοποιήσεις αυτό το μοντέλο?
Κ- Δεν εξαρτάται από τη δική μας διάθεση η υλοποίησή του, όμως θέλουμε να ακουστεί στον Βύρωνα, να συζητηθεί και να μπολιάσουμε με αυτή την πρόταση την κοινωνία και φυσικά να την υιοθετήσουν και οι άλλες παρατάξεις. Δεν το θεωρώ αδύνατο.
Σ- Ας τη συγκεκριμενοποιήσουμε λοιπόν
Κ- Η συμμαχία που θα κερδίσει τις Δημ. Εκλογές θα αποτελείται από την αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων που τη συγκροτούν και δεν θα μπορεί μία εξ’ αυτών να διοικήσει από μόνη της. Για παράδειγμα αν είναι η συμμαχία των τριών της αριστεράς οι 20 Δημ. Σύμβουλοι μοιράζονται αναλογικά 10, 6, 4 αν η συμμαχία γίνει με μια από τις «μεγάλες» παρατάξεις , τότε η «μικρή» παράταξη πρέπει να έχει τουλάχιστο 4 Δημ. Συμβούλους. Έτσι η μεγάλη παράταξη θα έχει το πολύ 16 και η αυτοδυναμία καταργείται. Εξασφαλίζουμε με αυτό τον τρόπο, την ανάγκη για συναίνεση και συνεργασία στη λήψη αποφάσεων, με στόχο να εκφραστεί μέσω του Δημ Συμβουλίου το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας του Βύρωνα.
Με αυτό το μοντέλο πρωτεύουσα σημασία δεν έχει ποιος είναι ο Δήμαρχος. Πρωτεύουσα σημασία έχει ποιοί είναι οι είκοσι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, που ελέγχουν το Δήμαρχο. Ιδιαίτερη σημασία επίσης έχει ποιοί είναι οι δεκατρείς σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και κατά πόσο κατανοούν τη δυνατότητα να συμβάλουν με τις προτάσεις τους στην αναβάθμιση της πόλης. Με αυτό το μοντέλο θα στελεχωθούν η Δημαρχιακή επιτροπή και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου.
Σ- Κώστα θέλω να μου εξηγήσεις πως θα μπορέσουν να ορισθούν τα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν τελικά αυτή τη συμμαχία?
Κ- Όσοι αποφασίσουν – παρατάξεις και πρόσωπα – να την υλοποιήσουν, θα δεσμευτούν δημόσια ενώπιων των πολιτών του Βύρωνα. Πρακτικά, στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των υποψηφίων και σχετικά με τα αποτελέσματα, ο κάθε υποψήφιος που θα εκλεγεί, θα έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα υλοποιήσει τους όρους της συμμαχίας, ακόμη και με την αντικατάστασή του από άλλο μέλος της συμμαχίας.
Κοίτα Σωτήρη εμείς δεν έχουμε σκοπό να κοροϊδέψουμε κανέναν. Δεν προσπαθούμε κοροϊδεύοντας οι «μικροί» τους «μεγάλους» να βγάλουμε Δήμαρχο το Σταθόπουλο. Εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι μια αναβαθμισμένη πόλη κι αυτό θα συμβεί μόνο αν συμμετάσχουν στη διαχείριση οι πολίτες. Θέλουμε μια πόλη όπου ο Δήμαρχος δεν είναι αυτοκράτορας αλλά οδηγός σε ένα όχημα που το κινούν οι πολίτες. Θέλουμε ένα μοντέλο διοίκησης που θα σχεδιάσει την Πόλη μας για τα επόμενα 20 χρόνια. Εμείς εγκαταλείπουμε το Δημαρχοκεντρικό μοντέλο που δημιουργεί πελατειακές σχέσεις και στρατιές ψηφοφόρων.
Σ- Σ’ ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: