Τρίτη, 7 Απριλίου 2009

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Α) Η υπάρχουσα κατάσταση

Οπως είναι γνωστό από το σχολικό έτος 2008-2009 έγινε υποχρεωτική η διετής φοίτηση όλων των παιδιών στα νηπιαγωγεία.Η σωστή αυτή απόφαση πρέπει να δούμε πώς προχωράει στην πράξη,αν η υπάρχουσα υποδομή είναι επαρκής και αν δεν είναι επαρκής τι πρέπει να γίνει γιά να βελτιωθεί.

Αυτή τη στιγμή στο Βύρωνα υπάρχουν 13 Νηπιαγωγεία στα οποία φοιτούν 482 νήπια και προνήπια σε 23 αίθουσες οι οποίες βρίσκονται στα παρακάτω σχολικά κτίρια.

1.Στο σχολικό συγκρότημα της Αγ.Τριάδας στεγάζονται το 1ο -5ο -8ο 9ο Νηπιαγωγεία με 133 παιδιά σε 6 προκάτ αίθουσες που είναι τοποθετημένες στις 2 σχ.αυλές του πάνω και κάτω κτιρίου.

2.Στο σχολικό συγκρότημα του Χαραλαμπόπουλου στεγάζεται το 4ο Νηπιαγωγείο με 49 παιδιά σε 2 σχολικές αίθουσες.

3.Στο καινούριο κτίριο στην οδό Σωκίων στεγάζεται το 2ο και 13ο Νηπιαγωγεία με 66 παιδιά σε 3 σχολικές αίθουσες.

4.Στο σχολικό συγκρότημα της οδού Αλικαρνασσού στεγάζονται το 6ο και το 7ο Νηπιγωγεία με 81 παιδιά σε 4 αίθουσες με 2 ολοήμερα και 2 κλασικά τμήματα.

5.Στον Καρέα στεγάζεται το 3ο Νηπιαγωγείο με 61 παιδιά σε 3 τμήματα , 2 με νήπια που στεγάζεται στο 8ο Δημοτικό και 1 με προνήπια που στεγάζεται στο Αστικό Κέντρο.

6.Στην Εργάνη και σε ξεχωριστό κτίριο στεγάζονται το 10ο και το 11ο Νηπιαγωγεία με 57 παιδιά σε 3 τμήματα.

7.Στην οδό Ιωαννίνων και μαζί με το 10ο Δημοτικό, στεγάζεται το 12ο Νηπιαγωγείο με 30 παιδιά,σε 2 κλασικά τμήματα.

Β) Τα κυριώτερα προβλήματα

1.Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι ο αριθμός των αιθουσών που χρησιμοποιούνται δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες.Υπάρχουν 23 αίθουσες ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν περίπου 50,διότι τα παιδιά που πρέπει να φοιτήσουν είναι περίπου 1000( 500 νήπια και 500 προνήπια)οπότε σε 20μελή τμήματα προκύπτει ο παραπάνω αριθμός των 50 αναγκαίων αιθουσών.Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι ότι όσοι δεν αποροφηθούν από το δημόσιο νηπιαγωγείο,να αναζητήσουν το ιδιωτικό νηπιαγωγείο πληρώνοντας αδρά τις πιό πολλές φορές γιά μία κοινωνική ανάγκη που θα έπρεπε να προσφέρει το ίδιο το κράτος.

2.Είναι λάθος η συνύπαρξη των παιδιών του δημοτικού με τα νήπια και τα προνήπια καθώς και ο αυλισμός τους στον ίδιο χώρο.Ακόμη περισσότερο που οι αίθουσες που χρησιμοποιούν, λείπουν από τα δημοτικά τα οποία στριμώχνονται και υπερφορτώνονται σε παιδιά.Ετσι χρησιμοποιούνται οι προκάτ αίθουσες που τοποθετούνται μέσα στις αυλές μειώνοντας δραματικά το χώρο που κινούνται και παίζουν τα παιδιά το διάλειμα.

3.Οι αίθουσες και οι βοηθητικοί χώροι που ήδη χρησιμοποιούνται είναι προβληματικοί,άχαροικαι με ελάχιστες υποδομές σε βιβλιοθήκες,τραπεζαρίες,αναπαυτήριακ.λ.π.Με αυτόν τον τρόπο ενώ θα έπρεπε όλα τα νηπιαγωγεία να είναι ολοήμερα,εν τούτοις πολλά ακόμη παραμένουν κλασικά σε βάρος των γονιών που εργάζονται και δεν έχουν ποιός να πάρει το παιδί τους στο σχόλασμα.Το αποτέλεσμα είναι πολλοί γονείς να στρέφονται και για αυτό το λόγο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

4.Εδώ σημειώνουμε ότι πολλά από τα προβλήματα που εμφανίζονται,ελαχιστοποιούνται από την υπεύθυνη στάση των εργαζομένων στο χώρο.Εκτιμού με την πολύ σοβαρή δουλειά των νηπιαγωγών,την ευαισθησία,το μεράκι και την βοήθεια που δίνουν στα παιδιά μας σε αυτή την τρυφερή και κρίσιμη ηλικία γιά το μέλλον τους.

Γ) ΟΙ προτάσεις της Δημοτικής Πρωτοβουλίας ‘ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ’

1.Με βάση την κατάσταση που υπάρχει και τα προβλήματα που αναφέραμε,είναι ανάγκη να προγραμματίσει ο Δήμος Βύρωνα την κατασκευή 6 νέων σύγχρονων νηπιαγωγίων με την βοήθεια του ΟΣΚ σε βάθος μιάς 10ετίας.Γιά το θέμα αυτό προτείνουμε συμφωνία όλων των παρατάξεων ώστε όποια Δημοτική Αρχή και αν εκλεγεί τα επόμενα χρόνια να σεβαστεί και να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

2.Γιά να υλοποιηθεί όμως ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει η Δημοτική Αρχή να κινητοποιήσει από τώρα τις υπηρεσίες του Δήμου να βρούν ελεύθερα οικόπεδα ,να τα δεσμεύσουν και να συμφωνηθεί με τον ΟΣΚ η αγορά τους.Νομίζουμε ότι υπάρχει ακόμη αυτή η δυνατότητα.

3.Αμεσα και γιά τη νέα σχολική χρονιά και επειδή οι ανάγκες είναι πολύ πιεστικές προτείνουμε να νοικιασθούν 4-5 μονοκατοικίες που να πληρούν τις ανάλογες προδιαγραφές,να επισκευασθούν ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση από την ΣΑΤΑ σχολείων ώστε να λειτουργήσουν ως νηπιαγωγεία γιά κάποια χρόνια.Αυτό πρεπει να γίνει έγκαιρα γιά να προλάβουμε τη νέα σχολική χρονιά.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία ΄ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ’ δηλώνει πως είναι πρόθυμη να συζητήσει με κάθε ενδιαφερόμενο αυτές τι θέσεις και προτάσεις της ,τους Νηπιαγωγούς,τις Παρατάξεις,τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας,τον Δήμαρχο και να δεχθεί παρατηρήσεις και προτάσεις.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: