Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2009

Η πρόταση του Συντονιστικού για το ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η πρόταση του Συντονιστικού για το ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ σχετικά με το νομοσχέδιο για τον Υμηττό και την επέκταση του Οδικού ΔικτύουΕίναι υποχρέωση όλων μας και κυρίως της Δημοτικής αρχής να προκαλέσουμε έναν ανοικτό ζωντανό διάλογο, μέσα στην κοινωνία του Βύρωνα, για το σχέδιο τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος ,καθώς και τα σχέδια για τους νέους αυτοκινητόδρομους που αφορούν τον Υμηττό.


Αν η κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ ενδιαφέρονταν για τα προβλήματα διαβίωσης και μετακίνησης των πάνω από 5.000.000 κατοίκων του λεκανοπεδίου θα οργάνωναν τις επιμέρους πόλεις που απαρτίζουν το λεκανοπέδιο ως πόλις συνεκτικές με αρχή και τέλος .


Μακροπρόθεσμα θα σχεδίαζαν την αποκέντρωση οικονομικών λειτουργιών, αγορών και δραστηριοτήτων με σκοπό την ανάσχεση της αστυφιλίας και την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων των πόλεων .


Μεσοπρόθεσμα θα σχεδίαζαν την ουσιαστική αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς μετατρέποντάς τα σε αξιόπιστα, λειτουργικά, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην επέκταση του μετρό και την δημιουργία ελαφρών υποδομών γιατράμ και άλλες εναλλακτικές μορφές μαζικής μετακίνησης .


Βραχυπρόθεσμα θα αναβάθμιζαν το υπάρχον οδικό δίκτυο σχεδιάζοντας π.χ. την βύθιση της Λεωφ. Κατεχάκη από τονκόμβο της Λ.Κηφισίας μέχρι τον Αλιμο . Έτσι η υπογειοποίηση της Δυτικής περιφερειακής θα γινόταν εντός του οικιστικού σχεδίου οριοθετώντας αυστηρά την πόλη από το βουνό.


Η βύθιση της Λ.Κατεχάκη (έργο ανάλογο με το σχεδιαζόμενο τρύπημα του Υμηττού) θα έδινε την δυνατότητα ανεμπόδιστηςπρόσβασης των κατοίκων των όμορων πόλεων , (Καισαριανή, Βύρωνα, Ηλιούπολη κ.λ.π) γιααναψυχή στον Υμηττό.


Παράλληλα η ανακοίνωση ενός προεδρικού διατάγματος που θα προστάτευε την πανίδα και τηνχλωρίδα, την ιστορική και αρχαιολογική αξία του Υμηττού και θα απομάκρυνε όλες τις παράνομες χρήσεις από τον βουνό, θα το μετέτρεπε σε Εθνικό Δρυμόαναγκαία προϋπόθεση για την προστασία του .


Όμως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχουν αυτή την κατεύθυνση .


Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ θέλουν με την δημιουργία δρόμου ταχείας κυκλοφορίας αυτοκινήτων, σε συνδυασμό, με την δημιουργία ζωνών νομιμοποίησης των είδη υπαρχόντων χρήσεων στο βουνό, να οδηγήσουν σε νέα αστική ανάπτυξη εις βάρος του Υμηττού.


Στους εμπρησμούς του 2007 που έκαψαν τον Κουταλά (στο σημείο όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει τον νέο κόμβος του Σακέττα), είχαμε αποτρέψει, τον Δήμαρχο Βύρωνα να μεταφέρει το Δημαρχείο, εκεί δίπλα στον σχεδιαζόμενο κόμβο. Τότε με τις ενέργειές μας του ζητήσαμε να μην αποτελεί μέρος του προβλήματος, σήμερα θα του ζητήσουμε να μην αποτελέσει και μέρος του σχεδίου του προβλήματος .ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009


Κώστας Σταθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: